9.10.08

Δημήτρης Γκενεράλης • Βερολίνο 1989: Ιστορίες μιας πόλης

δεύτερη έκδοση

Επανακυκλοφορεί σε νέα (δεύτερη) έκδοση, με την ευκαιρία της παράστασης Βερολίνο 1989 από το Απλό Θέατρο »».

I S B N960-537-074-3,
σσ. 127, 13 × 20,5 εκ.

Αλυσιδωτές ιστορίες-διηγήματα μιας παρέας απλών νέων Βερολινέζων και της πόλης τους, του Ανατολικού Βερολίνου, με φόντο τις συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις του 1989 που κατέληξαν στην πτώση του Τείχους.

Μία ανασύνθεση μέσα από τη λογοτεχνία αυθεντικού κατ’ αρχάς υλικού που συνέλεξε ο
Δημήτρης Γκενεράλης στο Βερολίνο λίγο μετά την πτώση τού Τείχους. Οι απλοί άνθρωποι, το συνήθως βουβό υποκείμενο της Ιστορίας, αποκτούν δικαίωμα φωνής. 


Το βιβλίο συνοδεύεται από Παράρτημα: (α) «Βιογραφία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας» • (β) «Αφηγήσεις» δυο κατοίκων του Ανατολικού Βερολίνου για τη νύχτα της ανέγερσης κι εκείνη της πτώσης του Τείχους • και (γ) «Γλωσσάριο για την Ανατολική Γερμανία». Είναι οι τελευταίες μέρες του Ανατολικού Βερολίνου. Το καθεστώς αποσταθεροποιείται, ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει. Μια παρέα νέων ανθρώπων — όλοι τους μεγαλωμένοι στην Ανατολική Γερμανία — βιώνουν τους τελευταίους μήνες πριν από την αλλαγή του καθεστώτος μέσα από αντιστασιακές κινήσεις, μέσα από παράνομες παραστάσεις κουκλοθέατρου με ανατρεπτικό χαρακτήρα, διαβάζοντας απαγορευμένα βιβλία (χωρίς εξώφυλλο, από χέρι σε χέρι ή από στόμα σε στόμα) οργανώνοντας παράνομες συγκεντρώσεις σε μια εγκαταλελειμμένη Ευαγγελική Εκκλησία. Πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι, έξω από τα σύνορα του Ανατολικού Μπλοκ, υπάρχει ένας απέραντος κόσμος, κάποιος έχει διαβάσει τουριστικούς οδηγούς και τους μιλάει για τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, για τη Νέα Υόρκη και την αμερικάνικη ήπειρο, παθιάζονται με τα ταξίδια, θέλουν να φύγουν αλλά δεν σκέφτονται να δραπετεύσουν, ονειρεύονται την ελευθερία. Όσο πλησιάζουμε προς το Νοέμβριο του 1989, η Ασφάλεια σκληραίνει τη στάση της, γίνονται διαρκώς συλλήψεις, οργανώνονται πορείες, όπου οι συμπλοκές είναι αιματηρές και ξαφνικά, στις 9 Νοεμβρίου πέφτει το Τείχος και όλοι τους είναι ελεύθεροι. Το τίμημα είναι βαρύ. Κανείς δεν το περίμενε ότι θα είναι τόσο απλό. Το σταθερό πλαίσιο που είχαν γύρω τους χάνεται. Τι κάνουν τότε; Άλλοι πραγματοποιούν τα όνειρά τους, άλλοι τρελαίνονται, άλλοι πεθαίνουν σε κάποια φυλακή λίγο πριν αλλάξουν τα πράγματα, άλλοι επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και άλλοι συνεχίζουν να ζουν τη ζωή που ζούσαν, ανεπηρέαστοι από οποιαδήποτε μεταβολή στην πολιτική κατάσταση.

____________________
είπαν για το Βερολίνο 1989


Ο Δημήτρης Γκενεράλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ασχολήθηκε με τη μετάφραση, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και γερμανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δικηγόρος. Το Βερολίνο 1989 είναι το πρώτο του βιβλίο.
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης,
μια ιδέα της Σώτης Τριανταφύλλου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: