20.2.20

Τσαρλς Μπουκόβσκι • Τρόμου και Αγωνίας γωνία

Ποιήματα
Επιλογή και μετάφραση από την αγγλική (αμερικανική):
Γιώργος Μπλάνας
σσ. 88, σχήμα 20,5 × 13 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη
Απόπειρα, Αθήνα 1994
I S B N: 978-960-7034-67-0
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, 1994
Λ.Τ. 9,00 € ( + Φ Π Α )



Τα ποιήματα που περιέχονται στο παρόν βιβλίο επιλέχτηκαν από επτά συλλογές του ποιητή.
Τόσο τα λυρικά όσο και τα αφηγηματικά κομμάτια παρουσιάζονται χωρισμένα σε ενότητες οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στη διάθεση του μεταφραστή να πλαισιώσει με κάποια ορθολογική σειρά τα βασικά στοιχεία του κόσμου που μας ζωγραφίζει ο ποιητής – με χρώματα σκούρα, είναι γεγονός.
Ο κόσμος αυτός υπάρχει σαν δύναμη και αδυναμία, μέσα στον σύγχρονο, μεταβιομηχανικό πολιτισμό. Οι άνθρωποι του Μπουκόβσκι αποτελούν τις φανταστικές φυλές ενός σκοτεινού μέλλοντος. Το πρόβλημά τους ξεκινά από την αδυναμία τους να επιλέξουν ανάμεσα στον κόσμο που έμαθαν να σέβονται και στον κόσμο που έμαθαν να ζουν. Η δύναμή τους βρίσκεται στην επιμονή με την οποία διάγουν ένα βίο ασύμβατο προς τη φύση τους.
Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι είναι ο τραγουδιστής των πόθων τους. Η ποίησή του δεν έχει σχεδόν τίποτε άλλο από την ευαισθησία της. Αλλά στην ανθρώπινη ιστορία όλα ξεκινούν με μιαν ακατέργαστη ευαισθησία. Στο τέλος βέβαια επικρατούν μόνο οι τέλειες μορφές. Ας μου επιτραπεί να πω πως οι μορφές δεν είναι παρά η εμμονή μας σε κάποιον τύπο ευαισθησίας, από τον οποίο κρατιόμαστε για να εξορκίσουμε κάποιον άλλο.
Θα πρέπει ακόμη να πούμε πως η λογοτεχνία πρέπει να είναι αφετηρία σκέψεων και συναισθημάτων και όχι μιας πλαδαρής μίμησης προσώπων και καταστάσεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε ανάμεσα στον κόσμο που σεβόμαστε και στον κόσμο που ζούμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε τον κόσμο που θέλουμε να σεβόμαστε σαν βάση του κόσμου που θέλουμε να ζούμε. Μόνο ο αναγνώστης είναι πραγματικός.
 
Γιώργος Μπλάνας

(Από την Πρόλογο της έκδοσης.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: