19.10.20

500 λέξεις με την Αννίτα Λουδάρου

Η Ανν Λου (Αννίτα Λουδάρου) | Καθημερινή,
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου »»


 

Η Αννίτα Λουδάρου γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Τόκιο. Σπούδασε γεωλογία, χρηματοοικονομικά, ψυχολογία και ψυχανάλυση στην Πάτρα, στο Λονδίνο και στην Αθήνα, όπου τώρα ζει και εργάζεται. Η συλλογή διηγημάτων Τη νύχτα που τρεμόσβηνε το λ είναι το τρίτο της βιβλίο. Προηγήθηκαν η συλλογή διηγημάτων Τράνζιτ και η νουβέλα Ιώδιο.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό δίπλα στο κρεβάτι σας;
Τον Γαλατά της Άννας Μπερνς και την ποιητική συλλογή Φλου της Ειρήνης Μαργαρίτη.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Η αλήθεια είναι πως δεν ταυτίζομαι με τους ήρωες. Περισσότερο προσπαθώ να μπω στα παπούτσια τους και να τους κατανοήσω. Θαύμασα την Κατερίνα στα Ψάθινα καπέλα γιατί νίκησε την αμφιθυμία της.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Πρόκληση! Θα καλούσα τον Πίντσον, αλλά δεν νομίζω να ερχόταν γιατί από όσο ξέρω δεν πάει πουθενά. Επίσης τον Σαίξπηρ, τον Κάφκα, τον Καββαδία, τον Καζαντζάκη, τη Λυμπεράκη, τον Χάκκα, τον Ραπτόπουλο και τον Χρηστίδη. Να κάθομαι σε μια γωνιά να τους παρακολουθώ και να τους ακούω.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Από το έργο του Στέφαν Τσβάιχ Ο επικίνδυνος οίκτος έμαθα την επιρροή που μπορεί να έχει σε έναν άνθρωπο ο χειρισμός μέσω του συναισθήματος του οίκτου. Αλλά και από τα Οικογενειακά μυστικά του Σεργκέ Τισερόν έμαθα τον τρόπο που ένα μυστικό μέσα στην ιστορία μιας οικογένειας μπορεί να επηρεάσει την οργάνωση και την κουλτούρα της.
 
Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
 
Τι συνέβη Τη νύχτα που τρεμόσβηνε το λ;
Το λ, ένα από τα 5 επίμαχα γράμματα που θα μπορούσαν να μπουν στον τίτλο, είναι το γράμμα που στην πεζή μορφή του είναι σύμβολο των λεπτών της ώρας. Τη νύχτα που τρεμόσβηνε το λ, αυτό που τρεμόσβηνε ήταν η ελπίδα, αφού οι ήρωες είχαν χάσει τον τρόπο να ζουν μια ζωή χωρίς πικρίες. Οι ήρωες του λ βρίσκονται σε μια αναζήτηση του πόσο η ζωή τους καθορίζεται από το πεπρωμένο, τη μοίρα ή τις πράξεις τους.
 
Τόκιο, γεωλογία, χρηματοοικονομικά, ψυχοθεραπεία, γραφή, τι τα συνδέει όλα αυτά μέσα σας;
Τα συνδέουν οι ανοικτοί ορίζοντες. Μεγάλωσα μέσα σε ναυτική οικογένεια. Οι ναυτικοί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ταξιδεύοντας στη θάλασσα, σε ανοικτούς ορίζοντες. Ταξίδεψα πρώτη φορά με τους γονείς μου σε ηλικία 7 μηνών με ένα φορτηγό πλοίο όπου ο πατέρας μου ήταν πλοίαρχος και μετά έζησα στην Ιαπωνία τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μου. Ήταν μια καλή αρχή για να μάθω πως η δημιουργικότητα και η γνώση δεν έχουν σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: