1.4.03

Σάκης Παπαδημητρίου • Τζαζ ιστορίες και ανησυχίες

σσ. 138 
Σχεδίαση έκδοσης: Δημήτρης Θ. Αρβανίτης
ISBN 960-537-057-3,
ISBN-13 978-960-537-057-2
Απόπειρα, Πρώτη έκδοση, Αθήνα Απρίλιος 2003
(Σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό 95.8 FM της ΕΡΤ 3.)

Σάκης Παπαδημητρίου • Τζαζ ιστορίες και ανησυχίεςΓια πρώτη φορά συγκεντρώνονται σ’ ένα βιβλίο κείμενα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του, καθώς και θέματα που τον απασχολούν εδώ και δεκαετίες.
Προσωπικές ιστορίες και περιπέτειες, ταξίδια και φεστιβάλ, πρόσωπα, βιβλία, δίσκοι. Τα ρεμπέτικα και τα μπλουζ, ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική, η «Μουσική του κόσμου». Το άνοιγμα της τζαζ σε άλλες καλλιτεχνικές μορφές: κινηματογράφος, λογοτεχνία, θέατρο, χορός, φωτογραφία. Οι αισθητικές αξίες και τα κριτήρια αξιολόγησης, οι κοινωνικοί αγώνες, οι ουτοπικές πλευρές και οι παρερμηνείες.
Το «πνεύμα» της τζαζ κυκλοφορεί στις σελίδες παραμένοντας ανήσυχο και απρόβλεπτο.

Σάκης Παπαδημητρίου Ο Σάκης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πρώτες δημοσιεύσεις με πεζογραφήματα και μελέτες για τη μουσική καθώς και πρώτες εμφανίσεις ως πιανίστας και συνθέτης με μικρά συγκροτήματα τζαζ, στη δεκαετία του ’60. Μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου οι συνθέσεις συνδυάζονται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1975. Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής και έχει επενδύσει μουσικά πάνω από είκοσι ταινίες. Με τη Γεωργία Συλλαίου, από το 1996, έχουν παρουσιάσει προγράμματα με κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα το βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του 20. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ βιβλία και δεκαέξι προσωπικοί του δίσκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: