9.3.12

Όταν ο κ. Rolls συνάντησε τον κ. Royce: Τσαρλς Μπουκόβσκι (1920–1994)

Τσαρλς Μπουκόβσκι

Η τύχη του άλλαξε το 1966, όταν ο John Martin [ο εκδότης αργότερα του Black Sparrow Press], διευθυντής τότε μιας εταιρείας που εμπορευόταν γραφική ύλη για γραφεία επιχειρήσεων, εξέδωσε πέντε ποιήματά του σε ισάριθμα φυλλάδια, και του έκανε συμβόλαιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Κάθε φυλλάδιο θα τυπωνόταν σε τριάντα αντίτυπα, και θα έπαιρνε τριάντα δολάρια για το καθένα. Αυτά τα τριάντα δολάρια αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό κίνητρο για τον συγγραφέα. Το 1966 δημοσίευσε μια συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο At Terror Street and Agony Way [Τρόμου και αγωνίας γωνία], σε επτακόσια πενήντα αντίτυπα, που παραμένει άγνωστο πώς κατάφεραν να πουληθούν μέσα σε δύο μήνες.

Ο Joe Wolberg λέει πως ο John Martin αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με τη φράση : « Ο κύριος Rolls συνάντησε τον κ. Royce ». Όπως και να ’χει, μπροστά σ’ αυτήν την απρόσμενη επιτυχία, ο John Martin άφησε τη δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκδόσεις, και ο Μπουκόβσκι άφησε το ταχυδρομείο για να γίνει επαγγελματίας συγγραφέας, όταν του υποσχέθηκε μισθό εκατό δολαρίων τη βδομάδα ισοβίως.

Έτσι ξεκίνησε η οικονομική επιτυχία του Μπουκόβσκι.

______________
Φερνάντα Πιβάνο • Τσαρλς Μπουκόβσκι: Το μόνο που με νοιάζει είναι να ξύνομαι στη μασχάλη, Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου, Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Μπλάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: