1.8.12

Πάνος Καπώνης • Πρόσωπα στην ομίχλη

συλλογή δοκιμίων
σσ. 254, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-146-3,
Απόπειρα, Ιούλιος 2012

Πάνος Καπώνης • Πρόσωπα στην ομίχλη

Είκοσι δοκίμια του Πάνου Καπώνη για τους ποιητές της Γενιάς του ’70 (Θωμά Γκόρπα, Δημήτρη Ποταμίτη, Στέφανο Μπεκατώρο, Βασίλη Στεριάδη και Τηλέμαχο Χυτήρη), τις Έλενα Στριγγάρη και Έλλη Γιαννοπούλου, τον γλύπτη Θόδωρο, τον Κ. Π. Καβάφη, τους Αγρινιώτες ποιητές Κώστα Χατζόπουλο και Πέτρο Δήμα (1917–2005), τον Μήτσο Κασόλα, τον Αλέκο Φλωράκη και τον πεζογράφο Γιάννη Κακουλίδη.

Τον Ιανουάριο του 2005 είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, με την ευκαιρία μιας παρουσίασης του έργου του από την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, ο οποίος με παρότρυνε να εκδώσω ό,τι σχετικό με δοκίμιο είχα γράψει κατά καιρούς. Μάλιστα, παραλλάσσοντας τον τίτλο του δοκιμίου για τον ποιητή Κώστα Χατζόπουλο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Το Δέντρο, μου έδωσε και τον τίτλο αυτού του βιβλίου Πρόσωπα στην ομίχλη. Έτσι λοιπόν, ο τόμος αυτός αφιερώνεται στον φίλο, συμπαραστάτη, ποιητή και πεζογράφο, Μήτσο Κασόλα. Η παρότρυνση του Μήτσου Κασόλα ενισχύθηκε και από τη διαπίστωση της έκπτωσης του Λόγου στις μέρες μας, που έγινε πλέον «κενο-λογία», κατά μια έκφραση του δοκιμιογράφου Κώστα Τριανταφυλλίδη (Ταμείον, έκδοση του περιοδικού Ευθύνη, 2004) και επειδή ακόμη, αισθάνομαι μια πνευματική οφειλή στη μνήμη των αγαπημένων και χαμένων πρόωρα ποιητών Θωμά Γκόρπα, Δημήτρη Ποταμίτη, Στέφανου Μπεκατώρου και Βασίλη Στεριάδη, αλλά και του Αγρινιώτη ποιητή Πέτρου Δήμα (1917–2005).

Σ’ αυτήν τη συλλογή δοκιμίων περιλαμβάνονται κείμενα που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά ή άλλα έντυπα ή γράφτηκαν για διάφορα πρόσωπα των γραμμάτων και έπειτα από διάφορα ερεθίσματα ή επ’ ευκαιρία κριτικής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό (δε)κατα ή κάποιας δημόσιας παρουσίασης του έργου τους, όπως τα δοκίμια για τον Κ. Π. Καβάφη, Τηλέμαχο Χυτήρη και Γιάννη Κακουλίδη.

Ιδιαίτερα αναφέρομαι στο συγγραφικό, αλλά και το ταυτόσημο καθολικό, έργο του γλύπτη Θόδωρου, αναδιφώντας μια άλλη του πλευρά, εκείνη του στοχαστή και συγγραφέα, και του αφιερώνω μερικές σκέψεις και κείμενα.

Μια άλλη κύρια κατηγορία των δοκιμίων αυτών αφορά ποιητές, όπως ο Αγρινιώτης ποιητής Κώστας Χατζόπουλος, ο Μήτσος Κασόλας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Αλέκος Φλωράκης και ο Γιάννης Κακουλίδης. Επίσης, ένα δοκίμιο για τη Θεογονία του Ησίοδου, σημειώσεις για τα πρώτα χρόνια των ποιητών της δεκαετίας του ’70, δοκίμιο για την επίδραση του οίνου στην ποιητική δημιουργία από την αρχαιότητα ως σήμερα, καθώς και για δύο ποιήτριες λιγότερο γνωστές, που για διάφορους λόγους (προσωπικούς ή αντικειμενικούς) το έργο τους δεν έτυχε δημοσιότητας ή είδε μια περιορισμένη δημοσιότητα, και τις οποίες θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος «αφανείς ποιήτριες». Τέτοιες ποιήτριες είναι η Έλενα Στριγγάρη και η Έλλη Γιαννοπούλου. Ακόμη, και ένα κείμενο για τον δοκιμιογράφο Κώστα Τριανταφυλλίδη, από τους πρώτους δασκάλους μου στη λογοτεχνία.

Στο βιβλίο αυτό τα δοκίμια δημοσιεύονται κατά τη σειρά της συγγραφής ή της επανεγγραφής τους.

Τελειώνοντας το προλογικό αυτό σημείωμα, ας μου συγχωρέσει ο αναγνώστης την όποια συναισθηματική φόρτιση διακρίνει σε κάποια από τα κείμενα αυτού του βιβλίου.

Πάνος Καπώνης

Πάνος Καπώνης

Ο Πάνος Καπώνης, ένας από τους αρχικούς ποιητές της Γενιάς του ’70, γεννήθηκε το 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και σκηνοθεσία. Ποιητής, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιεύει σε διάφορα λογοτεχνικά έντυπα και τακτικά στα περιοδικά (δε)κατα, poetix, κ.ά. Από τους ιδρυτές και Γενικός Γραμματέας του λογοτεχνικού σωματείου Κοινωνία των δεκάτων και παλαιότερα της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Είναι δικηγόρος στην Αθήνα και μέχρι πρόσφατα δίδασκε Φαρμακευτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχουν εκδοθεί επτά ποιητικά του βιβλία και δύο πεζά. Παράλληλα έχει συγγράψει μεταξύ των ετών 2003-10 πέντε τόμους πανεπιστημιακών συγγραμμάτων Φαρμακευτικού Δικαίου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έγραψαν για το βιβλίο «ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ». Posted on Οκτωβρίου 15, 2012 by Panos
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Αθήνα 14-10-2012 : Μήνυμα στο Facebook : «Πάνο μου […] πήρα το έξοχο βιβλίο σου και το ρούφηξα κυριολεκτικά. Προσωπικά σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μνεία που κάνεις στο πρόσωπο μου και στον όποιο ρόλο διαδραμάτισα κι εγώ εκείνα τα χρόνια. Ξέρεις, εγώ είμαι αποσυνάγωγος και εκτός σχεδίου από το επίσημο κύκλωμα, έτσι κάθε αναφορά στον «απαγορευμένο» Ιατρόπουλο, μου δίνει δύναμη και με κάνει να σκέφτομαι ότι η καλή δουλειά μένει περισσότερο χρόνο στη ζωή από τους κακούς ανθρώπους [...]».


ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ Αθήνα 22-10-2012 : Μήνυμα στο Facebook : «Καλημέρα Πάνο … έλαβα τα Πρόσωπα στην ομίχλη, ορισμένα από τα μελετήματα (εκείνα ιδίως που τα διαπερνά, ο προσωπικός τόνος, ακόμα και η συγκίνηση που προφανώς βγάζει τη θυμική ομίχλη) τα πρόσεξα Έγραψαν για το βιβλίο «ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ»

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ Αθήνα 14-01-2013 : Η ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη για το βιβλίο «Πρόσωπα στην Ομίχλη» : «Μονορούφι το διάβασα … Η γενιά μας περιπετειώδες ανάγνωσμα σε συνέχειες».

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ Τζακάρτα Ινδονησία 20-02-2013 : Καλημέρα με τα ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, που μόλις εισήλθαν διακριτικά στο γραφείο μου και αμέσως με πήραν κοντά τους να μου πουν τα δικά τους … ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – αυτά τα κείμενα προσφέρουν πολλά για να καταλάβει κανείς πιο ολοκληρωμένα τον ψυχισμό σου … και χρησιμώτατα εφόδια για την διερμηνεία της σύγχρονης γραφής μας… ΕΥΓΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ !!! & ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ - με κάθε καιρό ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ !!! - Ο σος, Γιώργος Βέης

Unknown είπε...

In case you are being assured round-the-clock Support and lifetime replacement then never think again at the time you Buy facebook reviews from a service agency. buying facebook reviews

Unknown είπε...

Observe latest web marketing trends. Buy YouTube likes and Contend your opposition. how to buy youtube views

Unknown είπε...

Now a days several peoples square measure probing for Product Promotion however not obtaining a decent begin we will facilitate rank likes.

Unknown είπε...

Be careful any time you Buy YouTube subscribers. It could be a gimmick. Contact us for assistance and advice. buy youtube views cheap

Unknown είπε...

Many individuals invest their whole day on acquiring sort and increasing their facebook follower complying with yet they cannot improve the listing of individuals without extra help.buying usa facebook likes

Buying Facebook Video Views είπε...

I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing.

Facebook Page Likes είπε...

The post is very nice. I just shared on my Facebook Account.