29.7.21

Τα βιβλία του καλοκαιριού | Athens Voice

γράφει η Νατάσσα Καρυστινού | Athens Voice,
29 Ιουλίου 2021 »»

Βιβλία: Νέες εκδόσεις και προτάσεις για το καλοκαίρι 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Χαρούκι: Μαρμελάδα από χιονισμένα ρόδα, Γιώργος Tenorman Τζιουβάρας, εκδ. Απόπειρα

Το βιβλίο του Γιώργου Tenorman Τζιουβάρα, ενός από τα δύο ιδρυτικά μέλη του μουσικοθεατρικού σχήματος Opera Chaotique, είναι μια παράξενη ιστορία αγάπης, που μας καλεί να αναρωτηθούμε αν οφείλουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τη ζωή που μας δόθηκε ή όχι. Ο Χαρούκι μιλάει μόνο ποιητικά και στο σχολείο οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του. Ερωτεύεται τη Ματίλντα που ζει 12 χρόνια στο κρεβάτι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Ο ύπνος της έχει διπλό πρόσωπο, αυτό μιας γλυκιάς ονειρικής περιπέτειας και μιας κωμικής χροιάς...
Το μυθιστόρημα Χαρούκι: Μαρμελάδα από χιονισμένα ρόδα είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα του γνωστού τραγουδιστή, performer, συνθέτη και πιανίστα. Διπλωματούχος Μονωδίας και Ειδικού Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Τένορμαν Τζιουβάρας έχει συμμετάσχει σε πολλές όπερες και σε θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Με τους Opera Chaotique έχει εμφανιστεί σε 19 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ όπως Secret Garden Party στο Λονδίνο, Qatar Jazz Festival στην Ντόχα, MBP Fest στη Βαρκελώνη, Rouge Fest στο Παρίσι.

 

Είκοσι Ένα, Θέδα Καϊδόγλου, εκδ. Απόπειρα

21 ιστορίες ενηλικίωσης. 21 μικρές επαναστάσεις. 21 μέτωπα παιδικής, εφηβικής και μετεφηβικής μάχης. 21 τυχερά παιχνίδια δίχως νικητή.
Στα χρόνια που η διά ζώσης επικοινωνία θεωρείται αυτονόητη, το άγγιγμα πραγματικό δίχως να παρεμβάλλονται πλήκτρα και οθόνη, ένα κορίτσι διασχίζει τις ράγες της συναισθηματικής ωρίμανσης με την άγνοια και την αθωότητα της νιότης σ’ ένα νοσταλγικό τοπίο άλλης εποχής. Ανατροπές και απρόοπτα, έντονες συναντήσεις, σχέσεις δίχως διάρκεια. 21 στοιχήματα για την ελευθερία, την απρόβλεπτη φύση μας, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αλληλεπίδρασης με τους συνεπιβάτες. Η Θέδα Καϊδόγλου φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε θέατρο. Διατηρεί προσωπικό της ιστολόγιο (Θέdα) όπου μοιράζεται τις απόψεις της για τα βιβλία, αρθρογραφεί και συντονίζει τη δική της λέσχη ανάγνωσης.

 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Απλές απολαύσεις, Τζέιν Μπόουλς, εκδ. Απόπειρα

«Σύγχρονο μύθο» είχε χαρακτηρίσει την Τζέιν Μπόουλς ο Τρούμαν Καπότε. Είχε πει, επίσης, ότι «αν και η τραγικότητα είναι κεντρική στη συγγραφική της οπτική, η Τζέιν Μπόουλς είναι μια πολύ κωμική συγγραφέας, μια χιουμορίστα ολκής. Το μόνο μου παράπονο από την Τζέιν Μπόουλς είναι ότι η δουλειά της ενώ δεν στερείται από ποιότητα, στερείται από ποσότητα». Οι Απλές απολαύσεις κυκλοφόρησαν το 1966 χάρη στην επιμονή του Πωλ Μπόουλς και περιλαμβάνουν έξι διηγήματα και ένα θεατρικό της Τζέιν, η οποία ήδη από το 1957, λόγω ενός εγκεφαλικού, είχε σταματήσει σταδιακά το γράψιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: