13.12.13

Ο Μπάμπης Αργυρίου έχει όλους τους στίχους τους…

Συνέντευξη Κώστας Καρδερίνης | Egnatia Post, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 »»

Έχω όλους τους δίσκους τους

«Έχω όλους τους δίσκους τους», δηλώνει ο Μπάμπης Αργυρίου με το πρώτο του ροκ μυθιστόρημα. Προηγήθηκαν ο πειρατικός ραδιοσταθμός Radio Free, το θρυλικό φανζίν Rollin Under, δισκάδικο και mail order με το ίδιο όνομα και η δισκογραφική Lazy Dog Records που χάραξε και έφεξε δρόμο στο ελληνικό ροκ. Και φυσικά το γνωστό portal MiC.gr και η εκδοτική MiC Books.

Τώρα επιστρέφει, δριμύς και χυμώδης σαν χειμωνιάτικος λωτός, με ένα ροκάδικο… στιχιστόρημα που διαθέτει κινηματογραφική πλοκή, ελλειπτικό μοντάζ με πολλά φλασμπάκ στα '80ς και (Μ)πάμπολλες ροκ αναφορές για να γκουγκλάρουν (sic) παλιοί και νεότεροι, σινεφίλοι και μουσικόφιλοι — απόσταγμα όλων των εμπειριών και των δίσκων που μάζευε επί δεκαετίες ως γλεντζές μέρμηγκας.

— Πώς νιώθεις τώρα που αυτοεκδόθηκες και αυτοεκτέθηκες;

«Πώς φαίνεται ότι τώρα με γνώρισες! Επί χρόνια εκδίδομαι και εκτίθεμαι· η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά δοκίμασα να πλέξω πουλόβερ από ένα μπερδεμένο κουβάρι εκατό χιλιάδων λέξεων και νιώθω όπως ο μαραθωνοδρόμος την επόμενη του αγώνα στον οποίο κατάφερε να τερματίσει σε αξιοπρεπή σειρά. Ξέρεις το “οι μικρές αλλαγές είναι εχθροί των μεγάλων αλλαγών”; Όπου αλλαγές βάλε κείμενα».

Ένα βιβλίο είναι μονογονεϊκό τέκνο;

«Μονογονεϊκό τέκνο, όπως το σκουλήκι; Έχει μητέρα αλλά όχι μόνο μία, έχει μια universal mother που έλεγε και η Sinead (O’Connor). Είναι όλοι οι άνθρωποι που γνώρισε, έζησε μαζί, θαύμασε, αγάπησε ο συγγραφέας, όσοι άφησαν αμυχή ή... σκάμμα μέσα του. Και μάλλον ισχύει το ίδιο με τα μελίσσια. Όταν σε μεγάλη ακτίνα υπάρχουν μόνο τσουκνίδες και γαϊδουράγκαθα, μην περιμένεις καλό μέλι, όσο φιλότιμη κι αν είναι η εργάτρια».

Πόσο Μπάμπη κουβαλάει ο Σίμος Μπάνσης; Πόση Βέρα (αλά Νικολαΐδη) κρύβει η Μαρίνα;

«Ο Μπάμπης έχει όλα τα προτερήματα (και πολλά περισσότερα) αλλά κανένα απ’ τα κουσούρια του Σίμου! Δεν θα άντεχε τη δουλειά στη Γκρίζα Γραμμή, δεν θα χόρευε με Ozzy, δεν θα χτυπούσε την πόρτα του Starman.fm... Θα είχε τους ίδιους φίλους με τον ήρωα, θα τον βασάνιζαν οι αμφιβολίες, θα πωρωνόταν με μια νέα ιδέα κλπ. Κάθε ομοιότητα της Μαρίνας με τη Βέρα είναι συμπτωματική. (Ευτυχώς δε ρώτησες πόσο Μπάμπη κουβαλάει ο Στέφανος.)»

Μπάμπης Αργυρίου

Στα πανκ «Κουρέλια που τραγουδάνε ακόμα» ποιους ρόλους θα έδινες στους αρχικούς πρωταγωνιστές;

«Ο Βαλαβανίδης θα ήταν ιδανικός για ιδιοκτήτης του μπαρ που αναφέρω στο βιβλίο. Τους υπόλοιπους (Παναγιωτίδη, Τζούμα, Μπενσουσάν) άσ’ τους, καλά είναι εκεί που βρίσκονται».

Ποιες είναι οι 9 πανέμορφες γυναίκες της πόλης που δεν ζουν πια εδώ;

«Είσαι και πονηρούλης βλέπω. Δεν έγιναν γνωστές, ήταν όμορφες που πέτυχα στο δρόμο, στο λεωφορείο της Καλλιθέας, σε σπίτια όπου βρέθηκα ως καλεσμένος και με θάμπωσε το κάλλος τους. Ήταν και μία που γνώρισα όταν παντρεύτηκε έναν οικογενειακό φίλο».

Ποιες εντολές έχεις παραβεί από τον 30λογο του μεγάλου αδερφού Στέφανου;

«Αγάπησα losers μουσικούς, συνεχίζω ν’ ακολουθώ σιτεμένους καλλιτέχνες, δάνεισα δίσκους, δεν κράτησα απόσταση από smooth και mellow κατασκευάσματα, παράτησα δίσκους που με ζόρισαν με την πρώτη ακρόαση».

Αν οργάνωνες κινηματογραφικό Μυστικό Δείπνο, ποιους θα κάθιζες στο «άγιο» τραπέζι;

«Ο Άρης Ρέτσος θα έψαχνε αυτόν που ευτέλισε περισσότερο την τέχνη του ηθοποιού, συμμετέχοντας σε σίριαλ αμφίβολης ποιότητας. Ιούδας θα ήταν... όλοι οι συνδαιτυμόνες: Αθερίδης, Σπυριδάκης, Καφετζόπουλος, Μάινας, Μιχαηλίδης, Χαραλαμπίδης κλπ.»

Γιατί σταμάτησες στους 3 Smiths; (Morrissey, Mark E., Robert)

«Σκόπευα να στιχολογήσω περισσότερους, αλλά μετά το ξεψάχνισμα των 500 τραγουδιών των Fall, είπα, φτάνει, πάω πάσο. Λες να ετοιμάσω λήμματα για Patti, Elliott κ.α. για να μπουν σε μελλοντική επανέκδοση ως outtakes ή δεν γίνονται αυτά στα βιβλία; (Οι Aerosmith και οι Smithereens έχουν δικαίωμα συμμετοχής;)»

Η λεπτή Γκρίζα Γραμμή είναι μια υπηρεσία που έχει ψωμί;

«Θα έπιανε σε μοναχικούς μεγαλύτερης ηλικίας. Στους νεώτερους, μάλλον όχι, εξαιτίας του ανταγωνισμού με το ίντερνετ. Δεν επιθυμώ να βρεθώ σε καμία από τις δύο άκρες της γραμμής».

Οι ξερακιανοί Αλβάρο έχουν θέση στο σημερινό βίρτσουαλ κυκεώνα που ζει στο διαδίκτυο;

«Έχουν. Στα ταξίδια μου συνάντησα καταπληκτικούς μουσικούς του δρόμου, κι αν υπήρχε η δυνατότητα, θα τους καλούσα να μου αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό. Κανένα βίντεο δε μπορεί να μεταφέρει την αύρα και την ενέργεια του ζωντανού μουσικού που παίζει μόνο για σένα».

Υπάρχει κίνημα επιστροφής στο απτό προϊόν (cd, βινίλιο)! Είναι αρχή για έναν κόσμο με λιγότερο αέρα κοπανιστό;

«Νοσταλγείς το εξπρές και συστημένο γράμμα, το φιλμ που πήγαινε στην Αθήνα για να εμφανιστούν οι φωτογραφίες, την αποκλειστικότητα των ειδήσεων από την κρατική τηλεόραση; Δεν πιστεύω στα revival, δεν θυμάμαι καμιά μόνιμη επιστροφή στο παρελθόν. Ο κόσμος πάει μόνο μπροστά, το ίδιο κάνω κι εγώ. Εμείς μάθαμε τα βασικά της μουσικής από κασέτες και δίσκους. Σκεφτόμαστε για μουσική και στην εικόνα βλέπουμε πικάπ και δισκοθήκες. Οι νεαροί σήμερα βλέπουν mp3 players και youtube. Πώς θα μάθεις σε νέους σκύλους παλιά κόλπα; Το δίσκο τον «παντρεύεσαι», πιάνει τόπο, σκοντάφτεις συχνά πάνω του. Το άυλο είναι σαν κόκκος άμμου μέσα σε ένα σκληρό δίσκο. Ο δίσκος έχει μειονεκτήματα (κοστίζει, δεν τον έχεις άμεσα, δεν υπακούει στο ποντίκι, δεν υπάρχει search να βρίσκει το τραγούδι που ψάχνεις, καταλαμβάνει χώρο) που (νομίζω ότι) κλείνουν το δρόμο του προς το αύριο».

Τι απαντάς στο στίχο της τραγουδίστριας των Savages, «u r distracted u r available» [Shut Up] αν απευθυνόταν σε σένα;

«Λες να απηύθυνε τέτοια ερώτηση σ’ εμένα, έναν άσημο ακροατή της; Θα απαντούσα με στιχάκια της: «Είμαι ο μόνος που πραγματικά είδε την ψυχή σου». Πώς σου φαίνεται, το εγκρίνεις;»

— Αν ήταν φιλμ νουάρ το Έχω όλους τους δίσκους τους, ποιος θα ’θελες να το σκηνοθετήσει;

«Σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις και δυνατότητα επιλογής. Αφού δεν ζει κανείς απ’ τους σκηνοθέτες των κλασικών νουάρ με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, θα αμφιταλαντευθώ μεταξύ των Ζακ Οντιάρ και Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν των οποίων ταινίες είδα πρόσφατα και μου άρεσαν («Σώμα με Σώμα» και «Drive»). Πρωταγωνιστές διάλεξε εσύ για μένα».

Το μυθιστόρημα «Έχω όλους τους δίσκους τους» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, στα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης Λωτός και Musicland και στο Seven Spot της Αλ. Σβώλου. Επίσης στην Αθήνα, στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός και Ευριπίδης στο Χαλάνδρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: