3.8.11

Δημήτρης Κουκουλάς • Τα φορτηγά

Χιούμορ με λεπτούς τόνους συγκίνησης

Δημήτρης Κουκουλάς • Τα φορτηγάΣτιγμιότυπα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του συγγραφέα στην ελληνική επαρχία – ένα χωριό της Μεσσηνίας, που θα μπορούσε να ήταν ένα οποιοδήποτε χωριό της Ελλάδας – τη δεκαετία ’57–’67. Η πραγματικότητα της Ελλάδας εκείνης της εποχής, αποκτά μέσα από την αφήγηση του Δημήτρη Κουκουλά νέες διαστάσεις συναρπαστικές, και συχνά πολύ πολύ αστείες.
_______________________________________
Τα φορτηγά και άλλες ιστορίες
μυθιστόρημα
σσ. 231, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-140-1,
Απόπειρα, Αύγουστος 2011
_______________________________________
Κωμωδίες και δράματα που μπλέκονται αξεχώριστα, με πρωταγωνιστές πρόσωπα καθημερινά και συνηθισμένα αλλά και τύπους παράξενους και ξεχωριστούς. Απ’ όλα έχει ο μπαξές!
Έχει τα φορτηγά! Που σαν παράξενοι επισκέπτες από κόσμους μακρινούς, αργοσέρνονται στη δημοσιά μέσα σε σύννεφα σκόνης. Τραβάνε τους πιστιρικάδες σαν μαγνήτες, ένα σμήνος από κουρεμένα κεφάλια, κοντά παντελόνια με τιράντες και γραντζουνισμένα γόνατα, που χύνονται πίσω τους για να τα καβαλήσουν: να κρεμαστούν από την πόρτα ή να σαλτάρουν στο κασόνι.
Έχει τα θεάματα! Στα καφενεία ο «σινεμάς», οι πλανόδιοι θίασοι και ο καραγκιόζης, οι παλαιστές και οι φακίρηδες. Εικόνες που τυλίγουν με τη μαγεία τους και ανοίγουν νέους ορίζοντες στα όνειρα της παιδικής παρέας.
Έχει και τα μπάνια! Στη θάλασσα, οι ασκήσεις των πεζοναυτών του έκτου στόλου με εκείνα τα φαρδιά αποβατικά και τα θορυβώδη ελικόπτερα που μαστιγώνουν καταιγιστικά τον αέρα, ένα ζωντανό «προσεχώς» από το «Αποκάλυψη τώρα».
Τα φορτηγά είναι από τα μυθιστορήματα που συγκινούν τον αναγνώστη και διαβάζονται μονορούφι. Ο Δημήτρης Κουκουλάς αντί για σοβαροφάνεια διαθέτει χιούμορ και μιλά σ’ ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που διαπερνά γούστα, κοινωνική θέση, επίπεδο μόρφωσης.
______________________
Ο Δημήτρης Κουκουλάς γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1947. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Γνωστός και πολυγραφότατος blogger με το ψευδώνυμο navarino-s, όπου καταπιάνεται με ποικιλία θεμάτων από κινηματογράφο και λογοτεχνία μέχρι αθλητισμό, μαγειρική και λαογραφία. Τα φορτηγά και άλλες ιστορίες είναι το πρώτο του βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: