31.7.24

Δημήτρης Β. Προύσαλης • Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και λαϊκές ιστορίες του Φωτάκου

Σύμμεικτα λαογραφικά του προφορικού λόγου

σσ. 232, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-349-8,
Απόπειρα, Ιούλιος 2024
Λ.Τ.: 16,00 € (+ Φ Π Α)

Η αγάπη για το λαό σου και τον τόπο σου μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τούτο αποδεικνύει ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος, γνωστός ως Φωτάκος, πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μετά τις ασταμάτητες μάχες μέχρι την οριστική απελευθέρωση του Μοριά το 1828, ο Φωτάκος υπηρετεί την ευρύτερη πατρίδα του και με την πένα, αφού παρουσιάζεται ανάμεσα στους πολυγραφότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 μαζί με τον Χριστόφορο Περραιβό.

Στην παρούσα συλλογή συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται σχεδόν 140 χρόνια μετά την πρώτη τους περιοδική κυκλοφορία στα 1886, ενενήντα έξι  μικροαφηγήσεις από τον κόσμο του Φωτάκου, καλύπτοντας ένα διάστημα πολλών και σύνθετων αλλαγών και αναταράξεων πριν από τον Μεγάλο Ξεσηκωμό, κατά τη διάρκειά του και αργότερα  στα πρώτα χρόνια του αναδυόμενου νεοελληνικού κράτους.

Λαϊκά παραμύθια, αισώπειοι και αιτιολογικοί μύθοι, ευτράπελες χιουμοριστικές ιστορίες και ανέκδοτα, λαϊκές παραδόσεις, διδακτικές αφηγήσεις, εθνογραφικές και γλωσσικές παρατηρήσεις με κοινωνιολογικές αναφορές και άτυπου λαογραφικού χαρακτήρα καταγραφές, συνθέτουν το υλικό που απαγκιάζει εδώ, αναμένοντας προσκλητικά το ερευνητικό ενδιαφέρον των μελετητών και του παραμυθόφιλου κόσμου, ανοίγοντας ένα παράθυρο ανταμώματος στον άγνωστο κόσμο του 1821 και αποκαλύπτουν με έκπληξη και σκωπτικότητα πτυχές των ανθρώπων του.

Με την υποστήριξη


30.7.24

Βιβλία για το καλοκαίρι του 2024

γράφει η Elisabetta Casalotti | Inside story,
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 »»

Δημήτρης Β. Προύσαλης, Άσεμνα, σεξουαλικά λαϊκά παραμύθια.

Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή από λαϊκά παραμύθια από όλον τον κόσμο με επίκεντρο τη σεξουαλικότητα, που λειτουργούν με διάθεση προκλητική και απώτερο στόχο την πρόκληση του γέλιου, αλλά κυρίως την ψυχαγωγία. Το υλικό αυτό παρουσίασε μεγάλη δυσκολία τόσο στον εντοπισμό, όσο και στη γλωσσική του απόδοση και είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς έρευνας.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Προύσαλης στην εισαγωγή, μέσα από επινοημένες φαντασιακά ιστορίες – οι οποίες πιθανά αντανακλούν και πραγματικά γεγονότα – και υπό την ασφάλεια της απόστασης του «Μια φορά και ένα καιρό...» προσεγγίζονται μια σειρά από αναδυόμενα θέματα που άπτονται της σεξουαλικής λειτουργίας. Είναι γεγονός ότι μέσα από την προσεκτική διατύπωση πολύτιμων ευρημάτων επιτυγχάνει την απομυθοποίηση του σεξ σε όλες της εκφάνσεις του, μακριά από τη λογική της σύγχρονης πορνογραφίας.

Για την αντιμετώπιση ενός – με όλες τις έννοιες – καυτού καλοκαιριού, τίποτε καλύτερο, τουλάχιστον για εμένα, από την ανάγνωση ενός βιβλίου που προσφέρει ψυχαγωγία αλλά και βαθιά γνώση μιας λαϊκής «προφορικής» λογοτεχνίας που επικεντρώνεται στην άσεμνη-ερωτική λαογραφία – έναν κλάδο της λαογραφικής επιστήμης που για πολύ καιρό αποτέλεσε ταμπού για τις σύγχρονες κοινωνίες. 


22.7.24

Ιουλία Παπαδάκη • Στο ίσκιο των απόντων

σσ. 123, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-348-1,
Απόπειρα, Ιούλιος 2024
Λ.Τ. 10,00 € (+ Φ Π Α)

Σε αυτό το μικρό μυθιστόρημα μιλώ για ανθρώπους δικούς μου, τη μάνα μου, τον περίγυρό μου, τον εαυτό μου· δεκαετία του ’60 σε μια γειτονιά της πόλης ενός νησιού.
Τις όμορφες στιγμές τού παρελθόντος μπορεί κανείς να τις φυλάει μέσα του σαν κρυφό πετράδι, μπορεί όμως να τις σέρνει πίσω του σαν τη σιδερένια μπάλα του κατάδικου, παρατηρεί ο Γκρέγκορ φον Ρετσόρι.

(από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

Η Ιουλία Παπαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου πέρασε τα εφηβικά και νεανικά της χρόνια. Ζει στην Αθήνα εδώ και τριάντα χρόνια και σήμερα είναι συνταξιούχος. Το μυθιστόρημα Στον ίσκιο των απόντων είναι το πρώτο της βιβλίο.

18.7.24

Σαν το άγαλμα στο φως* «Εκρήγνυμαι», Αντιγόνη Κατσαδήμα

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος | Literature,
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 »»

Ίσως ξανασυναντηθούμε σε έναν άλλο πλανήτη, σε μια άλλη διάσταση. Θα είναι εμπρός μας λέει το σπίτι με τις κλειστές τις πόρτες που οδηγούν σε μια μυστική πλατεία. Αυτή θα λέγεται «πλατεία ποίησης», τίποτε λιγότερο. Και εσύ θα ξεκλειδώσεις εκείνη που σε πάει ίσια μες στη ζωή που ελάχιστα καλλιτεχνική εξελίσσεται Πέρα από το ανυπόφορο, θετικιστικό της μοντέλο, υπάρχει ακόμη αρκετή ομορφιά εκεί μέσα. Τόση για να τα βγάλεις πέρα με τούτη την εποχή που φέρνει σε σύγκρουση το πνευματικό με το υλικό, με το δεύτερο να κερδίζει στα σημεία.

Μα και άλλη πόρτα αν ανοίξεις, αν τάχα διαλέξεις εκείνη της νοσταλγίας, θα εισέλθεις μες στα προσωπικά δωμάτια, με τις φωτογραφίες της ζωής σου στους τοίχους, με τις μορφές που αγάπησες περισσότερο, όσες φαντάζουν σπασμένα υαλικά, σαν εκείνα της ποιήτριας Λευκής Μολφέση. Είτε νοσταλγία ή ελπίδα η πραγματικότητα, όλοι γυρεύουν ένα μέρος για να πεθάνουν, κατάμεστο από την αθωότητα των πραγμάτων. Μια έκρηξη φαντάσου, ανάμνηση και βλέμμα και εκείνη η μυστική η πλατεία, σαν την τυφλή αυλή του οφθαλμιατρείου του αδικοχαμένου Γιώργου Μακρή. Και η φωνή που θα ακούσεις, να ’ναι για πάντα η δική σου, του κόσμου η φωνή που από τη θέση σου μιλά.

12.7.24

Δήμητρα Λαμπροπούλου • Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: Η μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: Η μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων
Jean-Jacques Rousseau: La grande physionomie  des lettres et de la civilisation française

έκδοση δίγλωσση (ελληνικά/γαλλικά)

σσ. 73, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-347-4
Απόπειρα, Ιούλιος 2024,
Λ.Τ.: 8€ (+ Φ Π Α)

«Χαθήκατε αν ξεχάσετε πως οι καρποί  ανήκουν σε όλους και η γη δεν ανήκει σε κανέναν».

Ο Ρουσσώ κηρύττει ότι ο άνθρωπος έχει ως κληροδότημά του από τη φύση τα απαραβίαστα και ιερά  δικαιώματα της ελευθερίας και της ισότητας και αναλύει την άποψή  του για την δημιουργία των  κοινωνιών. Το Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι η συμφωνία που συνάπτουν μεταξύ τους ίσα και ελεύθερα άτομα. Όμως η συμφωνία αυτή, κατά τον Ζαν-Ζαν Ρουσσώ, δεν αποτελεί πράξη αγαθών ατόμων, αλλά ανταποκρίνεται σε καταστάσεις και προβλήματα που προκαλεί  η  διεφθαρμένη  από τον πολιτισμό και εγωιστική πλέον ανθρώπινη φύση.

Η Δήμητρα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι, και δίδαξε 25 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Το Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: Η μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων είναι το όγδοο βιβλίο  της.