7.10.22

Χρύσα Παραλίκα • Θα κλειδώσεις;

μυθιστόρημα,
σσ
. 342, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N: 978-960-537-322-1,
Λ.Τ. 16,00 € + Φ Π Α,
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Σεπτέμβριος 2022

Το βιβλίο της Χρύσας Παραλίκα, πυξίδα και αστρολάβος, φως, να βρει το ανθρώπινο ον, τα πατήματά του.
Μια διαδρομή Αθήνα–Σαλονίκη, με πορεία την εσωτερική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης.
Ευαγγέλιο για όσους άγγιξαν, έστω λίγες σελίδες του, αποσπασματικά.
Σαν η εντύπωση της διήγησης, τρυπώνει ίδια κλέφτης, στα νυχτερινά μας όνειρα, στις καθημερινές έννοιες μας, το βιβλίο έχει επιτελέσει το σκοπό του.
Ένα βιβλίο που θεωρώ σταθμό στα Ελληνικά Γράμματα. Φιλοσοφικό δοκίμιο.
Εξετάζει την ψυχή από τη θέαση του πνεύματος και ανάγει το ανθρώπινο ον στην ισόθεη θέση που του ταιριάζει.
Η αφήγηση, που μιλά με τους ήρωές της παραβολικά, ταυτίζει τον αναγνώστη με τους πρωταγωνιστές της, όχι για να τους κατεβάσει στ’ ανθρώπινα και να τους κάμει – ηττοπαθώς – να ταυτιστούν μαζί τους. Μα να τους μεταμορφώσει σε ήρωες, πρότυπα του ανθρώπινου είδους.
Έναν Οδυσσέα, έναν Ηρακλή, κι ακόμη έναν Προμηθέα, προκειμένου να βελτιώσει με τη δυναμική της αγάπης και την ενέργεια της ζωής, τα ανθρώπινα όντα σε μυθικούς Ήρωες.
Με συμμέτοχο την υπέρβαση, τη μαγεία και τη συνάντηση με το άγνωστο που κουβαλάμε μέσα μας, ώστε η ανάδευσή του, να ρίξει φως στα σκοτάδια μας, στην αποδοχή της σκιάς μας, ώστε αυτόφωτοι να φτάσουμε τη φύση μας.
Στην αγάπη, με τελικό προορισμό τη Θέωση.
Λυκαία Ιεροφίλη

Η Χρύσα Παραλίκα γεννήθηκε σε μια κωμόπολη της Πελοποννήσου, γεμάτη από θρύλους και παλιά παραμύθια, που δεν είναι γραμμένα σε βιβλία, αλλά την πλουτίσανε με δύναμη ζωντανή και σταθερή. Η μαγεμένη ατμόσφαιρα του τόπου της, οι άνθρωποι, οι φιλίες, η μοναξιά της εφηβείας, οι μακρινοί δρόμοι της νιότης και μια κυρίαρχη κλωστή που τα έσμιξε όλα με τον έρωτα, την αγάπη και την περηφάνια. Ερωτεύεται, αγαπά και νιώθει περήφανη κάθε μέρα, για την οικογένειά της και τους φίλους της. Το μυθιστόρημα Θα κλειδώσεις; είναι το πρώτο της βιβλίο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: