18.5.05

Ο Νίκος Καρούζος στο Μονόγραμμα

story-000778 Η εκπομπή Μονόγραμμα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καρούζο. Με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού και την αφήγηση του ίδιου του ποιητή περιηγούμαστε στη γενέτειρά του, το Ναύπλιο. Η μητέρα του ποιητή κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, ενώ ο ίδιος παρουσιάζει τις αναμνήσεις του από την πόλη. Αρχικά, ο Νίκος Καρούζος μιλά για την αφετηρία του ποιητικού του έργου και αναφέρει τις πρώτες εκδόσεις του. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ξεχωριστή λεπτότητα της τοπιογραφίας του Ναύπλιου, εκφράζει το ενδιαφέρον του για το βίωμα του απείρου που προσφέρουν τα μυκηναϊκά ερείπια, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα του Ναύπλιου και σχολιάζει την εικονογραφία της σύγχρονης Αθήνας. Αναφέρεται, επίσης, στη σημασία της μουσικής και αναλύει την ουσία της ποίησης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου βίωσης της καθημερινότητας. Παράλληλα με την αφήγηση παρακολουθούμε πλάνα από το Ναύπλιο και την Αθήνα και ακούμε αποσπάσματα από ποιήματά του. »»


Ανάλυση περιεχομένου
Κεφάλαιο 05
00:06:12:00 - 00:11:07:24 :: |Δ:00:04:55:24|
Πλάνο στο Παλαμήδι και στη συνέχεια στην πλατεία Τριών Ναυάρχων (πρώην πλατεία Φιλελλήνων) στο ΝΑΥΠΛΙΟ, στο κτήριο του Γυμνασίου στο οποίο φοίτησε ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ. Ακούμε τον ίδιο να αναφέρει πως αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1944, αλλά λόγω των γεγονότων της Απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών καθυστέρησε να ξεκινήσει τις σπουδές του. Παράλληλα, εναλλάσσονται φωτογραφίες από την περίοδο αυτή. Ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ αναφέρει πως σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, ωστόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνειδητοποίησε πως ήθελε να αφιερωθεί στην ποίηση. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνο του ποιητή στο Παλαμήδι και στη συνέχεια πλάνο από το Μπούρτζι.
Κεφάλαιο 07
00:11:08:00 - 00:12:58:24 :: |Δ:00:01:50:24|
Πλάνο του ποιητή να απαγγέλλει απόσπασμα από ποιήμά του. Κατά τη διάρκεια της απαγγελίας, πλάνο στη σύζυγό του Μαίρη. Στη συνέχεια, ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ μιλά για τη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας την συμπαράσταση που του παρείχε και την αρετή της σοβαρότητας και του μέτρου που τη χαρακτηρίζει.
Κεφάλαιο 08
00:12:59:00 - 00:22:38:24 :: |Δ:00:09:39:24|
Πλάνο στον αρχαιολογικό χώρο των ΜΥΚΗΝΩΝ. Ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να εκφράζει το ενδιαφέρον του για τα Μυκηναϊκά ερείπια, εξηγώντας πως είναι «τυφλά» και, αντίθετα με τα καλοδιατηρημένα ερείπια, προσφέρουν το βίωμα του απείρου. Στη συνέχεια, ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να απαγγέλλει απόσπασμα από ποίημά του.
Κεφάλαιο 11
00:22:39:00 - 00:25:56:22 :: |Δ:00:03:17:22|
Εναλλασσόμενα πλάνα στο Μπούρτζι, στο Παλαμήδι και στην πόλη του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ενώ παράλληλα ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να μιλά για την ουσία της ποίησης. Αποδίδει στον ποιητή το χαρακτηρισμό του «τυπικότερου εκπροσώπου μιας βιοτικής ρουτίνας» και σημειώνει πως η ποίηση «τρέχει στο δρόμο», καταγράφοντας κάποια ελάχιστα από την καθημερινότητα, αυτό που όμως έχει σημασία είναι η διαδικασία της βίωσης. Τέλος, εκφράζει τη νοσταλγία του για το παρελθόν και τα βιώματα με την οικογένειά του, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα της μητέρας του, του ιδίου στο πατρικό του σπίτι και οικογενειακών φωτογραφιών. Κλείνει με μια ευχή για το μέλλον καθώς παρακολουθούμε πανοραμικό πλάνο στο Παλαμήδι και στον κόλπο του ΝΑΥΠΛΙΟΥ και τίτλους τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: