27.9.10

Δυο σοβαρές κυρίες • Το «δαιμονισμένο» μυθιστόρημα της Μπόουλς

Έθνος, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δυο σοβαρές κυρίες «Το μοναδικό μου παράπονο από την Τζέιν Μπόουλς είναι ότι δημοσιεύει τόσο σπάνια. Θα επιθυμούσε κανείς να μας τροφοδοτεί περισσότερο με το παράξενο, σπινθηροβόλο πνεύμα της και τις αιχμηρές παρατηρήσεις της. Ανήκει βεβαίως στους πραγματικούς αυθεντικούς και καθαρόαιμους στυλίστες, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος έχει διαβάσει το «Δύο σοβαρές κυρίες», έγραφε για την Τζέιν Μπόουλς και για το μυθιστόρημά της «Δυο σοβαρές κυρίες» ο Τρούμαν Καπότε.

Εξάλλου, με το που κυκλοφόρησε το βιβλίο, χάρισε στην 25χρονη τότε συγγραφέα του (το 1942) μια εντελώς ξεχωριστή θέση στα αμερικανικά γράμματα. Οσο για το «ακριβοθώρητό» της και για το λιγοστό της ποσοτικά έργο, η Τζέιν Μπόουλς επέλεξε να ζήσει. Την περιπετειώδη μάλιστα και μυθικά ποιητική ζωή της. 

«Αν υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής στο έργο της Τζέιν Μπόουλς», γράφει η Αμερικανίδα Francine du Plessix Gray στην εισαγωγή της στην επανέκδοση το 1978 του μυθιστορήματος, «αυτός είναι η ανυποχώρητη αναζήτηση από τις γυναίκες της αυτονομίας και της αυτογνωσίας, της απελευθέρωσής τους απ’ όλες τις συμβατικές δομές. Και στα χέρια της Μπόουλς η αναζήτηση αυτή γίνεται δαιμονισμένη και φρενήρης».«Δαιμονισμένη» και «φρενήρης» όπως υπήρξε και η αναζήτηση στη ζωή της.

Στα είκοσί της έγραψε κιόλας το πρώτο μυθιστόρημα. «Ο υποκριτής Φαέθων» τα χειρόγραφα του οποίου έχουν χαθεί. Γνωρίστηκε με τον Πολ Μπόουλς, παντρεύτηκαν και ταξίδεψαν από το Μεξικό ως την Ισπανία και την Ταγγέρη για να εγκατασταθούν και να αλληλοσπαραχθούν εκεί.

Το «Τσάι στη Σαχάρα» μας δίνει μια γεύση από τη ζωή τους. Η Τζέιν υπήρξε καθ’ ομολογία εξαιρετική συγγραφέας, αλλά συχνά την αποσπά από το γράψιμο πρώτα το ποτό και κατόπιν η τρέλα. Στο μυθιστόρημα που θεωρείται πια εμβληματικό και υπήρξε ριζοσπαστικό και προωθημένο για την εποχή του, οι δυο ηρωίδες, η κοκκινομάλλα, πλούσια δεσποινίς Γκέρινγκ και η μικροκαμωμένη μελαχρινή νεαρή κυρία Κόπερφιλντ, αφήνουν τη σιγουριά της ζωής τους, η πρώτη πουλά την πατρική περιουσία και γίνεται μαιτρέσα πολυτελείας και η δεύτερη τον γάμο της και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας την ευτυχία που είναι γι’ αυτές συνώνυμη με την απόλυτη ελευθερία. Με το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ορίζουν αποκλειστικά οι ίδιες τη δική τους ζωή.

Της Τζέιν Μπόουλς.
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη.
Εκδ. «Απόπειρα», σελ. 261, € 16.80.

Δεν υπάρχουν σχόλια: