18.4.14

«Τράνζιτ» το βιβλίο της Αννίτας Λουδάρου

«“Τράνζιτ”» το βιβλίο της Αννίτας Λουδάρου από τον θρυλικό εκδοτικό οίκο “Απόπειρα”»

VetoNews, 18 Απριλίου 2014 »»

«Τράνζιτ» το βιβλίο της Αννίτας Λουδάρου

Το βιβλίο της δικιάς μας συνεργάτιδας του vetonews.gr Αννίτας Λουδάρου είναι γεγονός. Η Αννίτα Λουδάρου δεν είναι αυτό που λέμε «κατ’ επάγγελμα» συγγραφέας. 
Στην κυριολεξία  με τα γραπτά της αποδεικνύει ότι είναι ένας μεγάλος περιηγητής στις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες των εκρήξεων της ζωής, ένας μεθοδικός παρατηρητής των κινητήριων δυνάμεων που συνηγορούν οι πλείστες ενέργειες των ανεξήγητων πολλές φορές  συμπεριφορών μας, με διεισδυτική ματιά σε ότι επώδυνα πολλές φορές συντροφεύει τη μνήμη μας.

Η ίδια σκιαγραφεί το περίγραμμα του βιβλίου της.

Οι λέξεις είναι δρόμοι. Δρόμοι για να εξερευνήσεις πως να μην περιορίζεσαι, ν΄ανακαλύψεις καινούργια ορατότητα  ακόμα και σ΄αυτό που ο ίδιος νόμιζες ότι ήξερες και να συνεχίζεις να εκπλήσεσαι. Ν΄ανοίγεσαι, να γίνεσαι χώρος, χρόνος για να δεις πως το κρυφό, η διαίσθηση, το προαίσθημα μετατρέπεται σε αδιάψευστη διαπίστωση. Εντέλει να μαθαίνεις ο ίδιος τις λέξεις σου καλύτερα. 
Διηγούμαστε την ζωή μας με χίλιους τρόπους και παρουσιάζόμαστε στους άλλους. Είμαστε όλοι βιβλιοθήκες που φυλάμε μέσα μας χιλιάδες αναγνώσεις. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φίλοι που μπαίνουν κάτω από το δέρμα όχι για να τους θυμάσαι αλλά για να τους έχεις, κάνοντας αυτά που έχεις να διηγείσαι να αλλάζουν. Κάποιες φορές, για να απαντήσεις κάποιες ερωτήσεις, βρίσκεσαι αντιμέτωπος μπροστά σε μια λευκή σελίδα.'' Ποιος είμαι; Άλλη διατύπωση ''Τι είμαι''. Δύσκολες απαντήσεις.
Μιλάμε με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουμε; O ιδρώτας εξατμίζεται, πλένεται, εξαφανίζεται αργά ή γρήγορα φθάνει στα σύννεφα. Και οι λέξεις; που πηγαίνουν; πόσες παραμένουν; για πόσο καιρό; Άεργες ερωτήσεις θα μου πεις. Ίσως όχι και τόσο άεργες, αν σκεφθώ πως ο παππούς μου τις τελευταίες ώρες του, πήγε και αποχαιρέτησε τα δέντρα που είχε φυτέψει, αγκαλιάζοντας τα και κλαίγοντας γιατί ήξερε πως δεν θα τα έβλεπε ξανά. Αγκαλιάζουμε λοιπόν τις λέξεις που γράψαμε και είπαμε τους ευχόμαστε μακροζωία και ξαναπιάνουμε το γραπτό από το σημείο που είχε μείνει. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη απάντηση στο γιατί υπάρχει αυτό το βιβλίο αυτή τηη στιγμή.
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Χωρίς εσάς τίποτα δεν θα υπήρχε.

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Απόπειρα. Βρίσκεται από σήμερα στο βιβλιοπωλείο της Απόπειρας (Ναυαρίνου 18-20 Aθήνα) και από την νέα βδομάδα στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Παπασωτηρίου, Πολιτεία, Ευριπίδης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: