9.7.20

Μαρία Λουίσα Μπομπάλ • Οι αναμνήσεις μιας νεκρής

μυθιστόρημα
μετάφραση:
Άννα Βερροιοπούλου
σσ. 148, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N: 978-960-537-289-7,
Λ.Τ. 12,00 € + Φ Π Α
Απόπειρα, Ιούλιος 2020


Ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Αμερική μας. — Χόρχε Λούις Μπόρχες
Η Μαρία Λουίσα Μπομπάλ είναι η μητέρα όλων μας, όλων των σύγχρονων συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής. — Κάρλος Φουέντες
Ένα μυθιστόρημα θλιμμένης μαγείας, ηθελημένα παλιομοδίτικο, με αποτελεσματική κρυφή δομή. — Χόρχε Λούις Μπόρχες
Η Μαρία Λουίσα Μπομπάλ, με την πρωτότυπη ανάμειξη φαντασίας, μνήμης και πραγματικότητας, είναι η πρόδρομος του μαγικού ρεαλισμού, που αποτελεί σήμερα τον ανθό της ισπανοαμερικανικής λογοτεχνίας. — Chicago Tribune
Μια από τις πιο εξέχουσες αντιπροσώπους της αβανγκάρντ στη Λατινική Αμερική. — Diane Marting, Women Writers of Spanish America, 1987

Σε μια εποχή που στην παγκόσμια λογοτεχνία η γυναίκα παρουσιαζόταν είτε ως άγγελος είτε ως δαιμόνιο, η Χιλιανή Μαρία Λουίσα Μπομπάλ τόλμησε τη δεκαετία του ’30 να μιλήσει στο μυθιστόρημά της αυτό για τη πραγματικότητα της γυναίκας, την ερωτική της επιθυμία, την αναγκαστική περιχαράκωση στον εαυτό της μέσα σε έναν αντρικό κόσμο.
Η Μαρία Λουίσα Μπομπάλ, ως η πρόδρομος του μαγικού ρεαλισμού στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, γράφει πλάθοντας ένα μαγικό σύμπαν τόσο ζωντανό όσο ένα όνειρο.
Η πρωταγωνίστρια Άνα Μαρία, μια νεκρή γυναίκα, όμορφη και παθιασμένη, αναλογίζεται το παρελθόν της με την πικρή σοφία του πεθαμένου. Ξεδιπλώνει μπροστά μας μια ζωή χαραμισμένη σε αδιέξοδους έρωτες, βασανισμένη από την αδυνατότητα της γυναίκας να ζήσει με πλησμονή τη ζωή. Φόντο της προσωπικής της ιστορίας οι σκιές, η ομίχλη, τα υγρά τοπία μιας ρομαντικής Χιλής.
Το μυθιστόρημά Οι αναμνήσεις μιας νεκρής ανανέωσε και σημάδεψε την ισπανόφωνη λογοτεχνία.


Η Μαρία Λουίσα Μπομπάλ (María Luisa Bombal) γεννήθηκε στη Χιλή, στις 8 Ιουνίου του 1910. Στα δώδεκά της χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα της, πήγε στο Παρίσι, εσωτερική σε αυστηρό καθολικό σχολείο.
Το 1933 εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες, όπου έμεινε για δυο χρόνια ως φιλοξενούμενη στο σπίτι του Πάμπλο Νερούδα, μπαίνοντας στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής της.
Το 1940 έφυγε για τη Νέα Υόρκη, γευόμενη τη μοναξιά του ξένου. Έζησε εκεί μέχρι το 1970 που επέστρεψε στη Χιλή. Πέθανε το 1980.

Έχει δημοσιεύσει, δυο σύντομα μυθιστόρηματα (La última niebla, 1934 και La amortajada, 1938), διηγήματα και ποιήματα.
Κατά τη διαμονή στις ΗΠΑ ξανάγραψε τα δυο μυθιστορήματά της στην αγγλική γλώσσα, τα οποία εκδόθηκαν με επιτυχία.
Το έργο της, παρ' ότι σύντομο, ήταν πρωτοποριακό, φέρνοντας νέα πνοή στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. Θεωρείται μάλιστα η πρόδρομος του μαγικού ρεαλισμού.
Το βιβλίο της Οι αναμνήσεις μιας νεκρής (La amortajada) δέχτηκε μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις της Χιλής (Premio Municipal de Literatura de Santiago), και το 1971 γυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά (La amortajada).

Η ταραχώδης ζωή της Μ. Λουίσα Μπομπάλ το 2001 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (Bombal).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΟΜΠΑΛ!

Ανώνυμος είπε...

Σαγηνευτική, γεμάτη πάθος ακόμα για ζωή, πολύπλοκη μα και απλή... Ταυτίζει και ευθυγραμμίζει χαρές και πίκρες, προηγούμενες και επόμενες ζωές μέσα από την αφήγηση της, μια εναρμονισμένη ισορροπία του ρεαλισμού με το φανταστικό.