30.10.10

Όταν οι τέχνες είναι... του δρόμου

Σ. Κακουριώτης | Αυγή, 30/10/2010 »»

Μπορεί την Κυριακή οι δρόμοι της Αθήνας να κλείσουν για να υποδεχτούν τους δρομείς του Μαραθωνίου, όμως μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα δηλαδή, οι «τέχνες του δρόμου» έχουν το δικό τους μαραθώνιο… καθώς η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχθεί «Mέρα δρόμου», μια παγκόσμια μέρα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007.

Mέρα δρόμου

Έτσι, για μια ολόκληρη ημέρα δρόμοι και πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας θα γεμίσουν με ιστορίες: Θέατρο, τσίρκο, μουσική, χορός, εικαστικά δρουν στο δημόσιο χώρο, με πρωτοβουλία ανεξάρτητων καλλιτεχνών η οποία υποστηρίζεται αποκλειστικά από τη συνεργασία και την αυτοργάνωση των συμμετεχόντων. Γιατί «οι δρόμοι όσο κι αν παραμένουν ίδιοι, μπορούν πολύχρωμα και πολύτροπα να φωτίζουν την καθημερινότητά μας», όπως λένε κι οι ίδιοι.

Έτσι, από τις 11.00 το πρωί και μέχρι το βράδυ, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, οδός Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο), τέχνες όλων των μορφών περιμένουν σε απόσταση αναπνοής, βλέμματος και χειραψίας.
Ανάμεσα στις άλλες δράσεις θα υπάρχει γωνιά αυτοσχεδιασμού ενώ στις 8 μ.μ θα ξεκινήσει παρέλαση όλων των συμμετεχόντων από την Ερμού που θα καταλήξει στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο. Θα ακολουθήσει βαριετέ και στη συνέχεια το πάρτυ της Μέρας Δρόμου.
Λογοτεχνική σκυταλοδρομία
Με αφορμή αυτήν την ημέρα, δύο ομάδες που καταπιάνονται με τη λογοτεχνία, ο Κόμβος Πολιτισμού Acidart.gr και η «Ποίηση την εποχή της εκποίησης», κάνουν από κοινού την παρθενική τους έξοδο στο δρόμο, ξεκινώντας στις 14.00 με… λογοτεχνική σκυταλοδρομία στην Ερμού, στην Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι και στα γύρω μέρη, όπου τα μέλη των ομάδων θα μοιράζουν στους περαστικούς ποιήματα και διηγήματα δρόμου για να ταξιδέψουν μέχρι το συμπόσιο ποίησης στο δρόμο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 στην Αποστόλου Παύλου, λίγο πιο πάνω από τον θερινό κινηματογράφο Θησείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: