6.2.11

Έξοδος στο Συνεργείο

Από τις 29 Ιανουαρίου 2011
κάθε Πέμπτη έως Κυριακή
στο Συνεργείο

EXODOS

Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο τύπου της παράστασης που μας έστειλαν:


ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΓΑ! Στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ φέτος γίνονται ανασκαφές. 5 σκηνοθέτες προσκαλούν 5 σημαντικούς νεοέλληνες συγγραφείς να ανασύρουν θησαυρούς της αρχαίας τραγωδίας και να τους αναμείξουν με εύφλεκτα υλικά του παρόντος. Αποτέλεσμα: ένα εκρηκτικό μείγμα ανθρώπινων στιγμών, 5 ιστορίες-καθρέφτες, στις οποίες η μνήμη, ατομική και συλλογική, λειτουργεί ως καταλύτης. Άλλοι γελούν, άλλοι νευριάζουν, άλλοι συμφιλιώνονται με το είδωλό τους.

Πέντε νέοι σκηνοθέτες η Γιολάντα Μαρκοπούλου, η Λίλλυ Μελεμέ, ο Δημήτρης Μπίτος, η Ελένη Μποζά και ο Άρης Τρουπάκης, έχοντας ήδη διαγράψει ο καθένας την δική του ατομική πορεία στον θεατρικό χώρο, συσπειρώνονται κάτω από την ίδια στέγη, το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Οι Δημήτρης Γκενεράλης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Σάκης Σερέφας, Αλέξης Σταμάτης και Μισέλ Φάις, αποδέχτηκαν την πρόσκληση-πρόκληση, μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία των προβών, έτοιμοι ακόμα και να ανατρέψουν το ίδιο τους το υλικό, προκειμένουν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ενιαίας παράστασης.

Μία παράσταση που συνδέει πέντε κείμενα με κοινό παρονομαστή μια δυνατή ομάδα ηθοποιών, τους Μαρία Αιγινίτου, Ειρήνη Δράκου, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Κουτσαφτίκη, Σπύρο Τσεκούρα και Χάρη Χαραλάμπους, οι οποίοι θα συνοδεύουν το κοινό από την είσοδό του στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ έως την ΕΞΟΔΟ.

Στο «καινούριο» ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ οι θεατές θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές μικρές εκπλήξεις! Αυτό που φαίνεται εξωτερικά σαν ένα ακόμη κτήριο του Μεταξουργείου, στο εσωτερικό του κρύβει λαβύρινθους, δασώδης διαδρόμους και περάσματα κι επιφυλάσσει στον θεατή ένα μαγικό ταξίδι, σχεδιασμένο αριστοτεχνικά από τους Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανάνο.

Στο πλαίσιο της παράστασης προγραμματίζονται και συζητήσεις με τους συγγραφείς, ενώ αργότερα το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ θα φιλοξενήσει το project «Give Me a Sign», το καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά και νεαρούς πρόσφυγες Station Athens, καθώς και άλλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Ώρα έναρξης: 21.00
Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη–Κυριακή
Διάρκεια: 100 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό
Πληροφορίες και κρατήσεις: 6981 802544

(Υπάρχει 24ωρο parking με χαμηλή χρέωση στις οδούς Κεραμεικού και Κολωνού)

Διεύθυνση: Κολωνού 31, Μεταξουργείο
(μετρό ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)
www.synergyo.gr

ΤΑ ΕΡΓΑ

Θάλαμος του Αλέξη Σταμάτη
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου,
με τους Δέσποινα Κούρτη, Μαρία Αιγινήτου, Χάρη Χαραλάμπους

Μία οδηγός αναλαμβάνει την κάθοδο ενός ζευγαριού στον άλλον κόσμο. Ο σύγχρονος αυτός «ψυχοπομπός» εκτελεί το καθήκον του, καθώς το νεαρό ζευγάρι προσπαθεί να συμβιβαστεί με τον απροσδόκητο θάνατό του. Ο θάλαμος ταξιδεύει σε μία άχρονη πραγματικότητα όπου άντρας, γυναίκα και οδηγός έρχονται αντιμέτωποι με στιγμιότυπα της ζωής τους.

Ερινύα με τανάλια του Σάκη Σερέφα
Σκηνοθεσία: Αρης Τρουπάκης
με τους Μαρία Αιγινήτου, Σπύρο Τσεκούρα

Το ραντεβού μιας οδοντιάτρου μ’ έναν ασθενή, κι ένας φρονιμήτης που πρέπει οπωσδήποτε να βγει, γίνονται η αφορμή για αμοιβαίες εξομολογήσεις, καθώς τα φαντάσματα από το παρελθόν των δύο ηρώων στοιχειώνουν όλο και περισσότερο το οδοντιατρείο. Περιτριγυρισμένοι από τους υπόλοιπους ασθενείς, η οδοντίατρος και ο πελάτης γίνονται χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν καν, μονομάχοι στην αρένα της ίδιας τους της βιογραφίας.

Μυρμήγκια του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
με την Ειρήνη Δράκου

Μια νηπιαγωγός, που αποχαιρετά και τα τελευταία παιδιά κατά το σχόλασμα, επαναφέρει τον εαυτό της στην εφηβεία, σε γκρο-πλάν στην αυλή του σπιτιού της να καίει μυρμήγκια. Η παιδική αυτή διαστροφή οδηγεί την αφήγηση της, με την ίδια ιεροτελεστική μανία, στην αποκάλυψη μιας μεγαλύτερης διαστροφής και του πιο παρανοϊκού εγκλήματος.

Πρόκειται για την κρυφή ιστορία της Φωτεινής που σαν ανοιχτή πληγή, ίδια με τις ανοιχτές κοιλιές των μυρμηγκιών περιμένει υπομονετικά να έρθει στο φως για να καεί σαν αρνητικό φιλμ στοχεύοντας σε μια σύγχρονη κάθαρση.

 

Κυριακή πρωί του Δημήτρη Γκενεράλη
Σκηνοθεσία:  Ελένη Μποζά
Με τον Σπύρο Τσεκούρα

Μια περίεργη Κυριακή ένας άνθρωπος αναμοχλεύει τις σημαντικές στιγμές της ζωής του για να έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια του.

Τι θα του συμβεί τελικά;

Μετά τις τελευταίες μας λέξεις του Μισέλ Φάις
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
με τους Άννα Κουτσαφτίκη, Χάρη Χαραλάμπους

Το μονόπρακτο του Φάις πραγματεύεται τον τυφλό και ωμοφαγικό τσακωμό ενός μεσοαστικού ζευγαριού, σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο. Ο χώρος της τηλεόρασης λειτουργεί σαν μια «άρρωστη» αρχαία αγορά, όπου το ιδιωτικό και το δημόσιο αλληλοϋπονομεύονται και εναλάσσονται σαν το παιχνίδι με τις μάσκες που συμβαίνει συνεχώς επί σκηνής. Η παρτιτούρα της παροξυσμικής στιχομυθίας διακόπτεται από περιπαθή τραγούδια, παρωδίες ονείρων και εξομολογητικές εξάρσεις, αποκαλύπτοντας, εν τέλει, τον αθέατο πρωταγωνιστή του έργου: τις ίδιες τις λέξεις. Λέξεις που γίνονται φονικά όργανα, λέξεις που φοβούνται να πεθάνουν, λέξεις που — το χειρότερο — δε σημαίνουν πλέον αυτά που γράφουν τα λεξικά.

Συγγραφείς
Δημήτρης Γκενεράλης
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Σάκης Σερέφας
Αλέξης  Σταμάτης
Μισέλ Φάις

Σκηνοθεσία
Γιολάντα Μαρκοπούλου
Λίλλυ Μελεμέ
Δημήτρης Μπίτος
Ελένη Μποζά
Άρης Τρουπάκης

Ηθοποιοί
Μαρία Αιγινίτου
Ειρήνη Δράκου
Δέσποινα Κούρτη
Άννα Κουτσαφτίκη
Σπύρος Τσεκούρας
Χάρης Χαραλάμπους

Σκηνικά-κοστούμια
Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί
Ηλέκτρα Περσελή

Μουσική
Παράξενες Μέρες

Βοηθός σκηνοθέτη
Ναταλία Κατσαρού

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη
Λαμπρίνα Καραγιαννίδου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου
Αλίκη Κυλικά

Διεύθυνση παραγωγής
Μαρία Δούρου

Επικοινωνία με τον Τύπο:
Χριστίνα Πολυχρονιάδου
Τηλ. 6932/436034
e-mail: info@fullhousepromotion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: