1.1.02

Φίλιπ Σέρλοκ • Παραμύθια από την Καραϊβική

Μετάφραση (από την αγγλική): Χριστίνα Πάλλη
Εικονογράφηση: Rosamund Fowler
σσ. 159
ISBN 960-537-038-7
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 2002
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 18

Κούβα, Τζαμάικα, Τρινιντάντ

Φίλιπ Σέρλοκ • Παραμύθια από την ΚαραϊβικήΤα νησιά της Καραϊβικής διαθέτουν πλούσια παράδοση παραμυθιών. Αποτελούν μια υπέροχη μίξη από τα παλιά παραμύθια των Αραγουάκ και των Καρίμπ, των αρχικών κατοίκων των νησιών, και από τα παραμύθια των Ασάντι και των άλλων φυλών της δυτικής Αφρικής που μεταφέρθηκαν βίαια στο Νέο Κόσμο.

Ο μεγάλος Τζαμαϊκανός ιστορικός και περίφημος λαογράφος Philip Manderson Sherlock (1902–2000) έχει συγκεντρώσει εδώ είκοσι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραμύθια.

01Στο κέντρο αυτού του κόσμου του λυκόφωτος και της μαγείας βρίσκονται τα πουλιά και ζώα της Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής: η σοφή κουκουβάγια, το αγριογούρουνο, το φίδι, ο ιαγουάρος, το κιουρασό, ο παπαγάλος και ο Ανάνσι, η αράχνη που χάρη στην εξυπνάδα της καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με τους δυνατότερούς της.

07Ζωντανές, δραματικές, έξυπνες, οι ιστορίες εξηγούν γιατί πολλά πράγματα στον κόσμο είναι όπως είναι: γιατί τσιμπούν οι σφήκες, γιατί είναι άδειες οι κοιλιές των σκύλων, γιατί ζει σε ιστό η αράχνη και γιατί έχει σκληρή πλάτη ο κάβουρας ή γιατί μιμείται ο πίθηκος.

______________________
Ο σερ Philip Manderson Sherlock (1902–2000), Τζαμαϊκανός στην καταγωγή αλλά Καραϊβικός από επιλογή, αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της ενότητας των Δυτικών Ινδιών. Το σημαντικότερο ιστορικό του έργο είναι το The Story of the Jamaican People (1998). Περισσότερο όμως από ιστορικός ήταν ένας σπουδαίος λαογράφος, πράγμα που διακρίνεται στους περισσότερους τίτλους από τα 15 βιβλία που δημοσίευσε, ανάμεσά τους και τα θεωρούμενα κλασικά Ears and Tails and Common Sense: More Stories from the Caribbean και Anansi, The Spider Man.

Δεν υπάρχουν σχόλια: