8.4.24

Αλεξία Ν. Ορφανού • Παραμύθια του Εκπαιδευτικού Ομίλου: Καρλ Έβαλντ, Πηνελόπη Δέλτα, Ιουλία Δραγούμη

Επιμέλεια, Πρόλογος, Μετάφραση, Προσαρμογή και Σχόλια: Αλεξία Ν. Ορφανού
σσ. 390, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη, I S B N 978-960-537-342-9,
Απόπειρα, Απρίλιος 2024
Σειρά: Του κόσμου τα παραμύθια, αρ. 47
Λ.Τ.: 18,00 € (+ Φ Π Α)



Την πρώτη δεκαετία του 20. αιώνα μέλη του Αδερφάτου της Κωνσταντινούπολης, που ίδρυσε ο Φώτης Φωτιάδης, δημοσιεύουν παραμύθια στον Νουμά. Στοχεύουν στον εκπαιδευτικό δημοτικισμό και προκρίνουν κυρίως το λαϊκό παραμύθι.
Η παραγωγή παραμυθιών στο πλαίσιο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Εκπαιδευτικού Ομίλου, μέσα στη δεύτερη δεκαετία του 20. αιώνα, χαρακτηρίζεται από μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το λαϊκό στο παραμύθι ως προϊόν σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας.
Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει παραμύθια που δημοσιεύτηκαν στην εκδοτική σειρά Παιδική Βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτικού Ομίλου και απευθύνονταν σε παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους. Πρόκειται για μεταφράσεις ξένων παραμυθιών και για πρωτότυπα συγγραφικά έργα. Για τα παραμύθια αυτά εργάστηκαν ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος ως μεταφραστής και η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, μέλη και οι δύο του Αδερφάτου της Πόλης και του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επίσης, συνεργάστηκε η συγγραφέας Ιουλία Δραγούμη, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου.
Τα παραμύθια είναι γραμμένα στη δημοτική γλώσσα με έμφαση στην παιδαγωγική τους αξία και ενταγμένα με τρόπο συστηματικό στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτικού Ομίλου είχαν τη δική τους συνεισφορά στην ευόδωση των στόχων της εκπαιδευτικής πολιτικής που υπηρέτησε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος.
*
Τα παραμύθια της συλλογής αυτής εξηγούν με τον δικό τους τρόπο γιατί κάποια δέντρα είναι φυλλοβόλα και κάποια αειθαλή. Γιατί η γη γυρίζει αιώνια μαζί με το φεγγάρι. Πώς ένα μικρό κοράλλι έφτιαξε ένα κοραλλιογενές νησί στην τροπική θάλασσα.
Αφηγούνται πώς ένα κουταβάκι έσωσε το αφεντικό του από έναν κλέφτη. Πώς ο Λάμπρος, που κινδύνευε να παγώσει στα χιόνια, σώθηκε από τον Ασπράκο, τον σκύλο του. Και πώς δύο αδέλφια, ο Μιχαλάκης και η Ζωή, κατάφεραν να μοιράσουν δίκαια το τελευταίο τους κουφέτο.
Την ιστορία της βασιλοπούλας με την ατσαλένια καρδιά και την ιστορία της βασιλοπούλας, που κατάφερε να βρει τη χαμένη της καρδιά και να γίνει ευτυχισμένη.
Την ιστορία του φοβητσιάρη ποντικού, που κατάφερε να μεταμορφωθεί σε λιοντάρι χωρίς όμως και να ξεπεράσει τον φόβο του, και την ιστορία της περήφανης σκνίπας, που ανταγωνιζόταν το λιοντάρι.
 
 Η Αλεξία Ν. Ορφανού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Κοινωνική Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble ΙΙΙ και στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου τού Λονδίνου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίασ. Εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσέφερε εθελοντική εργασία, τα έτη 2012–2013, στο κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία σε συνεργασία. Καθώς και άρθρα σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Μαθήτευσε σε εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου παραμυθιού και είναι συγγραφέας τεσσάρων παραμυθιών. Τα τρία από αυτά έχουν ως ήρωα τον Κίμωνα Κύκλο: « Ο Κίμωνας Κύκλος και το δελφίνι που μιλούσε » (2012), « Ο Κίμωνας Κύκλος στο μαγικό Φρουτονησί » (2013) και « Ο Κίμωνας Κύκλος, ο ιππόκαμπος Ιππίας και η θαλάσσια χελώνα Νίνα » (2015) έχουν εκδοθεί στο συλλογικό έργο Τα παραμύθια του Οσελότου στους τόμους Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Το παραμύθι της Ο Τηλέμαχος Τετράγωνος και ο Πολυκράτης που φοβόταν να είναι ευτυχισμένος (2015) εκδόθηκε αυτόνομα από τις εκδόσεις Οσελότος. Τέλος, επιμελήθηκε, μετέφρασε και σχολίασε τρεις συλλογές παραμυθιών: Παραμύθια από τη Μαδαγασκάρη (2016), Κι η ζωή μας κι η αγάπη παραμύθι του Παύλου Νιρβάνα (2019) και Παραμύθια από τη Μάνη του Κώστα Πασαγιάννη (2019) που εκδόθηκαν από την Απόπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: