30.7.24

Βιβλία για το καλοκαίρι του 2024

γράφει η Elisabetta Casalotti | Inside story,
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 »»

Δημήτρης Β. Προύσαλης, Άσεμνα, σεξουαλικά λαϊκά παραμύθια.

Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή από λαϊκά παραμύθια από όλον τον κόσμο με επίκεντρο τη σεξουαλικότητα, που λειτουργούν με διάθεση προκλητική και απώτερο στόχο την πρόκληση του γέλιου, αλλά κυρίως την ψυχαγωγία. Το υλικό αυτό παρουσίασε μεγάλη δυσκολία τόσο στον εντοπισμό, όσο και στη γλωσσική του απόδοση και είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς έρευνας.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Προύσαλης στην εισαγωγή, μέσα από επινοημένες φαντασιακά ιστορίες – οι οποίες πιθανά αντανακλούν και πραγματικά γεγονότα – και υπό την ασφάλεια της απόστασης του «Μια φορά και ένα καιρό...» προσεγγίζονται μια σειρά από αναδυόμενα θέματα που άπτονται της σεξουαλικής λειτουργίας. Είναι γεγονός ότι μέσα από την προσεκτική διατύπωση πολύτιμων ευρημάτων επιτυγχάνει την απομυθοποίηση του σεξ σε όλες της εκφάνσεις του, μακριά από τη λογική της σύγχρονης πορνογραφίας.

Για την αντιμετώπιση ενός – με όλες τις έννοιες – καυτού καλοκαιριού, τίποτε καλύτερο, τουλάχιστον για εμένα, από την ανάγνωση ενός βιβλίου που προσφέρει ψυχαγωγία αλλά και βαθιά γνώση μιας λαϊκής «προφορικής» λογοτεχνίας που επικεντρώνεται στην άσεμνη-ερωτική λαογραφία – έναν κλάδο της λαογραφικής επιστήμης που για πολύ καιρό αποτέλεσε ταμπού για τις σύγχρονες κοινωνίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: