16.11.11

Η Εγκάρσια πτήση @ Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου παρουσιάζεται στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναρόπουλου 6 και Φρυγίας, Άνω Ιλίσια) η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο Εγκάρσια πτήση (Απόπειρα, 2011). Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Γεράσιμος Ρηγάτος, συγγραφέας, επ. δρ Παιδαγωγικού και Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ιωάννα Καρατζαφέρη, συγγραφέας, ο Γιάννης Φλέσσας, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Ποιήματα θα διαβάσουν οι λογοτέχνες: Μελίτα Αδάμ, Βίκυ Γεωργοπούλου, Κώστας Ευαγγελάτος. Την εκδήλωση συντονίζει η Διονυσία Γιακουμή, ιστορικός τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Ακολουθεί προβολή video-art με εικαστικά και ποιητικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου.

Η Εγκάρσια πτήση @ Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Κώστας Ευαγγελάτος
Εγκάρσια πτήση
ποιήματα, σχέδια
σσ. 61, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη, Απόπειρα, 2011

Στη νέα ποιητική συλλογή του ζωγράφου, περφόρμερ, και θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνονται ποιήματα τα οποία έγραψε ή ολοκλήρωσε μετά το 2006 όταν κυκλοφόρησε η συλλογή του Η ελεγεία των Εκβατάνων, Απόπειρα 2006.

Κύριος άξονας του αισθητικού, ποιητικού του λόγου παραμένει η ιδεολογική, ερωτική, κοινωνική και προσωπική διερεύνηση του ψυχικού κόσμου και υπαρκτών εμπειρικών καταστάσεων με ποικίλες ερμηνευτικές προεκτάσεις.

Ο Ηλίας Τουμασάτος, δρ Ιονίου Παν/μίου, αναφέρει στον επίλογο του κειμένου του με τίτλο «Ο κόσμος στο ποιητικό σύμπαν του Κώστα Ευαγγελάτου»:

… Στο αυτοαναφορικό ποίημα Εγκάρσια πτήση ο Ευαγγελάτος δεν κάνει απλά μια αναδρομή στα σύνεργα της εικαστικής και ποιητικής του τέχνης. Αποκαλύπτει, εν είδει προγραμματικής διακήρυξης, τον στρατηγικό του στόχο για το μέλλον. Με πλήρη συναίσθηση του κινδύνου, αλλά και της συναρπαστικής περιπέτειας που τώρα ξεκινά, ο ποιητής εφορμά με καινούρια δύναμη (παρμένη από τη δεξαμενή της ψυχής του και από τα ανεπτυγμένα πλέον αντιδραστήρια του εργαστηρίου του). Όπως κάθε φορά γνωρίζει ότι κινδυνεύει να χάσει τα πάντα — η ποίηση και η τέχνη έχουν εκτός από ωδίνες, και οδύνες, απώλεια και πόνο. Έχουν όμως και τη γέννα του καινούριου, τη συναρπαστική πορεία μιας διεξόδου προς το φως, έστω κι αν κανείς πρέπει να περάσει από κομμένες γέφυρες και σκοτεινές σήραγγες. Ο καλλιτέχνης-ποιητής ξεκινά. Πάλι. Και μας καλεί μαζί του. Όχι απλά να δούμε. Αλλά να ακολουθήσουμε.

Τρέχει
στο χάσμα
που η γλώσσα τιθασεύει
μ’ αρχέγονη
σφοδρότητα και πάθος
το άφατο
και σκοτεινό της γνώσης.
από την Εγκάρσια πτήση

Δεν υπάρχουν σχόλια: