11.1.20

Βάσω Χρυσοστομίδου • για τις Ιστορίες από την άλλη όχθη

γράφει η Βάσω Χρυσοστομίδου (ανάρτηση μετά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στον Γλάρο) »»

 Οι Ιστορίες από την άλλη όχθη υφαίνουν ένα προστατευτικό δίχτυ, ένα πλέγμα για να συγκρατήσουν όχι μόνο τη συλλογή των αναμνήσεων από το συρτάρι των παιδικών και νεανικών χρόνων του συγγραφέα, αλλά και πολύτιμα σπαράγματα από τη συλλογική μνήμη των ανθρώπων που μεγαλώσαμε στο Πέραμα.

Το δίχτυ διασώζει καταστάσεις και γεγονότα του παρελθόντος που αφορούν το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο μιας πόλης που χτίστηκε πέτρα την πέτρα με αρχιτέκτονες την αγωνία και την ανάγκη. Που σκαρφάλωσε άναρχα στις βραχώδεις πλαγιές , που τράφηκε από τη θάλασσα και μάντρωσε τη θάλασσα. Ανάμεσα στις σελίδες των ιστοριών βρίσκουν στέγη τα καραμελωμένα μηλαράκια, η Απονιά από το τζουκ μποξ στο σουβλατζίδικο του κυρ Παναγιώτη, οι αόρατοι φίλοι που τρώνε ετεροχρονισμένα εκείνο το εκμέκ στου Πράπα, η Κόντρα που βρήκε το Γερμανό της, αλλά και ο βοριάς που τα παιδάκια παγώνει, η ετοιμόρροπη παράγκα και ο φόβος του χωροφύλακα, τα μακαρόνια των Χριστουγέννων χωρίς τυρί, η «πολυτέλεια» ενός ιδιόκτητου βόθρου, η κόλαση του αμπαριού στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Το βιβλίο διαπερνά αποφασιστικά το παραπέτασμα της γλυκερής νοσταλγίας των «χρόνων της αθωότητας». Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις του παρελθόντος. Αντίθετα, διαφυλάσσει την ευαισθησία, την ακεραιότητα και την αλληλεγγύη, τα γερά , δοκιμασμένα υλικά που στέριωσαν τις παράγκες της επιβίωσης, για μελλοντική χρήση. Γίνεται κρίκος ατσαλένιος στην αλυσίδα ανάμεσα στον αγέρωχο Ιώβ που σκάβει το βράχο και στον νεαρό άντρα που μόνος του και χαμογελώντας με κατανόηση θα εξηγήσει τα δικά μας ανεξήγητα. Καλεί σε Αποχή από τα μαθήματα του συμβιβασμού και της αδιαφορίας με την ελπίδα ότι το κτίριο του σχολείου μπορεί να αλλάξει.


Είναι ένας ύμνος στην Άγνωστη δύναμη που υπάρχει κρυμμένη μέσα μας και μας φωνάζει: «Κράτα το όσο πιο γερά μπορείς!»

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και δυο ιστορίες της Μαρίας Πολυκανδριώτη. Δυο ιστορίες για τον άνθρωπο που παίρνει δύναμη από ένα σταματημένο παλιό ρολόι , που πασχίζει μάταια να σώσει από τη φθορά ένα τατουάζ με μορφή αλόγου πάνω σε έναν γερασμένο πισινό, που συνεχίζει να σπρώχνει το καροτσάκι με τον ασθενή στο κολλώδες δάπεδο μιας ψυχιατρικής κλινικής γνωρίζοντας ότι η ζωή προσπερνά καλπάζοντας ασυγκίνητη μπροστά από τα κάθε λογής δικά μας κατάγματα.

1 σχόλιο:

Blogger είπε...

If you're trying to burn fat then you certainly need to start using this brand new tailor-made keto plan.

To produce this service, licenced nutritionists, fitness couches, and professional cooks have united to develop keto meal plans that are useful, painless, cost-efficient, and delicious.

From their launch in early 2019, 100's of people have already completely transformed their body and health with the benefits a certified keto plan can provide.

Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-tested ones given by the keto plan.