19.3.13

Έρση Σεϊρλή • Γράμμα στον εχθρό μου

Έρση Σεϊρλή • Γράμμα στον εχθρό μου

νουβέλλα
σσ. 111, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη, I S B N 978-960-537-171-5,
έκδοση ηλεκτρονική, I S B N 978-960-537-172-2,
Απόπειρα, Μάρτιος 2013

Ξυπνάω με μάτια πρησμένα, κατακόκκινα. Φαίνεται πως κλαίω στον ύπνο μου. Κάθε πρωί τρέχω στον καθρέφτη για να δω τα σημάδια που άφησε ο χθεσινός πόνος. Μια χαρά προχωράω. Αποσυντίθεμαι μαζί της. Δεν ακούω ειδήσεις, δεν διαβάζω εφημερίδες. Αρκεί που το νιώθω. Η Ελλάδα κι εγώ συντονιζόμαστε απολύτως. Δεν τολμάω να βγω έξω από το σπίτι. Οι δρόμοι είναι βρώμικοι, γλιστεροί. Μαζί σου η ασχήμια θα ήταν ένα υπονοούμενο, οι θυμωμένοι μια παρανόηση, οι πεινασμένοι μια οφθαλμαπάτη. Μα τώρα όλα είναι εδώ μεγεθυσμένα, απειλητικά.

Μοναχικοί περίπατοι στην Αθήνα της κρίσης. Παρατηρήσεις, σχόλια, επικρίσεις, παρανοήσεις, ατυχίες, τρικλοποδιές, αλλά και ευσεβείς πόθοι…

Πόσες παγίδες να αποφύγει κανείς; Όλο και κάτι αναπάντεχο θα ανατρέψει τα σχέ­διά του. Μια αδέσποτη φτυσιά, ένα αδικαιολόγητο βρισίδι, μια τρύπα που ξεφυτρώ­νει από το πουθενά… Υπάρχουν, βέβαια, και οι αισιόδοξοι. Εκείνοι που στο ζόφο της πόλης αντιτάσσουν την ομορφιά της ελληνικής φύσης, στην παρακμή των και­ρών, το ένδοξο παρελθόν μας. Και συν τοις άλλοις, ερωτεύονται. Χαρά στο κουρά­γιο τους, αφού του έρωτα τα καμώματα, τα βλέπει η Αθήνα και γελά.

Χιούμορ, υπαινιγμοί, ειρωνεία, παραδοξότητες και άλλα δεινά...

Στην πρόζα της Έρσης Σεϊρλή μόνον η γλώσσα — με ό,τι έχει περισώσει από το ρυθμό και τη μουσικότητά της — δίνει κάποια αξιοπρέπεια στα πάθη των ανθρώ­πων.

Έρση Σεϊρλή Η Έρση Σεϊρλή σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθη­νών και Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη. Επίσης ασχολήθηκε με τον κλασικό χο­ρό και ακολούθησε χορευτική και χορογραφική καριέρα. Το Γράμμα στον εχθρό μου είναι το έκτο της βιβλίο.