2.4.09

Τζακ Κέρουακ • Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας

Πρόλογος, Μετάφραση, Σημειώσεις: Γιάννης Λειβαδάς
σσ. 96, έκδοση χαρτόδετη, 13 × 20,5 εκ.
I S B N: 978-960-537-107-4
Απόπειρα, Αθήνα 2009.
Jack Kerouac • The Scripture of the Golden Eternity (Corinth, 1960)

Τζακ Κέρουακ

Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μέχρι σήμερα βιβλία του Τζακ Κέρουακ. Την έγραψε το Μάιο του 1956, αλλά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1960 από τις εκδόσεις Corinth. Ακολούθησαν άλλες δύο εκδόσεις από το City Lights, και αναρίθμητες ανατυπώσεις. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται.

Ανήκοντας οριακά στο χώρο της λογοτεχνίας, Η σούτρα τής χρυσής αιωνιότητας αποτελείται από εξήντα έξι πεζά ποιήματα, διαλογισμούς και αφορισμούς, που πραγματεύονται τη φύση του Σύμπαντος, του Θεού, και του ανθρώπου, και συνθέτουν ένα βιβλίο ελεύθερης πνοής όσο και εκστατικής προσέγγισης του κόσμου, αντιπροσωπευτικό των υπαρξιακών αναζητήσεων του ποιητή μέσα από την ενότητα με το σύμπαν.


Συνδυάζοντας τη χριστιανική του ανατροφή με τη βουδδιστική φιλοσοφία, αλλά και με αναφορές στον Σαίξπηρ, τον Κρίσνα, τον Βοήθιο, τον Αϊνστάιν, τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής κ.ά., ο Τζακ Κέρουακ μιλά τη γλώσσα μιας Κενής εσωτερικότητας, για να περιγράψει τη «χρυσή αιωνιότητα», που παραδόξως είναι τα πάντα και τίποτε.

J Kerouac - Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας Δεν αναπλάθει πτυχές των ιερών κειμένων ούτε επεξηγεί προηγούμενες διατυπώσεις τους, αλλά στοχάζεται πάνω στη φύση της συνείδησης και την παροδικότητα της ύπαρξης, φτιάχνοντας ένα επίκαιρο ποιητικό κείμενο με οικουμενικές διαστάσεις.


Scripture Of The GoldenEternity   
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (Corinth Books, Νέα Υόρκη 1960).  

_____________________________
Από την Απόπειρα κυκλοφορούν ήδη τα βιβλία του Τζακ Κέρουακ, Γραφές της αιωνιότητας (ανθολογία πεζών και ποιημάτων, σσ. 159, 12,00 €), Ο γυρισμός του ταξιδευτή (μυθιστόρημα, σσ. 253, 16,00 €), Πικ (μυθιστόρημα, σσ. 135, 12,00 €), όλα σε μετάφραση και επιμέλεια Γιάννη Λειβαδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: