10.8.01

Στην έρημο του Πολ Μπόουλς

Η μυστηριώδης ζωή του Πολ Μπόουλς στη ΝΕΤ | Ριζοσπάστης, Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001 »»

Με φόντο τα τοπία της εξωτικής Βόρειας Αφρικής, το καναδικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Η μυστηριώδης ζωή του Πολ Μπόουλς», παρουσιάζει το έργο και τη ζωή του συγγραφέα και μουσικού.
Ο Πολ Μπόουλς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το βιβλίο του «Τσάι στη Σαχάρα», που το έγραψε το 1949. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1990, το βιβλίο του Μπόουλς το μετέφερε στην οθόνη ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Μια ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η οποία αναφέρεται στην περιπλάνηση ενός ζευγαριού στην έρημο της Σαχάρας. Οι ήρωες του Μπόουλς μέσα στην έρημο και κάτω από τον καυτό ήλιο έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την κουλτούρα των ανθρώπων της ερήμου, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Γεννημένος το 1910 στη Νέα Υόρκη ο Μπόουλς ξεχώρισε όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως μουσικός. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Έγραψε αρκετά διηγήματα, νουβέλες και ποιήματα, ενώ συνέθεσε μουσική και για θεατρικά έργα, καθώς και έργα μουσικής δωματίου.
Αγάπησε ιδιαίτερα το Μαρόκο και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το ότι στη χώρα αυτή έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Εκεί εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα του Τζέιν από τη δεκαετία του 1940. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παραμονής του μετέφρασε έργα Μαροκινών συγγραφέων, όπως του Μοχάμεντ Σουκρί και του Μοχάμεντ Μπράμπετ. Στην Ταγγέρη άφησε και την τελευταία του πνοή στα 89 του χρόνια το Νοέμβρη του 1999. Στα έργα του καταγράφεται η υπαρξιακή αγωνία των ηρώων του, ήρωες μοναχικοί που ζουν στην έρημο ετερόκλητων πολιτισμών.
Στο ντοκιμαντέρ ο Πολ Μπόουλς αποκαλύπτει τη μυστηριώδη προσωπικότητά του και μιλά για τη δουλειά του. Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης σπάνια στιγμιότυπα με συνεργάτες του (ΝΕΤ, 00.30).

Δεν υπάρχουν σχόλια: