16.7.19

Παραμύθια με Σοφούς τρελούς

Επιμέλεια, Πρόλογος, Σημειώσεις: Δημήτρης Β. Προύσαλης
έκδοση χαρτόδετη, σχήμα 13 × 20,5 εκ., σσ. 209,
I S B N 978-960-537-273-6,
Απόπειρα, Αθήνα 2019
Σειρά: Του κόσμου τα παραμύθια, #40
Λ.Τ. 12 € (+ ΦΠΑ)

Γράφουν και αφηγούνται

Βέρα Αισώπου
Μαρούσα Απειρανθίτου
Θεόδωρος Ίντας
Αποστολία Καφφέ
Αγγελική Καψωμενάκη
Φλώρα Κολιαράκη
Έλλη Κούβαρη
Αναστασία Κουκουζέλη

Ερμιόνη Ντέτσικα
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Λουκία Σουγιά
Κωνσταντία Τσαλαπατάνη
Αναστασία Φλωράκη
Ιωάννα Φώκου
Λίζη Χανδακάρη
Δημοσθένης Χαρούλης
Ελεάνα Χατζάκη


Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες από τα καμώματα Σοφών τρελών περιμένει τους φίλους των λαϊκών παραμυθιών να αναζητήσουν βαθύτερα μηνύματα εκεί που η τρέλα κρύβει τη σοφία, η επικοινωνιακή αταξία επιδιώκει νέα ισορροπία, οι ρηχές κοινωνικές συμβάσεις φωνάζουν για υπονομεύσεις, το σώφρον κρύβει παραλογισμούς, οι επιφανειακοί ορθολογισμοί επιζητούν ανατροπές, αυτό που ακολουθούν οι πολλοί δεν είναι πάντα λογικό…

Μια μπουγάδα ενάντια σε δύσκολους καιρούς και ένας αγαθός που γνώρισε το σέβας των πολλών, δυο συζυγικά καβγαδάκια περιωπής απαντούν ένα καρφί και ένα καζάνι, ένα πουγκί με παρά μία λίρες χίλιες αντικρίζει τρεις τρίχες λιονταριού της τρέλας που κρύβουν τη δύναμη της αγάπης. Ένα χαστούκι πληρωμένο όπως έπρεπε κι ένας κόκορας στο κοτέτσι ανθρωπόμορφων ορνίθων. Μια καρυδιά θεόρατη και ένα ζευγάρι γιορταστικά φαρδομάνικα συναπαντιούνται με έναν αναζητητή της αλήθειας που ανάποδα τραβά στο δρόμο της. Κάπου ακούγονται σχέδια ανθρώπων που δεν συμβαδίζουν με τις σκέψεις του Θεού. Μια μυρωδιά από συνταγή ξεχωριστή που πληρώνεται με κουδούνισμα, μια γλώσσα που για όλα έχει λόγο, ένας τρελός κασιδιάρης, ένα φέσι και ένα πουκάμισο που φέρνουν δικαιοσύνη, ένα κιούπι που φωνάζει ενοχλητικές αλήθειες, παράλογοι λογαριασμοί που δικαιολογούν γέννες, μια χούφτα θαύματα της παραξενιάς και ένας χαζός καταστροφέας που η τύχη τού χαμογελά, απαγκιάζουν στις αγκάλες της τρέλας για να προκαλέσουν νέες διαδρομές στην κατάκτηση της σοφίας.
Δεκαεπτά ιστορίες συν δύο της προφορικής παράδοσης που ακούστηκαν στη διάρκεια του 5. Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια 2018» στον εορταστικό μαραθώνιο προς τιμήν της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» το Μάρτιο του 2018. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», ενώ εμπνέεται από και αφιερώνεται στην εν λόγω διεθνή ημέρα με πολυήμερες και ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις.
Είναι η τέταρτη φορά που μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι συνδέονται οργανικά με τον κόσμο της αφήγησης και αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια προβαίνουν σε μια τέτοια θεματική έκδοση από τότε που στα 1990 ξεκίνησε δειλά δειλά να θεσμοθετείται η εν λόγω γιορτή, ενώ προηγήθηκαν εκδοτικά οι συλλογές Παραμύθια των ευχών (2015), Παραμύθια με δυνατές γυναίκες (2016) και Παραμύθια των μεταμορφώσεων (2018) από την Απόπειρα.

2 σχόλια:

AAB College είπε...

Thank you for sharing
https://aab-edu.net/

AAB College είπε...

Thank you for sharing
https://aab-edu.net/