23.6.08

«Έφυγε» ο Αλμπέρ Κοσερί

Έθνος, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008 »»
ΑΠΕ, Κυριακή 22 Ιουνίου 2008 »»

Ο Αλμπέρ Κοσερί εγκατέλειψε οριστικά το δωμάτιό του στο ταπεινό ξενοδοχείο «Λουιζιάν» στο Παρίσι, όπου διέμενε στο ίδιο δωμάτιο επί 63 ολόκληρα χρόνια, έχοντας επιλέξει να μην έχει τίποτα στην κατοχή του.

Αλμπέρ Κοσερί

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας, που χλεύασε τους πλούσιους με τους «Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», πέθανε χθες πλήρης ημερών, στα 94 του.

«Μερικές ημέρες πριν από τον θάνατό του, αυτός ο εκπληκτικός άνθρωπος έκανε ακόμη τον συνηθισμένο περίπατό του: Καφέ ντε Φλορ...», ανέφερε η διεύθυνση του «Λουιζιάν» στο Σεν Ζερμέν ντε Πρε, όπου ο Κοσερί είχε επιλέξει να ζει από το 1945 απαντώντας έτσι στη ματαιοδοξία.

Με τον χαρακτηρισμό «Βολτέρος του Νείλου», για την ειρωνεία του απέναντι στους πλούσιους, ο Κοσερί έγραψε μόνο οκτώ βιβλία στη γαλλική γλώσσα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.

Ανάμεσά τους, «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», το τρίτο βιβλίο, στο οποίο πρωταγωνιστεί μια οικογένεια εύπορων γαιοκτημόνων βυθισμένων στην αδράνεια, την τεμπελιά και τον ύπνο. Απ’ αυτό εμπνεύστηκε την ομώνυμη ταινία του ο Ελληνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος.

Άλλα έργα του είναι τα διηγήματα «Ξεχασμένοι από τον Θεό», το πρώτο του βιβλίο με ήρωες πρόσωπα από τη φτωχολογιά του Καΐρου, «Ζητιάνοι και περήφανοι» κ.ά.

 

Πέθανε ο αιγύπτιος συγγραφέας Αλμπέρ Κοσερί, μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων.

22 Ιουν. 08

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας της γαλλικής γλώσσας Αλμπέρ Κοσερί πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 94 ετών, στο ξενοδοχείο όπου έμενε για περισσότερα από 60 χρόνια, έκανε γνωστό το ξενοδοχείο αλλά και ο τελευταίος εκδότης του, Ζοέλ Λοσφέλντ. Ο Αλμπέρ Κοσερί είχε γράψει οκτώ βιβλία με σαρκαστικό οίστρο και χιούμορ διαποτισμένο από ανατολική σοφία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε μια δεκαπενταριά γλώσσες. Το έργο του, που έπλεκε το εγκώμιο της ένδειας και της οκνηρίας ως τέχνη και φιλοσοφία ζωής, έφερε στο προσκήνιο τον απλό κόσμο του Καΐρου, όπου είχε γεννηθεί στις 3 Νοεμβρίου 1913. Όπως και οι ήρωές του, ο Αλμπέρ Κοσερί είχε επιλέξει να μην έχει προσωπική ιδιοκτησία και ζούσε από το 1945 στο ίδιο δωμάτιο ενός ταπεινού ξενοδοχείου στο Σεν-Ζερμάν-ντε-Πρε, στο ξενοδοχείο Λα Λουιζιάν. «Μέχρι μερικές ημέρες πριν από το θάνατό του, αυτός ο θαυμάσιος άνδρας έκανε το συνηθισμένο γύρο του στα καφέ ντε Φλορ και Ντε Μαγκό», ανέφερε η διοίκηση του ξενοδοχείου. Γιος ενός εισοδηματία πατέρα και μιας αγράμματης μητέρας, φοίτησε στα γαλλικά σχολεία του Καΐρου, μυήθηκε από πολύ νωρίς στην κλασική γαλλική λογοτεχνία και ανακάλυψε το Παρίσι σε ηλικία 17 ετών. Η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Κριστίν Αλμπανέλ απέτισε φόρο τιμής σε "έναν πρίγκιπα και έναν εστέτ της γαλλικής λογοτεχνίας». Η υπουργός χαιρέτισε «αυτόν τον αμέριμνο δανδή, ερωτευμένο με τη Γαλλία» που «έκανε το Σεν Ζερμάν ντε Πρε των γραμμάτων το βασίλειό του», υπογραμμίζοντας πως «ευτύχησε να δει τα μυθιστορήματά του να στέφονται με πολλά βραβεία». Από την πλευρά της, η Ασμάα αλ-Μπάκρι, η Αιγύπτια σκηνοθέτης που μετέφερε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Αλμπέρ Κοσερί Ζητιάνοι και περήφανοι το 1991, εξέφρασε τη «λύπη» της. «Μου αρέσουν οι ιδέες του όσον αφορά την ένδεια και το χλευασμό απέναντι στη βία», είπε. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα μυθιστορήματα του Αλμπέρ Κοσερί Ξεχασμένοι από το Θεό, Ζητιάνοι και περήφανοι και Οι τεμπέληδες στην εύφορη κοιλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: