7.1.13

Καίτη Βασιλάκου • Σε πρώτο πρόσωπο

Η Καίτη Βασιλάκου για το βιβλίο της «Αγαπημένε μου ψυχίατρε» (Μία νουβέλα και πέντε διηγήματα),
Περιοδικό «Διάστιχο» | Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 »»

Καίτη ΒασιλάκουΗ εμπειρία της ψυχοθεραπείας είναι μια συγκλονιστική υπόθεση. Ιδιαίτερα αν κάποιος πηγαίνει στο γιατρό ανύποπτος και του παραπονείται για μικροπροβλήματα, όπως «έχω, γιατρέ μου, αϋπνίες» ή «τσακώθηκα με τον καλύτερό μου φίλο και στενοχωρήθηκα πολύ» ή ακόμα «έχω μια μικρή δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές μου» και μετά, όσο εξελίσσεται η ψυχοθεραπεία, βλέπει εμβρόντητος να αναδύονται από μέσα του αποκλίσεις και ιδιορρυθμίες που η ψυχιατρική τις έχει ταξινομήσει στο κεφάλαιο «διαταραχές χαρακτήρος» και τις αντιμετωπίζει ως ένα είδος ψυχικής ανωμαλίας.

Η γυναίκα που αφηγείται στη συγκεκριμένη νουβέλα τις περιπέτειές της κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας δύο χρόνων έχει πολλά κοινά σημεία μαζί μου και πολλά κοινά σημεία με άλλες γυναίκες που ερωτεύονται τον ψυχίατρό τους, επειδή αυτός ο άνθρωπος αποκτά άθελά του εξωπραγματικές διαστάσεις, γίνεται ένας μάγος-θεραπευτής, ένας καλός πατέρας και παράλληλα ένας άνδρας που μπορεί να χειραγωγήσει και να κατευθύνει τη γυναίκα εκεί που αυτός θέλει.

Το ευτυχές αποτέλεσμα αυτής της εις βάθος ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι η θεραπεία της ασθενούς. Υπάρχει όμως κι άλλο ένα ευτυχές αποτέλεσμα: η λογοτεχνική αναπαραγωγή της θεραπείας, που εδώ εκφράζεται με τρεις τρόπους: με τη νουβέλα, με πέντε συναφή διηγήματα και με μια ποιητική συλλογή.

Στη νουβέλα παρακολουθούμε τον αγώνα και την αγωνία της γυναίκας που είναι ερωτευμένη με το γιατρό της, έναν άνδρα που δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει, και παράλληλα βλέπουμε πώς ο γιατρός της διοχετεύει όλο τον αισθησιασμό της θεραπευόμενής του στα σωστά κανάλια υποδεικνύοντάς της ότι αυτός που βαθιά επιθυμεί είναι ένας άλλος άνδρας του παρελθόντος της. Παράλληλα, η διαταραχή χαρακτήρος που τη βασανίζει υποχωρεί σταδιακά. Η ανατροπή του στρεβλού μοντέλου του κόσμου που έχει η θεραπευόμενη θα γίνει στο τέλος, και η θεραπεία της θα ολοκληρωθεί.

Τα πέντε διηγήματα που ακολουθούν είναι συμβολικές ιστορίες που παραπέμπουν στον απαγορευμένο, τον εμποδισμένο έρωτα και στην τραγική του, καμιά φορά διαστροφική του κατάληξη.

Σε ξεχωριστή έκδοση (Αγαπημένε μου ψυχίατρε, πες μου…, εκδόσεις Μανδραγόρας) ο εμποδισμένος αυτός έρωτας αναγκάζει την ερωτευμένη γυναίκα να σκαλίσει όλο και βαθύτερα τα σκοτεινά στρώματα της ψυχής της και να αποδώσει σε ποιητική μορφή τις άλογες δυνάμεις που την καταδυναστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: