23.5.12

Η Λίνα Φυτιλή μιλάει στο alterthess για το «Τώρα είναι αργά»

Η Λίνα Φυτιλή μιλάει στον Δάνη Κουμασίδη, στο  alterthess, για το βιβλίο της «Τώρα είναι αργά» »»

Λίνα Φυτιλή

Στην Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται την Πέμπτη στις 24 Μαίου και ώρα 7 μ.μ. η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή για την παρουσίαση του βιβλίου της. Θα μιλήσουν για εκείνη, η ποιήτρια Στέλλα Γεωργιάδου, ο συγγραφέας Νίκος Τακόλας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Μάγδα Κουμλά.

Τώρα είναι αργάΤώρα είναι αργά. Όταν οι αναμνήσεις επιστρέφουν καταιγιστικά, η ενοχή θέτει τη ζωή των ηρώων σε αμφισβήτηση. Τα γεγονότα, ένα απλωμένο ποτάμι που δε φοβάται να γίνει θάλασσα. Μια πανσιόν. Ένα εξοχικό στην Αίγινα. Συνειρμοί του μυαλού. Στο βάθος η αλήθεια: ένα κουβάρι που ξετυλίγεται αργά. Τα μικρά ψέματα δημιουργούν αθέατους κόσμους. Τα κρυμμένα μυστικά. Η Εύα. Μια σκιά, πίσω από την οποία φωτίζεται μια ολόκληρη ιστορία. Κι η ποίηση στο βάθος. Η έφηβη Ρόη τριγυρίζει στη λουτρόπολη, σκαρώνοντας στίχους. Στην κόψη του έρωτα. Αφού ο έρωτας είναι ο βυθός της μοναξιάς. Ίσως τα ποιήματα είναι μοναχικοί έρωτες. Πιθανόν πάλι οι έρωτες να μοιάζουν με μοναχικά ποιήματα.

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε το 2011. Είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, με άξονα τη νοσταλγία. Τις ευαίσθητες ανθρώπινες σχέσεις. Το παρελθόν, όταν είναι οδυνηρό επιστρέφει. Μήπως πολλές φορές το παρόν δεν έχει γεύση από ενοχικό παρελθόν;

Έχει. Κι όλος αυτός ο κρυμμένος κόσμος αναζητάει το πρόσωπό του, μέσα στην χαλαρή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Πώς ξεφεύγει κανένας από τον ιστό της νοσταλγίας; Υπάρχει τρόπος; Η απάντηση δε δίνεται εύκολα.

Φταίνε οι ατελείωτες συγκρούσεις των συναισθημάτων. Οι φόβοι που παραλύουν. Τα παιχνίδια που επαληθεύονται. Καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να γλιτώσουν από το παρελθόν. Ακόμη κι όταν ο θάνατος αγνοείται επιδεικτικά, ώσπου να χτυπήσει απρόοπτα την πόρτα σε κάποιον από όλους.Έτσι συμβαίνει συνήθως. Η αλήθεια χρειάζεται να βγει στο φως, έστω και με καθυστέρηση χρόνων. Γιατί η ζωή στο τέλος, πάντα βρίσκει τον τρόπο. Πάντα.

______________
Η Λίνα Φυτιλή γεννήθηκε στη Λάρισα, ζει στο Βόλο κι εργάζεται σαν εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 1997 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της Οι νύχτες της άχρωμης κιμωλίας από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τη χρονιά 2003-2004 εκδόθηκε η εργασία της Η Ευέλικτη Ζώνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου). Το Δεκέμβρη του 2011 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Τώρα είναι αργά, από την Απόπειρα. Γράφει στην ηλεκτρονική εφημερίδα press-gr και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ντουέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: