1.1.04

Αγνή Στρουμπούλη • Ελληνικά παραμύθια με Αρειμάνιους δράκους

Επιλογή, Επιμέλεια: Αγνή Στρουμπούλη
σσ. 137, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
I S B N : 960-537-073-5
I S B N -13: 978-960-537-073-2
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 23
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 2004

Τα Ελληνικά Παραμύθια με Αρειμάνιους δράκους είναι ο 23. τόμος της εξαιρετικής (και μοναδικής στην Ελλάδα) σειράς με λαϊκά παραμύθια από όλον τον κόσμο «Του Κόσμου τα Παραμύθια».

Οι δράκοι είναι θεόρατοι, έχουν υπερφυσική δύναμη, αλλά ευτυχώς δεν έχουν πολύ μυαλό.

Φαίνεται ότι αντικατέστησαν τις δευτερεύουσες θεότητες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, τους Κενταύρους, τους Γίγαντες κ.ά.

Έχουν κάποια αναλογία με τους γίγαντες των βορειοευρωπαϊκών λαών. Μπορούν να μεταμορφώνονται, και αρκετές φορές μάς έρχονται με τη μορφή ισχυρού άνεμου ή σίφουνα. Κατοικούν στα όρη και σε ερημιές, μέσα σε σπηλιές ή σε πύργους και παλάτια, συνήθως πολλοί μαζί.

Τυπικά είναι σαράντα, αν και, στις παραδόσεις ιδίως, γίνεται λόγος και για μονήρεις.

Μερικές φορές εμφανίζεται και η μάνα τους, η δρακόντισσα ή δράκαινα, που παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες, ή οι τρεις αδελφές τους.

Ζουν από το κυνήγι των ζώων και των ανθρώπων, τους αρέσουν οι λεηλασίες και οι κλοπές, γι’ αυτό και στις κατοικίες τους συσσωρεύονται άπειρα πλούτη, και αρπάζουν κοπέλες, που τις κρατούν φυλακισμένες στο άντρο τους.

Όμως δεν είναι πάντοτε κακοί, μια πανδαισία δράκων περιλαμβάνεται στην κιβωτό των ελληνικών παραμυθιών: δράκοι και δράκαινες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, που βοηθούν με τις μαγικές τους ικανότητες και συντροφεύουν, ακόμη και σώζουν τον ήρωα, που του δίνουν πολύτιμες πληροφορίες ή που βρίσκουν τον μπελά τους, παντοδύναμα τέρατα με φοβερές ικανότητες ή ανήμπορα πλάσματα που δεν βλέπουν άσπρη μέρα, μοχθούν όλοι, καθένας με τον τρόπο του, για την ψυχαγωγία μας.

____________________________________
Στη σειρά του Κόσμου τα Παραμύθια κυκλοφορούν επίσης: 1. Παραμύθια από την Κίνα, 2. Παραμύθια από την Περσία, 3. Παραμύθια Αγάπης και Έρωτα, 4. Παραμύθια από τη Λογοτεχνία, 5. Παραμύθια από τις Ινδίες, 6. Παραμύθια από τον Αμαζόνιο, 7. Παραμύθια των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, 8. Παραμύθια από το Μεξικό, 9. Παραμύθια από τις Νότιες Θάλασσες, 10. Παραμύθια από την Ελλη­νική Πεζογραφία, 11. Παραμύθια από την Ποίηση, 12. Παραμύθια από τη Ρωσία, 13. Παραμύθια από την Ινδονησία, 14. Παραμύθια από το Θιβέτ, 15. Παραμύθια από την Αρμενία, 16. Παραμύθια των Κελτών, 17. Παραμύθια των Απάτσι Τσιρικάουα, 18. Παραμύθια από την Καραϊβική, 19. Ελληνικά Παραμύθια με Ανεξιχνίαστες γριές, 20. Παραμύθια από το Κάιρο· 21. Παραμύθια από τη Σικελία· 22. Σερβικά παραμύθια· 23. Ελληνικά παραμύθια με Αρειμάνιους δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: