29.1.20

Κώστας Πασαγιάννης • Παραμύθια από τη Μάνη

Επιμέλεια, Σχόλια: Αλεξία Ν. Ορφανού
σσ. 152, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
I S B N: 978-960-537-283-5
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 42
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα, Ιανουάριος 2020
Λ.Τ. 12,00 € (+ Φ Π Α)



Η παρούσα συλλογή είναι αφιερωμένη στον Κώστα Πασαγιάννη (1872–1933), ο οποίος στο χρονικό διάστημα 1893–1920 ασχολήθηκε συστηματικά με τη δημοσίευση παραδόσεων της Μάνης στη δημοτική.
Ο Κώστας Πασαγιάννης υπήρξε μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου που είχε ως κύριο σκοπό τη διάδοση του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Στο έργο του περιλαμβάνεται και η συγγραφή σχολικών βιβλίων.
Η συλλογή Παραμύθια από τη Μάνη εξηγεί πώς μπορεί κανείς να αιχμαλωτίσει το χρυσό κοπάδι που φυλάει ένας αράπης. Διηγείται την ιστορία του Δισδάραγα της Ζαρνάτας, που γνώρισε τον Γιαννιό τον Μεταπράτη που καταλάβαινε τη γλώσσα των πουλιών. Εξηγεί πώς ο Χριστός ψήλωσε τον Ταΰγετο. Εξιστορεί την παλικαριά του Πετρόμπεη ή Βασιλιά της Μάνης. Εξηγεί τα μυστήρια που κρύβει του Φονιά το λαγκάδι. Αφηγείται την ιστορία του καπετάν-Μουντρέα με τις στρίγκλες. Την ιστορία του Θοδωρή και του Αναπλιώτη, των δύο ξακουσμένων κουρσάρων από τη Μάνη. Αφηγείται τις περιπέτειες του γερο-Κότσαρη και της γυναίκας του με τα τσιλικροτά, μέχρι να γίνει ο αγιασμός των φώτων και τα καλικαντζαράκια να χαθούν.

1 σχόλιο:

Blogger είπε...

According to Stanford Medical, It's in fact the one and ONLY reason this country's women live 10 years longer and weigh on average 42 pounds lighter than us.

(And really, it has totally NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING to around "how" they are eating.)

P.S, I said "HOW", and not "WHAT"...

Tap this link to see if this quick test can help you unlock your true weight loss potential