31.7.24

Δημήτρης Β. Προύσαλης • Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και λαϊκές ιστορίες του Φωτάκου

Σύμμεικτα λαογραφικά του προφορικού λόγου

σσ. 232, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-349-8,
Απόπειρα, Ιούλιος 2024
Λ.Τ.: 16,00 € (+ Φ Π Α)

Η αγάπη για το λαό σου και τον τόπο σου μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τούτο αποδεικνύει ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος, γνωστός ως Φωτάκος, πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μετά τις ασταμάτητες μάχες μέχρι την οριστική απελευθέρωση του Μοριά το 1828, ο Φωτάκος υπηρετεί την ευρύτερη πατρίδα του και με την πένα, αφού παρουσιάζεται ανάμεσα στους πολυγραφότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 μαζί με τον Χριστόφορο Περραιβό.

Στην παρούσα συλλογή συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται σχεδόν 140 χρόνια μετά την πρώτη τους περιοδική κυκλοφορία στα 1886, ενενήντα έξι  μικροαφηγήσεις από τον κόσμο του Φωτάκου, καλύπτοντας ένα διάστημα πολλών και σύνθετων αλλαγών και αναταράξεων πριν από τον Μεγάλο Ξεσηκωμό, κατά τη διάρκειά του και αργότερα  στα πρώτα χρόνια του αναδυόμενου νεοελληνικού κράτους.

Λαϊκά παραμύθια, αισώπειοι και αιτιολογικοί μύθοι, ευτράπελες χιουμοριστικές ιστορίες και ανέκδοτα, λαϊκές παραδόσεις, διδακτικές αφηγήσεις, εθνογραφικές και γλωσσικές παρατηρήσεις με κοινωνιολογικές αναφορές και άτυπου λαογραφικού χαρακτήρα καταγραφές, συνθέτουν το υλικό που απαγκιάζει εδώ, αναμένοντας προσκλητικά το ερευνητικό ενδιαφέρον των μελετητών και του παραμυθόφιλου κόσμου, ανοίγοντας ένα παράθυρο ανταμώματος στον άγνωστο κόσμο του 1821 και αποκαλύπτουν με έκπληξη και σκωπτικότητα πτυχές των ανθρώπων του.

Με την υποστήριξη


Δεν υπάρχουν σχόλια: