13.6.18

Παραμύθια των μεταμορφώσεων

Επιμέλεια, Πρόλογος, Σημειώσεις: Δημήτρης Β. Προύσαλης
έκδοση χαρτόδετη, σχήμα 13 × 20,5 εκ., σσ. 209,
I S B N 978-960-537-247-7,
Απόπειρα, Αθήνα 2018
Σειρά: Του κόσμου τα παραμύθια, #37
Λ.Τ. 12 € (+ ΦΠΑ)

Γράφουν και αφηγούνται

Μαρούσα Απειρανθίτου
Δώρα Γεωργιάδου
Θεόδωρος Ίντας
Κάτια Καντούρη
Φλώρα Κολιαράκη
Αναστασία Κοντορούδα
Έλλη Κούβαρη
Αναστασία Κουκουζέλη
Θάλεια Κατερίνα Νάκου

Πολυξένη Παπαδοπούλου
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Λουκία Σουγιά
Βάνια Σταμπολάκη
Κωνσταντία Τσαλαπατάνη
Αναστασία Φλωράκη
Ιωάννα Φώκου
Δημοσθένης Χαρούλης
Ένα βιβλίο γεμάτο μεταμορφώσεις — το κοινό διεθνώς θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (WSD) για το 2017 — περιμένει τους φίλους των λαϊκών παραμυθιών να αναζητήσουν όψεις μεταμόρφωσης και μετασχηματισμού στους πρωταγωνιστές, ήρωες και ηρωίδες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων και καταγωγών, και να τους συγκινήσουν, δημιουργώντας μοναδικά ταξίδια του νου για ευχαρίστηση και αναστοχασμό. Στη συλλογή αυτή, μεταμορφώσεις όλων των σχημάτων, όλων των διαθέσεων, επιπέδων και μορφών — εσωτερικών και εξωτερικών — παραδίδονται ως κουβάρι ιστοριών σε 17 σύγχρονους παραμυθάδες, άντρες και γυναίκες, και αποκαλύπτουν δυνατότητες και κρυμμένες δυναμικές, που μεταμορφώνουν όχι μόνο ανθρώπους μα και ζωές.


Μια μαϊμουδοβασίλισσα, και μια γυναίκα σκελετός ξεχασμένη στο βυθό από καιρό, μια χούφτα κρινάκια ασπρόμαυρα που φέρνουνε μπελάδες, τρία χρυσά πορτοκάλια όλο μυστικά, ένας πελεκητής της πέτρας που ψάχνει νέες ταυτότητες, ένα σκέτο κεφαλάκι που ζητά αναγνώριση, μια γλάστρα με έναν βασιλικό όλο μυστήριο, μια πάπια που κατέβηκε απ’ το φεγγάρι, ένα χρυσό παπούτσι που το φέρνει η καλοσύνη, ένα αραπόπουλο που επιβεβαιώνει της μοίρας τα γραμμένα, ένα κρεμεζί μαργαριτάρι που ήτανε παλικάρι, μια ανάβαση από κόσμο σε κόσμο συνείδησης και αλλαγής για να βρεθεί το νόημα της ζωής, ένα βασίλειο του πλούτου με οδυνηρές συνέπειες, μια πανώρια κόρη που τη φωνάζαν Μαργεντίνα, μια επίκληση - αναφώνηση που γεννάει παρεξηγήσεις, μια χούφτα κόκκινα ρουμπίνια και μια κόρη - κουβακάκι που αλλάζει τη διάθεση της μοίρας της, απαγκιάζουν εδώ περιμένοντας να προκαλέσουν νέες νοηματοδοτήσεις και διαλόγους με το συλλογικό φαντασιακό.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.)

Δεκαεπτά ιστορίες της προφορικής παράδοσης που ακούστηκαν στη διάρκεια του 4. Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια 2017» στον εορταστικό Μαραθώνιο προς τιμήν της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» το Μάρτιο του 2017. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ διοργανώνεται σταθερά από το 2014, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (οπανδα), και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» ενώ εμπνέεται από και αφιερώνεται στην εν λόγω διεθνή ημέρα με πολυήμερες και ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις. Είναι η τρίτη φορά από το 2015 που μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι συνδέονται οργανικά με τον κόσμο της αφήγησης και αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια προβαίνουν σε μια τέτοια θεματική έκδοση δημιουργώντας μια διεθνή πρωτοτυπία, από τότε που στα 1990 ξεκίνησε δειλά δειλά να θεσμοθετείται η εν λόγω γιορτή.
Το πρώτο βήμα ήταν η συλλογή Παραμύθια των ευχών, θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2015, το δεύτερο η συλλογή Παραμύθια με δυνατές γυναίκες, θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2016, Απόπειρα, που κυκλοφόρησαν με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση.Δεν υπάρχουν σχόλια: