1.12.00

Νίκος Βλαντής • Αλκιβιάδης Δεσμώτης

Νίκος Βλαντής • Αλκιβιάδης Δεσμώτης Μυθιστόρημα

σσ. 299,
σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
Απόπειρα,
Αθήνα, 2000

I S B N: 960-537-030-1
I S B N: 978-960-537-030-5

Ο «Αλκιβιάδης Δεσμώτης» είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, με θέμα την ιστορία μιας οικολογικής επανάστασης που ξεσπάει στην Αθήνα στις αρχές του 21ου αιώνα. Την προκαλεί μια νέα επαναστατική οργάνωση, η «Ακαδημία», η οποία διαδίδει μια νέα ιδεολογία, ένα κράμα οικολογικής σκέψης και αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας. Χάρη σ' αυτή, η πόλη μεταμορφώνεται: αλλάζουν τα κτίρια, οι δρόμοι, οι θεσμοί, οι άνθρωποι, ενώ η Αθήνα επανακτά την αρχαιοελληνική της αίγλη, μετατρέπεται στην ιδανική οικο-πολιτεία και γίνεται το σύμβολο μιας νέας εποχής. Προμηθέας και ηγέτης της Ακαδημίας, ο Αλκιβιάδης, μια ανατρεπτική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με πολλά κοινά στοιχεία με τον αρχαίο συνονόματό του. Θα πέσει θύμα μιας συνωμοσίας, στόχος ενός σκανδάλου με σκοπό την καθαίρεσή του από την ηγεσία της Ακαδημίας. Πρωταγωνίστρια της Ακαδημίας, η Λεία, που θα τον ερωτευτεί παράφορα και θα μετανιώσει για το ρόλο της. Θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξελίξεις, προτού είναι πολύ αργά. Εξελίξεις που θα φέρουν τον Αλκιβιάδη αντιμέτωπο με το σκοτάδι της ψυχής του, και την Ακαδημία ακόμα πιο δυνατή, να ρυθμίζει την τύχη της πόλης στη Νέα Εποχή που ανατέλλει, για την Αθήνα και την ανθρωπότητα: ένας νέος Χρυσός Αιώνας. Ή μήπως ένας νέος Μεσαίωνας;


Έγραψαν

«Μυθιστόρημα ιδεών που χαλκεύει με έντεχνο τρόπο την Ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα και φέρνει στο προσκήνιο τη μοναδική «ιδεολογία» που έχει ακόμα κάποιο νόημα: την αναζήτηση της ουτοπίας» — Σώτη Τριανταφύλλου.

«Μυστήριο, όνειρο, περιπέτεια και έρωτας, οι συνταγές. Και στόχος, ένας κόσμος που ουδείς οίδε αν είναι, εν τέλει, εφικτός» — Ελένη Γκίκα, Το Έθνος.

«Η ιστορία ενός ανθρώπου, ενός ιδεαλιστή που διαψεύστηκε, που ερωτεύτηκε παράφορα και προδόθηκε. Συγχρόνως, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων βυθισμένων, που ψάχνουν την άκρη του σκοινιού, για να τραβηχτούν στην επιφάνεια […]. Πολιτικό, ερωτικό, αστυνομικό, οικολογικό, επιστημονική φαντασία, με σεξ, κάποια βία, μυστήριο και στο τέλος ανεπαίσθητα νουάρ […], δεν εντάσσεται σε καμιά κατηγορία. Θα μπορούσε να είναι μελλοντολογικό ή μια μορφή εναλλακτικής ιστορίας […]. Ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και χαράσσει τη δική του πορεία» — Σωτήρης Χ. Μπαμπατζιμόπουλος, Εξώστης Θεσσαλονίκης.

«Νέα γραφή, ενδεχομένως και νέα πραγματικότητα» — Το Έθνος.

«Ο Νίκος Βλαντής γνωρίζει άριστα όλα τα θέματα που πραγματεύεται, πράγμα που προσθέτει αληθοφάνεια στη συναρπαστική ιστορία του Αλκιβιάδη και της πολεοδομικής και οικολογικής ανάπλασης της Αθήνας. Ο Αλκιβιάδης Δεσμώτης εξισορροπεί άψογα ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ και τη μελλοντολογική φαντασία και είναι από τα πιο καλογραμμένα βιβλία της εν ευρεία έννοια φαντασίας της ντόπιας παραγωγής» — Χίλντα Παπαδημητρίου, Ποπ&Ροκ
______________________

Νίκος Βλαντής Ο Νίκος Βλαντής γεννήθηκε το 1973. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Αλκιβιάδης Δεσμώτης (Απόπειρα, 2000), www.tospitimas.gr (Περίπλους 2002), Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ (Περίπλους, 2003), Greek Psycho, η απόλυτη νεοελληνική ψύχωση (Οξύ, 2004), Η ανυπαρξία που σου αξίζει (Οξύ, 2004), Επόμενη Στάση: Χαμένες Λεωφόροι (Μαζί με τον Παύλο Μπαλτά, Futura, 2004), Μπάρτλεμπυ κομπιουτεράς (Απόπειρα, 2005), Writersland (Κέδρος, 2006), Λήθη (Κέδρος, 2008). Ζει στην Αθήνα.
______________________
Νίκος Βλαντής στο διαδίκτυο »»

Δεν υπάρχουν σχόλια: