22.4.21

Μόρρις Έντουαρντ Όπλερ • Παραμύθια των Απάτσι Τσιρικάουα

/ Νέα έκδοση /

Επίμετρο: Scott Rushforth
Μετάφραση από την αγγλική (αμερικανική): Γιάννης Βαλούρδος και Δέσποινα Κερεβάντη
σχήμα: 13×20,5 εκ., σσ. 279
I S B N: 978-960-537-021-3
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 1997
Δεύτερη έκδοση: Απόπειρα, Απρίλιος 2021
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 17
Λ.Τ.: 16,00 € (+ ΦΠΑ)

Ανάμεσα στις χαρούμενες σκιές του δάσους το καλοκαίρι, ή τυλιγμένος στο υπαινικτικό σκοτάδι της μακριάς νύχτας του χειμώνα, ο Ινδιάνος αφηγητής παραμυθιών παίρνει αφορμές για να απλώσει το νήμα των ιστοριών του λαού του.
Οι ολοζώντανοι αυτοί μύθοι αποπνέουν το μοναδικό ήθος ενός πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε εντελώς ιδιάζουσα συνάρτηση με το φυσικό κόσμο. Η φιλοσοφική τοποθέτηση του ανθρώπου μέσα στις δυνάμεις του σύμπαντος, η πάλη για την επιβίωση, οι καθημερινές πράξεις, που στην περίπτωση των Ινδιάνων πολλές φορές αποδεικνύονται συμβατές με την πιο υψηλή ποίηση, οι χιουμοριστικές περιπέτειες και τα τολμηρά σεξουαλικά ανέκδοτα, όλα έχουν τη θέση τους σ’ αυτήν τη συλλογή των προφορικών παραδόσεων που με πολλή συνέπεια και μεθοδικότητα κατέγραψε ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Μόρρις Όπλερ στα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα.
Το έργο του Μόρρις Όπλερ, με τις εκατό και πλέον ιστορίες των Απάτσι Τσιρικάουα – της φυλής τού πασίγνωστου Τζερόνιμο – παραμένει ως τις ημέρες μας βασική πηγή πληροφοριών όπου ανατρέχουν όσοι ενδιαφέρονται για τη φυλή των Απάτσι και τις προφορικές παραδόσεις των αυτόχθονων λαών τής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: