24.5.11

Άννα Μερτζάνη (εκπαιδευτικός) • Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;

μυθιστόρημα για παιδιά 10 ετών και άνω

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

σσ. 159, σχήμα 14 × 19,5 εκ., έκδοση 4χρωμη, χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-134-0,
Απόπειρα, Μάιος 2011

Οχτώ παιδιά, ένας διαγωνισμός, ένα βιβλίο.
Σε έναν ονειρικό τόπο έξω από την κατασκήνωση, τα παιδιά καταγράφουν την ιστορία τους, τις περιπέτειές τους και τα απρόσμενα γεγονότα που τα οδήγησαν σε μια σημαντική προσωπική ανακάλυψη: Τα Δικαιώματά τους !

Μια συντροφιά οχτώ παιδιών αποκτά πολιτική συνείδηση. Περιπέτειες, συναντήσεις και απρόσμενα συμβάντα οδηγούν τα παιδιά σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά της ταυτότητάς τους, της θέσης τους μέσα στο οικογενειακό πλέγμα, της σωματικής τους ακεραιότητας και της πνευματικής τους ελευθερίας. Ανακαλύπτουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει σύγκρουση και τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αξιοποιούν τις γνώσεις που αποκτούν φτάνοντας έτσι στο «Θησαυρό μέσα τους».
Το βιβλίο που γράφουν τα παιδιά έξω από την κατασκήνωση, μακριά από τις επιρροές των ενηλίκων, συντροφιά με την ομαδάρχισσά τους, είναι η απόπειρά τους να συνδιαλλαγούν όχι μόνο με τις λέξεις της Σύμβασης αλλά και με ό,τι υπάρχει πίσω από αυτές.
«Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» είναι το ερώτημα που μπορεί να απαντήσει ο κάθε έφηβος αλλά και ενήλικος που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό.

________________________
Στο τέλος του βιβλίου περιέχεται Παράρτημα με Ερωτήσεις εμπέδωσης καθώς και τα άρθρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού απλοποιημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: