4.12.16

Το αυτί της Αριάδνης, της Ειρήνης Σταματοπούλου

γράφει ο Βαγγέλης Θερμογιάννης | το βιβλίο.net, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 »»

Η Ειρήνη Σταματοπούλου έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία ανάγνωσης και θα αιχμαλωτιστεί κυριολεκτικά με τον  καταλυτικό αισθησιασμό και το υπόρρητο πάθος του μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Μια τυχαία συνάντηση τριών ατόμων σ’ ένα αεροδρόμιο έχει ως αποτέλεσμα τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο μέσα από το κοινό τους ταξίδι. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως πρόκειται για μια κοινότυπη ιστορία που κινείται μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας χωρίς κάτι το ξεχωριστό. Όμως, όταν ο αναγνώστης φτάσει στην τελευταία τελεία του βιβλίου αυτό που θα διαπιστώσει είναι πως το μυθιστόρημα αυτό απέχει πολύ από το «κοινό» ή το «συνηθισμένο». Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως είναι ακριβώς το αντίθετο! Προς επίρρωση των λόγων μας, δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο επιχείρημα παρά την ίδια την πένα της Ειρήνης Σταματοπούλου, η οποία με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και γραφής της δεν αφήνει ασυγκίνητο τον αναγνώστη της. Στο βαθιά ψυχογραφικό βιβλίο της, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι πρωτίστως με τον εαυτό τους, με τους δαίμονες και τους φόβους τους και ξετυλίγουν ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας τους της ψυχής μέσα στις γραμμές της ιστορίας. Σε ένα καλοδουλεμένο και περίτεχνα δοσμένο περιβάλλον, οι χαρακτήρες αναζητούν τη διαδρομή τους στον κόσμο, το σκοπό τους. Χάνονται μέσα στο όνειρο που είναι πια δύσκολο να το ξεχωρίσουν από την πραγματικότητα.



Ο Νέστορας αναζητά τη μακροζωία και τη νιότη, θύμα ίσως του ψυχαναγκασμού του ζει μια ζωή απολύτως προγραμματισμένη. Ο Στράτος, πάντα σίγουρος για τον εαυτό του κι αποφασιστικός, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να έρθει σε δύσκολη θέση, προβλέπει και κάνει τις επιλογές του πάντα εκ του ασφαλούς. Και στο φόντο η Αγγελική, μια αθώα ύπαρξη που παλεύει να βρει τη θέση της στον κόσμο μέσα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Βλέπει και παρατηρεί αλλά λόγω της ψυχικής τύφλωσης δεν αντιλαμβάνεται και δε συνειδητοποιεί. Μπερδεύει και μπερδεύεται. Με μεγάλες δόσεις τζαζ στο υπόβαθρο της ιστορίας, ο αφηγητής γίνεται μέρος κι αυτός της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα αφήνει ένα ερώτημα να πλανάται. Ποιος είναι; Υπάρχει ή είναι απλώς ένα όνειρο…

Η Ειρήνη Σταματοπούλου έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία ανάγνωσης και θα αιχμαλωτιστεί κυριολεκτικά με τον  καταλυτικό αισθησιασμό και το υπόρρητο πάθος του μέχρι και την τελευταία σελίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: