26.1.09

Κώστας Ευαγγελάτος: Σωματογραφίες/Bodygraphics

Η Απόπειρα και η Artline and Gennesis σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του Ημερολογίου 2009 Σωματογραφίες/Bodygraphics του εικαστικού και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009, στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24).

Κώστας Ευαγγελάτος: Σωματογραφίες/Bodylines

Στην εκδήλωση ο Κώστας Ευαγγελάτος θα διαβάσει ποιήματα με αναφορές στο σώμα από τη συλλογή του Αλέα προσομοίων (Απόπειρα, 2002). Συμμετέχει ο πιανίστας Μάριος Καζάς.

_____________________________
Από την Artline and Gennesis εκδόθηκε και εφέτος το εικαστικό ημερολόγιο 2009 με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Κώστα Ευαγγελάτου.
Κ Ευαγγελάτος: Ημερολόγιο 2009
Το πολυτελές Ημερολόγιο περιλαμβάνει τις γνωστές Σωματογραφίες του καλλιτέχνη, οι οποίες έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, την ΝέαΥόρκη, το Παρίσι, τη Λευκωσία, τη Γλασκώβη, το Γκέτενμποργκ, το Αμστερνταμ, τη Θεσσαλονίκη κ.α.
O Κώστας Ευαγγελάτος αναφέρει σε κείμενο του στο τέλος του Ημερολογίου:
Η ποιήτρια Edna Millay γράφει στην ποιητική της συλλογή με τίτλο Μοιραία συνέντευξη: . . . Μόνον ο Ευκλείδης είδε την ομορφιά γυμνή. Εννοεί βέβαια ότι ο κορυφαίος θεμελιωτής της Γεωμετρίας τού τρισδιάστατου χώρου μπόρεσε να συλλάβει και να δει την καθαρή ποίηση και την ομορφιά που προσδίδουν οι αρμονικές αναλογίες του Κόσμου μας. Σε αντιπαράθεση με τον Κόσμο, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να θεωρηθεί σαν μία συνισταμένη μικρογραφία των δυνάμεων και των σχέσεων που διέπουν το σύμπαν. Η θέαση, η αφή και η μελέτη του σώματος οδήγησε τον άνθρωπο από την παλαιολιθική εποχή, όπως καταδεικνύουν έξοχες τοιχογραφίες σπηλαίων στην απεικόνισή του. Στην πορεία των αιώνων το σώμα σαν αισθητικό αντικείμενο έχει αποδοθεί με κάθε δυνατή εικαστική προσέγγιση και ερμηνεία. Η επισταμένη ανατομική μελέτη του σώματος, με ώθησε στην εικαστική του απεικόνιση, η οποία προέρχεται από την προσπάθεια μου, για βιωματική μετουσίωση των αναλογιών που η όραση και η φαντασία μου διακρίνουν.
Οι Σωματογραφίες μου είναι συνθέσεις με το γυμνό ανθρώπινο σώμα, οι οποίες παρόλο που συχνά απουσιάζει το πρόσωπο, εκφράζουν ποικίλες ψυχικές καταστάσεις. Τα σώματα είναι χαραγμένα με εννοιολογικές ενδείξεις και σύμβολα, που κατά την άποψή μου προσδίδουν αισθησιακή {ερωτική} και εγκεφαλική διάσταση στη σωματική Μονάδα. Η ιδιότυπη γραφή ονομάτων και άλλων εννοιών συντείνει με τη φόρμα στον τονισμό της άποψης ότι Σώμα = Σύμπαν.
Η ποιητική χρωματική αντίληψη των σωματογραφιών μου, που με μία εν δυνάμει κίνηση αναδύονται και εγγράφονται στο χώρο, συντελεί στην αισθητική μεταβολή της εικόνας σε αισθησιακό κίνητρο. Κίνητρο που γονιμοποιεί και αναπαράγει τη γυμνή ομορφιά του κόσμου μας.
_____________________________
info, τηλ: 210/7294259, 6944/621286.
www.gisi.gr/evangelatos