27.12.08

Μάλκομ ΜακΛάρεν • Ταινία-αποθέωση του Μπάρoουζ

Έθνος, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008 »»

Ουίλιαμ ΜπάροουζΕίναι ένας φιλοσοφημένος πανούργος. Υπήρξε μάνατζερ αυτοκαταστροφικών ροκ συγκροτημάτων, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, τηλεοπτική περσόνα. Υπήρξε και υπάρχει ακόμα, ως αμφιλεγόμενος. Κατά δική του δήλωση, στη διάρκεια της σύντομης ζωής των «Σεξ Πίστολς» (στα μέσα της δεκαετίας του 70), ως μάνατζέρ τους, «σκηνοθέτησε» τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της σοουμπίζ.

Ο Μάλκομ ΜακΛάρεν, ο «πάπας» του βρετανικού πανκ ροκ, πρώην σύζυγος της σχεδιάστριας μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, σήμερα θέλει ν αποτίσει τιμή και δόξα στον πνευματικό του μέντορα. Τον «μπιτ» ποιητή, στοχαστή, συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάροουζ. Ο Μπάροουζ έφυγε από τη ζωή το 1997. Ο ΜακΛάρεν τον τιμά φτιάχνοντας μια ταινία αφιερωμένη σ' εκείνον.

Το φιλμ έχει τον τίτλο «Σάλοου». Θα προβάλλεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Μπάροους Λάιβ», στη «Ρόγιαλ Ακάντεμι», στο Λονδίνο έως τις 19 Ιανουαρίου του 2009. Ο Μάλκομ ΜακΛάρεν πρόσφατα μίλησε στους «Τάιμς» για την ταινία του.

Είναι ένας «μονόλογος» αποθέωσης υπέρ του έργου που δημιούργησε και άφησε πίσω του ο Μπάροουζ. Δήλωσε: «Το όνομά του σκάλωσε στο μυαλό μου στα τέλη της δεκαετίας του 60. Τότε ήμουν ακόμα ένας φοιτητής με προσανατολισμό σπουδών στην τέχνη στο κολέγιο Γκόλντσμιθς. Το συγγραφικό έργο του Μπάροουζ με συντάραξε. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με την επανάσταση, την απόλυτη ανατροπή που έπρεπε να γευτεί η τέχνη. Ηταν ένας διαδηλωτής που προκαλούσε ταραχές σ’ αυτό που συχνά προβάλλεται ως αποκλειστικότητα του ευγενικού. Η έκθεση που συμβαίνει στο Λονδίνο και είναι αφιερωμένη στο έργο του είναι καταπληκτική. Υπάρχει η ταινία μου. Υπάρχει και το φιλμ του Γκας Βαν Σαντ που δείχνει τον Μπάροουζ να διαβάζει το έργο του Θενξγκίβινγκ Πρέιερ. Δεν γνώρισα ποτέ τον Μπάροουζ. Ήταν ένας παράνομος της τέχνης. Ένας ναρκομανής που το μυαλό του γεννούσε μόνο ριζοσπαστικές ιδέες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: