30.1.11

Εκδόσεις με προσωπικό στίγμα

της Μάρθας Κορινθίου (mkorinthiou@pegasus.gr)
Φωτογραφία: Διονύσης Ματιάτος (dmatiatos@gmail.com)
«Reportage», Έθνος | Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 »»

Ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης είναι οι άνθρωποι πίσω από τις εκδόσεις Απόπειρα. Πρόκειται για έναν μικρό εκδοτικό οίκο που εδώ και τριάντα χρόνια υποστηρίζει την καλή λογοτεχνία.

Σαράντης Κορωνάκος και Λεωνίδας Καραγκούνης

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός μικρού εκδοτικού οίκου; «Επειδή εκδίδουμε λίγους τίτλους, 10-15 βιβλία τον χρόνο, έχουμε προσωπική σχέση με όλους τους συγγραφείς. Επίσης, για εμάς κανένα βιβλίο δεν είναι παλιό», εξηγεί ο Σαράντης Κορωνάκος.

Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, ο πρώτος τίτλος που εξέδωσαν ήταν το «αιρετικό» οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, σε μετάφραση Τέο Ρόμβου. «Οκτώβρης του 1980, έκδοση σε λινοτυπία, εκτύπωση σε πιεστήριο. Σιγά σιγά περάσαμε στη φωτοσύνθεση και το όφσετ, στα κομπιούτερ και το dtp, και σήμερα προχωρούμε στα e-books».

Από τότε, η Απόπειρα εξέδωσε δεκάδες τίτλους ενώ μπορεί σε μεγάλο βαθμό να θεωρηθεί και υπεύθυνη για τη διάδοση του έργου του Μπάροουζ στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης αγαπούν πολύ την beat λογοτεχνία και τον ανήσυχο λόγο της. «Κυρίως γιατί είναι καλή λογοτεχνία. Είναι μια απόπειρα εναντίον των λεξικών κοινοτοπίας (των λεγόμενων και ευπώλητων), που πλημμυρίζουν πια τα βιβλιοπωλεία».

Τι θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Απόπειρα το 2011; «Κατ’ αρχάς θα συνεχίσουμε την πετυχημένη σειρά “Του κόσμου τα παραμύθια” με 3 τίτλους. Επίσης, θα εκδώσουμε άλλον έναν τίτλο του Πωλ Μπόουλς, το ταξιδιωτικό “Πράσινο το κεφάλι τους, τα χέρια τους γαλάζια”. Ακόμη, το “Βρίσκοντας τον Θεό μέσα από το σεξ” του Ντέιβιντ Ντέιντα, το “Τζέιμς Τζόυς” του Ιτάλο Σβέβο κ.ά.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: