24.10.12

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο Το όνειρο της Αντιγόνης

Γράφει η Παντοφίλη Βαρβαρήγου

Πυκνός, ά-τυπος, μοναδικός ο λόγος της Κωνσταντίνας Λάμπρου κραυγάζει μ’ ένα πάθος χθόνιο, αρχέγονο και γοερό καταθέτοντας τη βαθιά φρίκη, την αγωνία της ύπαρξής μας όσο και την αλήθεια μας.

Cover_800x1247Μ’ έναν ανεξέλεγκτο, κατακλυσμιαίο μονόλογο, χωρίς παύσεις αλλά μόνο σταθμούς – στο κείμενο δεν υπάρχουν άλλα σημεία στίξης εκτός της τελείας – όπου το «ότι» και το «πως» σαν ισχυρά λακτίσματα εκτινάσσουν τον αναγνώστη ανυποψίαστο και αβοήθητο σε μια κοχλάζουσα ροή συνείδησης, η Αντιγόνη αφηγείται το όνειρό της, αναζητώντας ασθμαίνοντας λύτρωση από το πάθος, την έλλειψη, την ενοχή. Η φωνή της, ιαχή εξ αρχής εκκωφαντική, οδηγεί σ’ ένα κόσμο συντέλειας, αφού δεν μπορεί να είναι άλλο τι ένας κόσμος νύχτας, ερέβους, αναμονής του θανάτου, σύμπαν χωρίς μέρες και χωρίς φως. Ένας κόσμος αποτέλεσμα της κόλασης που προκαλεί η απώλεια, όσο μεγαλύτερη τόσο πιο κόλαση, αλλά πόσο αληθινά μεγαλύτερη από το θάνατο ενός μοναδικού αγαπημένου, ενός παιδιού.

21.10.12

Διαβάζουμε το «Γαμ.» της Κατερίνας Έσσλιν και μιλάμε με τη συγγραφέα!

Συνέντευξη της Κατερίνας Έσσλιν στη Miss Bloom | Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 »»

Κατερίνας Έσσλιν - Γαμ

Τι είναι το Γαμ; Είναι τότε που η λέξη γαμώτο τρώει μια τσεκουριά και σπάει στα δύο (ακριβώς όπως η λέξη γάμπα); Η συγγραφέας ευχαριστεί για την κατανόηση και για το ότι δεν σκεφτήκατε τη λέξη γάμος στην ηλικία σας. Παρακαλούμε, συνεχίστε την ανάγνωση κανονικά.

Μετά τον «Μισό Βέσπα» που μας άρεσε πολύ, το νέο βιβλίο της Κατερίνας Έσσλιν περιέχει 24 μυθιστορήματα του ενός λεπτού. Η κοπέλα που κρύβει κάτι απ’ το όνειρό της στον υπνόσακο, η βροχή από σιλικονούχα ενθέματα και ροζ γόβες στιλέτο, οι μαγικές ανθοδέσμες της Ανθής–Φυτά-Δαρέμα, η ληγμένη μαρμελάδα της επανασύνδεσης, ο Μαλάκογλου που θέλει πίσω την αγαπημένη του, το πλωτό περίπτερο… Ιστορίες της πόλης και όχι μόνο, σουρεαλιστικές αλλά και βαθιά ανθρώπινες, κυνικές αλλά και συγκινητικές, εκεί που το γλυκό συναντά το πικρό. Με τη μοναδική γραφή της Κατερίνας Έσσλιν, που παίζει με τη γλώσσα σαν τη γάτα με το ποντίκι και σίγουρα παραμένει…γάτα! Η συγγραφέας μιλά στη Miss Bloom για το βιβλίο της.

16.10.12

Το Γαμ. στο Spiti Coctail Bar

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 στις 7 το βράδυ στο Spiti Coctail Bar (Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, τηλ. 210/6833677).

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Μιχάλης Μουλάκης.

Facebook Event: Παρουσίαση του Γαμ. στο Spiti Cocktail Bar.

apo spiti gam proskl

14.10.12

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης • Εκεί που γεννιούνται οι ιστορίες

Γράφει η Εύη Καρκίτη | Αγγελιοφόρος της Κυριακής,
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 »»

Μια τοιχογραφία της παγκόσμιας πόλης από τον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο

Εκεί που γεννιούνται οι ιστορίες
Τέσσερις άνθρωποι διαπιστώνουν πως είναι αδύνατο με μεγαλώσει κανείς χωρίς οδύνη.

Ένας τρομοκράτης που διαβάζει Ντοστογιέφσκι και Στάινμπεκ και εγκαταλείπεται σταδιακά σε μια αίσθηση ματαιότητας. Ένας αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον ιδανικό εργασιακό χώρο που μοιάζει με πελώριο ντόνατ και ερωτεύεται ένα παράξενο κορίτσι εθισμένο στις ουσίες. Ο φίλος του αρχιτέκτονα που γράφει στα κρυφά, αλλά με απόλυτη πειθαρχία και σοβαρότητα, το πρώτο του μυθιστόρημα. Τέσσερις άνθρωποι που δυσκολεύονται να μεγαλώσουν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, που επιθυμούν να αγγίξουν για λίγο έστω την ευτυχία, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει ευτυχία γι' αυτούς. Ο Γουίλ, ο Αρχιτέκτονας, η Μέυ και ο Νίλι είναι οι τέσσερις διαβάτες στους δρόμους της παγκόσμιας πόλης και όχι μιας συνηθισμένης μεγαλούπολης.

13.10.12

Κατερίνα Έσσλιν • Το «Γαμ.» είναι μια λέξη σε εκκρεμότητα

Ο Γιάννης Ρουσιάς παίρνει συνέντευξη από την Κατερίνα Έσσλιν | Ακάμας, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 »»

Κατερίνα Έσσλιν

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Κατερίνας Έσσλιν με τίτλο Γαμ. από τις εκδόσεις Απόπειρα. Η συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου σχετικά με το νέο της βιβλίο.

1. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο “Γαμ.”. Τι ακριβώς σημαίνει “Γαμ.”;

Το “Γαμ.” είναι μια λέξη σε εκκρεμότητα. Βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία να συνδιαλλαγεί με το κείμενο και να συμπληρώσει ό,τι λείπει με το μάτι (ή τα υπόλοιπα αισθητήρια). Όμως μη φανταστείς ότι επειδή ο τίτλος είναι μισός κάνει και μισές δουλειές: το βιβλίο έρχεται με “λυσάρι”, καθώς εξοπλίζει με ποικίλα συναισθήματα τον αναγνώστη (ώστε, όταν αποφασίσει μόνος του τι θα πει Γαμ., να πέσει μέσα). Αλλά θα σας δώσω και κάποια hints: Γαμ. μπορεί να σημαίνει γαμέτης (αν ο άλλος ασχολείται με τη φυτολογία) ή γάμος (αν κάποιος θέλει να νοικοκυρευτεί) ή να σημαίνει το άλλο, το ξέρετε ποιο, (αν ο άλλος είναι ρομαντικός και θέλει να πάει να “αγαπηθεί”) ή να προέρχεται απλώς από το “και γαμώ”. Δεν θα μπορούσε να μη λέγεται Γαμ. αυτό το βιβλίο. Πρώτον, έχει σχέση με όλα τα παραπάνω (διαφόρων ειδών παντρέματα και αναπαραγωγές) και δεύτερον σου δίνει μια συμβουλή: τη στιγμή που πας να πεις “Γαμώτο” να φροντίζεις η λέξη να τρώει μια αόρατη τσεκουριά και να σπάει στη μέση. Πιστεύω πως η ζωή ακόμη κι όταν είναι σκληρή σαν βράχος έχει αμέτρητα ωραία βοτσαλάκια γύρω γύρω. Σιγά μην κάτσουμε να χάνουμε τον χρόνο μας λέγοντας συνέχεια γαμώτο και γαμώτο!

12.10.12

Ρωμανός Σκλαβενίτης–Πιστοφίδης • Οι δυσκολίες του Μπένεντικτ

Περιοδικό Ντουέντε #19 »»

Ντουέντε

Ο Μπένεντικτ Νόραλντ ξεφύσηξε προτού γεμίσει ξανά το ποτήρι του. Το ουίσκι χρειαζόταν το χρόνο του. Τα μάτια του έτσουζαν, αλλά το άγχος ήταν ανυποχώρητο. Μία μάζα αέρα πίεζε τον οισοφάγο του σαν να επρόκειτο να σκάσει. Αργά ή γρήγορα, η μάζα θα έφτανε στο λάρυγγα και θα του προκαλούσε ασφυξία. Για να αποσυμπιέσει το σύστημα, κάθε τόσο ξεφυσούσε, αν και κάπως οκνηρά, χωρίς να γραπώνεται όπως λέμε στη ζωή.

11.10.12

Νικ Μπελάνε • διαβάτες στην πόλη

Γράφει ο Νικ Μπελάνε | ιστορίες για νεράιδες και λοιπά οινοπνεύματα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 »»

Το κείμενο του Νικ Μπελάνε στην εκδήλωση για τον Ρωμανό Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη στη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Νέες πένες της Θεσσαλονίκης».

Διαβάτες στην πόλη

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης • Τι διαβάζουμε @ Bookstand

Bookstand, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 »»

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης

Μπέτυ Σμιθ, Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλυν

Τόμας Χάρντυ, Τζουντ ο Αφανής

Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ο Φύλακας στη Σίκαλη

Τζων Στάινμπεκ, Ανατολικά της Εδέμ

Ναθέινιελ Γουέστ, Η Μέρα της Ακρίδας

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Τρυφερή Είναι η Νύχτα

Μαξ Φρις, Μόντωκ

Ντόρις Λέσινγκ, Το Χορτάρι Τραγουδά

Τόμας Πύντσον, Το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας

Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, Infinite Jest

* τα 10 βιβλία που μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό

9.10.12

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης • «Άρχοντας των Μυγών»

Bookstand | Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 »»

Ο «Άρχοντας των Μυγών» είναι ένα από τα μυθιστορήματα που διαβάζουν τα παιδιά του αγγλόφωνου κόσμου στην πορεία τους για την ενηλικίωση, μαζί με τον «Φύλακα στη Σίκαλη» και το «Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλυν». Και είτε ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ μάς αρέσει είτε όχι, είναι σίγουρο πως αυτά τα μυθιστορήματα μπορούν να διαβαστούν με κλειστά μάτια. Απλούστατα, γιατί εκείνοι ξέρουν από λογοτεχνία: κι εμείς ξέρουμε, αλλά λιγότερο.

Άρχοντας των Μυγών

8.10.12

Ο Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης για το βιβλίο του «Διαβάτες στην πόλη» και για τη Θεσσαλονίκη

Lifo, 8 Οκτωβρίου 2012 »»

Διαβάτες στην πόλη

Διαβάζοντας το βιβλίο του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη, «Διαβάτες στην πόλη» δεν έχεις σε κανένα σημείο την αίσθηση πως έχει γραφτεί από έναν εικοσάχρονο. Πρόκειται για ένα πυκνό μυθιστόρημα με θέμα την τρομοκρατία, τις ανθρώπινες σχέσεις των νέων μέσα από τις ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών. Επίσης, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου είναι εμφανής η αδυναμία που έχει ο συγγραφέας στις μεγαλουπόλεις, στη ροκ μουσική και στο διάβασμα.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Νέες πένες της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον Ρωμανό Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 19:30. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Εύα Καρκίτη, Άρης Δημοκίδης και Νίκος Μπελάνε.

Με αυτή την αφορμή του ζήτησα να μας μιλήσει για το βιβλίο του και την πόλη.

7.10.12

Ο Έρικ Χομπσμπάουμ και η τζαζ

Γράφει ο Σάκης Παπαδημητρίου, Αυγή,
7 Οκτωβρίου 2012· «Στον αστερισμό του Έρικ Χομσμπάουμ (1917-2012)». »»

Στις 11 Οκτωβρίου του 2004 έγινε η τελετή αναγόρευσης του Έρικ Χομπσμπάουμ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Λίλας Αντωνοπούλου, η οποία και σκέφτηκε να υπάρχει μουσική στην τελετή.

Στην αρχή του προγράμματος, ως «ανάκρουσις», η Γεωργία Συλλαίου, φωνή, και εγώ, πιάνο, ερμηνεύσαμε ελεύθερα τον αρχαιοελληνικό Επιτάφιο του Σεικίλου και κομμάτια του Ντιουκ Έλλινγκτον. Ξέραμε την αγάπη του Έρικ Χομπσμπάουμ για την τζαζ και το συγγραφικό του έργο γύρω από αυτή τη μουσική. Είχαμε ήδη συναντηθεί το προηγούμενο βράδυ στο δείπνο των καθηγητών. Ο Χομπσμπάουμ, στα 87 του τότε, είχε φοβερή ενεργητικότητα, συζητούσε σε τρεις γλώσσες, έτρωγε τα πάντα, παρ’ όλες τις παρατηρήσεις της συζύγου του, και δεν έχανε ευκαιρία να συνομιλεί μαζί μου για την εξέλιξη της τζαζ.

Γεωργία Συλλαίου, Σάκης Παπαδημητρίου, Έρικ Χομπσμπάουμ
Γεωργία Συλλαίου, Σάκης Παπαδημητρίου, Έρικ Χομπσμπάουμ, Θεσσαλονίκη, 11.10.2004. [Φωτογραφία του Γιάννη Τσουφλίδη]