25.5.12

Δημήτρης Ι. Καραμβάλης • «Εγκάρσια πτήση» του Κώστα Ευαγγελάτου με πλοηγό το σιντριβάνι της άφατης ζωής

Η ομιλία του Δημήτρη Ι. Καραμβάλη στην παρουσίαση της «Εγκάρσιας πτήσης» στο Έναστρον την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012.

Eng-Pt-cover7Ο ποιητής, ζωγράφος και διανοητής Κώστας Ευαγγελάτος, όντας ουρανοδρόμος λαθρεπιβάτης του λεωφορείου των αστεριών, επιστρέφει με μιαν «Εγκάρσια πτήση», εκδόσεις Απόπειρα στον ποιητικό χώρο, «εγκαιροφλεγής», εγκαίρως φλεγόμενος δηλαδή, την κατάλληλη ώρα και διαπύρως εγκεκαυμένος. Η πτήση του τούτη τη φορά γίνεται εγκάρσια, με μια τομή εξ ολοκλήρου, είτε καθέτως, είτε πλαγίως διά της εγκαρσίας οδού. Το βέβαιο είναι πως σε τούτη την πτήση, το πεδίο βολής του βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, και τούτο το ίπτασθαι, το να πετά δηλαδή κανείς στον αέρα, ομφαλοσκοπεί μέσα σ’ έναν ανοχύρωτο αιώνα και μιαν άστεγη πόλη, μιαν άλλη πορεία κι ένα άλλο κινητικό ριπίδιο, κραυγή αγωνίας και φόβου δηλωτικό άλλωστε των συντριμμάτων και των θραυσμάτων οδύνης που μεταφέρει στα ποιητικά του φορτία μα ταυτόχρονα ανοίγει κι έναν διάλογο με τον αναγνώστη που μπορεί κάλλιστα να εκφράζει και τον άλλο του εαυτό, την τραγική διχοστασία και αναζήτηση και προβληματισμό μέσα σ’ ένα τρίστιχο, αρκούντως συμπυκνωτικό και σφύζον:

Αφού θρηνώ εγώ / γιατί να κλαίς κι’ Εσύ / που ’ χεις πεθάνει;

Η Απόπειρα και η τιμώμενη χώρα Σερβία στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου • Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

17.00–18.00, Stand Τιμώμενης Χώρας (Περίπτερο 15)

Πόρτα του Μόμα Ράντιτς

Παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων Πόρτα του Μόμα Ράντιτς (Moma Radić), Απόπειρα, 2010.
Συμμετέχουν: ο ποιητής Μόμα Ράντιτς και η ποιήτρια Ανθή Χαραλάμπη.

20.00–21.00, Βυζαντινό Μουσείο,
Aίθουσα Το Βυζαντινό Κάστρο

Srb3

«Μάνα για φοράδα γέννησε τούτο το πουλάρι;»
Η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται σέρβικα λαϊκά παραμύθια. Παράσταση βασισμένη στο βιβλίο Σερβικά παραμύθια, επιλογή και μετάφραση από τα σερβικά Μόμα Ράντιτς, Απόπειρα, 2011 (Πρώτη έκδοση 2005).
Κρατήσεις εισιτηρίων 21–25/05, στο τηλέφωνο: 2313306433 (κ. Χωτίδου).

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

17.00–18.00, Stand Τιμώμενης Χώρας (Περίπτερο 15)

Τρένο για έναν επιβάτη και Άπιαστος χρόνος

Παρουσίαση της δίγλωσσης ελληνικής έκδοσης των ποιητικών συλλογών Τρένο για έναν επιβάτη και Άπιαστος χρόνος, του Σέρβου ποιητή Ζόραν Πέσιτς Σίγμα (Zoran Pešić Sigma), με τις φωτογραφίες της Ελληνίδας φωτογράφου Ένης Κούκουλα (μετάφραση από τα σερβικά: Μόμα Ράντιτς (Momčilo Radić), Απόπειρα, 2012). Συμμετέχουν: ο ποιητής Ζόραν Πέσιτς Σίγμα και ο μεταφραστής ποιητής Μόμα Ράντιτς.

24.5.12

Ζόραν Πέσιτς Σίγμα • Τρένο για έναν επιβάτη και Άπιαστος χρόνος

Воз за једног путника / Τρένο για έναν επιβάτη
Неухватљиво време / Άπιαστος χρόνος

Δύο ποιητικές συλλογές, έκδοση δίγλωσση (ελληνικά/σερβικά)
Φωτογραφίες: Ένη Κούκουλα,
Μετἀφραση: Μόμα Ράντιτς,
σσ. 127, σχήμα 17 × 23,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
Απόπειρα, Αθήνα, Μάιος 2012
I S B N: 978-960-537-151-7

Ζόραν Πέσιτς Σίγμα • Τρένο για έναν επιβάτη και Άπιαστος χρόνος

23.5.12

Η Λίνα Φυτιλή μιλάει στο alterthess για το «Τώρα είναι αργά»

Η Λίνα Φυτιλή μιλάει στον Δάνη Κουμασίδη, στο  alterthess, για το βιβλίο της «Τώρα είναι αργά» »»

Λίνα Φυτιλή

Στην Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται την Πέμπτη στις 24 Μαίου και ώρα 7 μ.μ. η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή για την παρουσίαση του βιβλίου της. Θα μιλήσουν για εκείνη, η ποιήτρια Στέλλα Γεωργιάδου, ο συγγραφέας Νίκος Τακόλας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Μάγδα Κουμλά.

Τώρα είναι αργάΤώρα είναι αργά. Όταν οι αναμνήσεις επιστρέφουν καταιγιστικά, η ενοχή θέτει τη ζωή των ηρώων σε αμφισβήτηση. Τα γεγονότα, ένα απλωμένο ποτάμι που δε φοβάται να γίνει θάλασσα. Μια πανσιόν. Ένα εξοχικό στην Αίγινα. Συνειρμοί του μυαλού. Στο βάθος η αλήθεια: ένα κουβάρι που ξετυλίγεται αργά. Τα μικρά ψέματα δημιουργούν αθέατους κόσμους. Τα κρυμμένα μυστικά. Η Εύα. Μια σκιά, πίσω από την οποία φωτίζεται μια ολόκληρη ιστορία. Κι η ποίηση στο βάθος. Η έφηβη Ρόη τριγυρίζει στη λουτρόπολη, σκαρώνοντας στίχους. Στην κόψη του έρωτα. Αφού ο έρωτας είναι ο βυθός της μοναξιάς. Ίσως τα ποιήματα είναι μοναχικοί έρωτες. Πιθανόν πάλι οι έρωτες να μοιάζουν με μοναχικά ποιήματα.

20.5.12

Η «Εγκάρσια πτήση» στο Έναστρον

Η «Εγκάρσια πτήση» στο Έναστρον

Η «Εγκάρσια πτήση» του Κώστα Ευαγγελάτου στο Έναστρον.
Πέμπτη 14 Μαΐου 2012, στις 8 το βράδυ.

Την ποιητική συλλογή παρουσιάζουν ο λογοτέχνης Δημήτρης Καραμβάλης και η μουσικός-ερευνήτρια και λογοτέχνης Λίτσα Λεμπέση.
Διαβάζουν ποιήματα η λογοτέχνης Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη και ο Κώστας Ευαγγελάτος.
Συμπράττει μουσικά ο Μάριος Καζάς.

________________
Έναστρον • Σόλωνος 101, τηλ. 210/3828161

Πρωτοπόρος η σύγχρονη σερβική λογοτεχνία

Τιμάται φέτος στην Εκθεση Βιβλίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

γράφει η Τιτίκα Δημητρούλια | Καθημερινή,
20 Μαΐου 2012 »»

«Είχες συνηθίσει το Βελιγράδι σαν την αετοφωλιά σου – έτσι ήταν κάποτε: βράχος. Τώρα, όμως, χάθηκε στη γη, παραδόθηκε στον ζόφο. Κούρνιασε ανάμεσα στα πεδία μάχης. Μίζερο και ντροπιασμένο. Κατηγορημένο, τρέμει από φόβο. Ενα αδύνατο σπουργίτι». Γράφει ο σημαντικότατος σύγχρονος Σέρβος πεζογράφος Γκόραν Μιλασίνοβιτς στην αρχή του συγκλονιστικού του μυθιστορήματος για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη μοίρα της Σερβίας «Τρίγωνο-Τετράγωνο» (εκδ. Κονιδάρη). Αυτή η εικόνα όμως, που συνεκδοχικά περιγράφει μια ολόκληρη χώρα την εποχή του πολέμου, σήμερα έχει πλήρως αντιστραφεί. Η Σερβία στάθηκε στα πόδια της και η λογοτεχνία της, ζωντανό κομμάτι ενός πολύτροπου πολιτισμού, με έντονη την πρωτοποριακή συνιστώσα, τιμάται φέτος στην Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

19.5.12

Η κάθοδος των Σέρβων

«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει»
Τιμώμενη χώρα η Σερβία

γράφει ο Σάκης Μαλαβάκης | Τα Νέα,
Σάββατο 19 Μαΐου 2012 »»

Κοντά στον αλεξιπτωτιστή Εμίρ Κουστουρίτσα, δεκαπέντε σημαίνοντες σέρβοι δημιουργοί θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το σύγχρονο πρόσωπο της σερβικής ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου, κόμικς, θεατρικού λόγου και εκκλησιαστικής βιβλιογραφίας.

Moma Radic
Moma Radic

16.5.12

Συνέντευξη της Κατερίνας Έσσλιν στον Δημήτρη Γλυφό

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γλυφό | Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 »»
 
Κατερίνα Έσσλιν

Η Κατερίνα Έσσλιν γράφει λες και σε πιάνει από το λαιμό. Ασφυκτιάς στην ανάγνωση, λυτρώνεσαι ή καίγεσαι στις τελευταίες της γραμμές. Η γραφή της μοιάζει να εξυπηρετεί την αυτόματη διαδικασία σύλληψης. Η αυτολογοκρισία δε χωρά στις σελίδες της. Καταπιάνεται με καθημερινά θέματα και τα μεταφράζει λογοτεχνικά. Δεν ενδιαφέρεται να προκαλέσει, όσο κι αν κάποιος διαβάζοντάς την μπορεί και να της το χρεώσει. Εκτίθεται χωρίς προσχήματα, νόρμες και στερεότυπα. Όρια δυσδιάκριτα αλλά πάντα ισορροπημένα και εναρμονισμένα με την εικόνα της. Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου «Ο μισός βέσπα», μίας συλλογής διηγημάτων από τις εκδόσεις Απόπειρα, την αναζητήσαμε και την ρωτήσαμε.

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης μισεί τη ραπ

Συνέντευξη στον Φώτη Βαλλάτο | Lifo,
16 Μαΐου 2012 »»

Πάνος Κουτρουμπούσης
Φωτό: Freddie F.

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης θυμίζει κάτι μεταξύ ροκ σταρ και καρτούν. Στα 75 του έχει παροιμιώδη διαύγεια κι ενέργεια, μιλάει γρήγορα και κοφτά σαν τους διαλόγους των κόμιξ ή σαν τα κείμενα που γράφει με τίτλους όπως Εn αγκαλιά de Kρισγιαούρτι y otros ταχυδράματαy historias περίεργες ή Στον θάλαμο του Μυθογράφφ (οι τίτλοι από τα δυο πρώτα του βιβλία που κυκλοφόρησαν με 14 χρόνια διαφορά, το 1978 και το 1992). Υπαρξιστής και «καλλιτεχνικός διευθυντής» στην Παράγκα του Σίμου, μεταφραστής, βοηθός σκηνοθέτη στο σινεμά, εικαστικός, αέναος αναζητητής της περιπέτειας και του underground, σαν ήρωας από τις ταινίες νουάρ που τόσο έχει λατρέψει.

11.5.12

Το «Τώρα είναι αργά» στην Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης

proskl

Η Απόπειρα και η Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα,το νέο μυθιστόρημα της Λίνας Φυτιλή Τώρα είναι αργά.
Μιλούν για το βιβλίο και τη συγγραφέα η ποιήτρια Στέλλα Γεωργιάδου και ο συγγραφέας Νίκος Τακόλας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η φιλόλογος Μάγδα Κουμλά.

________________
Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης: Λεωφόρος Νίκης 3
τηλ. 2310/226190, email: thessaloniki@protoporia.gr
Απόπειρα: τηλ. 210/3640817, email: apopeira@hotmail.com