4.11.20

Στέλλα-Λουΐζα Κατσαμπή • 500 mg ωκυτοκίνης

ποιήματα,
σσ. 47, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N: 978-960-537-293-4,
Λ.Τ. 8,00 € + Φ Π Α
Απόπειρα, Νοέμβριος 2020


Η ωκυτοκίνη, ή αλλιώς η «ορμόνη της αγάπης» παράγεται από την υπόφυση, αλλά την πυροδοτεί ένα χάδι στη γάτα, η μητρική αγκαλιά, η σωματική επαφή. Αυτή, με τη σειρά της, κάνει τις συσπάσεις του τοκετού, δίνει εντολή για το μητρικό γάλα και είναι υπεύθυνη για τον δεσμό της μητέρας με το παιδί.

Τα 500 mg ωκυτοκίνης σε τρεις ενότητες – Πεινάω, Ορμονικές διαταραχές και Ζωή αρθρόποδων – διεισδύουν στο πώς η ύπαρξη ή η απουσία ωκυτοκίνης επηρεάζει το συναίσθημα και τις σχέσεις του ανθρώπου. Γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μέσω της ποίησης η άκρη του νήματος στη σύνδεση της ορμόνης με τη μητρότητα, τον έρωτα και εντέλει, την ίδια μας την ύπαρξη. Πόση δόση όμως είναι αρκετή, για να νιώσει κανείς αγάπη;

Η Στέλλα-Λουΐζα Κατσαμπή γεννήθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει, από πατέρα Κύπριο και μητέρα Ελληνίδα. Σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανε­πι­στημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μετα­πτυ­χιακές σπουδές της στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοί­κησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της προσχολικής αγωγής και ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή Σάρ­κινοι θεοί δη­μο­σιεύτηκε στον τόμο με τον τίτλο Ανθρώπινα δαιμόνια από τις εκδόσεις Ρώμη το 2018, μαζί με τη συλλογή του Σταύρου Γκιργκένη Στου ματιού το κέντρο. Συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του δοκιμιακού-λογοτεχνικού περιοδικού Νόημα, του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Τα 500 mg ωκυτοκίνης είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: