30.1.10

Κώστας Ευαγγελάτος • Συνθέσεις και φόρμες

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, στα πλαίσια της έκθεσης Συνθέσεις και Φόρμες, στον εκθεσειακό χώρο του Μνημείου Λουτρά Παράδεισος Θεσσαλονίκης, ο εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος διαβάζει ποιήματά του και παρουσιάζει τα Ημερολόγια του 2010.

Στη μοναδική αυτή βραδιά στο υποβλητικό περιβάλλον του περίφημου Μπέη Χαμάμ, ο Κώστας Ευαγγελάτος διαβάζει για πρώτη φορά ενώπιον κοινού το νεανικό συνθετικό του ποίημα Η Τολμηρή επίλυση: τονικό συμφωνικό ποίημα εις Οοοο μείζον.

Η πρώτη λιθογραφική έκδοση του ποιήματος με κόκκινη μελάνη είχε προκαλέσει τις γραπτές επαινετικές κρίσεις του Νίκου Εγγονόπουλου,της Ελένης Βακαλό,του Λεωνίδα Χρηστάκη,του Κώστα Ταχτσή, του Ηλία Πετρόπουλου, του ελληνιστή-μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ. Ακολούθησε δημοσίευση του ποιήματος στα περιοδικά Ιδεοδρόμιο και Αλεξίσφαιρο καθώς και στην έκδοση τέχνης Χειρόγραφα ποιήματα Ελλήνων, Ανθολογία της Κατερίνας Θεοφίλη. Επανεκδόθηκε στη συλλογή Η τετραλογία της Υγρασίας, εκδόσεις Χάος και Κουλτούρα. Επίσης συμπεριλαμβάνεται στη συνοπτική ποιητική έκδοση Αλέα προσομοίων, Απόπειρα, Αθήνα 2002. Ο καλλιτέχνης θα συνεχίσει με την ανάγνωση επιγραμματικών του ποιημάτων από την συλλογή Η Ελεγεία των Εκβατάνων, Απόπειρα, Αθήνα 2006.

IMGP0304 alexandrou

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δύο συλλεκτικών εικαστικών ημερολογίων 2010. Πρόκειται γιά το Ημερολόγιο Ο κήπος της έμπνευσης, που κυκλοφόρησε με αφορμή την δεκαετή θερινή εικαστική δράση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, καθώς και για την πολυτελή έκδοση του Ημερολογίου Αρχαικές Συλλήψεις, ART-EST, που εκδόθηκε με χορηγία και επιμέλεια της εκδοτικής Artline and Genesis στη Θεσσαλονίκη.

painted plate

____________________ Μέλη ανώνυμων σωμάτων συνθέτουν κιονόκρανα λατρείας. — ◊ — Ηρωική γυμνότητα γλυπτών επιθαλάμια κείμενα αρχαιολογικά επιτύμβια μορφώματα Ζωής κυττάρων της αλήθειας. — ◊ — Στο ιερό δάσος αρχαία υδρία ρέει τη χαρμολύπη από τα βλέφαρα των εραστών. Κώστας Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: