28.1.14

Το «Εαρινό Εξάμηνο» στη Λευκωσία

«Εαρινό Εξάμηνο»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιώργου Στόγια «Εαρινό Εξάμηνο» (Απόπειρα,2013) στη Λευκωσία.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε και διαβάστηκε στην Ελλάδα έρχεται τώρα στην Κύπρο, στον τόπο που γράφτηκε.
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στην εφημερίδα «Πολίτης», Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, εντός των τειχών.
Μια συζήτηση για το πανεπιστήμιο, την πολιτική, τη νεότητα και την Τέχνη, με αφετηρία το «Εαρινό Εξάμηνο».
Εισαγωγικές παρεμβάσεις: Κατερίνα Στεφάνου, επιμελήτρια εκδόσεων, «Ένα βιβλίο χωρίς κριτική»· Μάγδα Ηγουμενίδου, διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Ποιος πάει γυρεύοντας; (No tears for the creatures of the night)»· Γιάννης Ιωάννου, διεθνολόγος, δημοσιογράφος, μουσικοκριτικός, «Τα εξάμηνα που έχασα».
Συντονισμός: Γεωργία Χόπλαρου.

Μετά τη συζήτηση, θα ακολουθήσει συναυλία: Ο Αντώνης Τσαγκάρης θα εκτελέσει ζωντανά δικές του συνθέσεις από το soundtrack του βιβλίου.

Το event στο Facebook »»

Το μοναδικό «Εαρινό Εξάμηνο»: Στο μεταίχμιο δύο εποχών

Γράφει ο Αντώνης Σκορδίλης | Egomio,
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 »» 

Εαρινό Εξάμηνο

Ελλάδα 2009: το βίαιο τέλος (της εποχής) των εύκολων προσδοκιών, η άξαφνη, απροειδοποίητη είσοδος στην λεγόμενη “περίοδο της κρίσης”. Μια νεαρή κοπέλα που φοιτεί το “τέλος της ευδαιμονίας” στην φιλοσοφική σχολή του Ρεθύμνου η πρωταγωνίστρια, καταναλώνει απεγνωσμένα τις τελευταίες εύκολες προσδοκίες συναισθανόμενη (;) το τέλος τους. Το “εαρινό εξάμηνο” του Γιώργου Στόγια (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ) ακτινογραφεί την ελληνική νέα γενιά της μετάβασης – από τα “εύκολα” στα “δύσκολα” – με ενήλικα ρεαλισμό. Μη αποφεύγοντας να ψηλαφήσει/αποκαλύψει ένα προς ένα τα “τυφλά” τραύματά της.

26.1.14

Τ, όπως τραύμα

Του Άκη Παπαντώνη | Εφημερίδα των Συντακτών,
26 Ιανουαρίου 2014 »»

«Υπάρχουν φορές που κι οι πιο δειλοί γίνονται θαρραλέοι. Υπάρχουν φορές που ούτε το θάρρος αρκεί. Κάποιοι πρέπει να πεθάνουν. [...] Απλώς για να μη βασανίζονται και να μη βασανίζουν». (σ. 11).

74567iveΣε διαδικτυακή συνέντευξή του ο Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης (Σκλ.-Π.) αναφέρει πως «η Θεσσαλονίκη έπρεπε να καταστραφεί, γιατί θέλησα να καταστραφεί». Όσο κι αν δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον αναγνώστη ενός λογοτεχνικού έργου η περσόνα του συγγραφέα του (τι κι αν π.χ. ο Κάρβερ είχε προβλήματα με το αλκοόλ ή ο Ουελμπέκ είναι τόσο λούμπεν όσο οι ήρωές του;), μια τέτοια προγραμματική δήλωση από κάποιον γεννημένο το 1991 είναι, αν μη τι άλλο, θετική ένδειξη.

23.1.14

«Έχω όλους τους δίσκους τους» το βιβλίο που «ακούγεται», του Μπάμπη Αργυρίου

Γράφει ο Γιάννης Καφάτος | Giannis Kafatos,
21 Ιανουαρίου 2014 »»

Έχω όλους τους δίσκους τους

Σου έχω πει ότι πιστεύω ότι τα μερικά βιβλία, μερικές φορές … μας βρίσκουν και δεν τα βρίσκουμε?

Ναι, το πιστεύω, όχι τύπου Κοέλιο και γλυκαναλατιές για να οργάζουν μεσημεριανατζούδες, πιστεύω ότι η φάση που είμαι μερικές φορές με οδηγεί σε ανρθώπους κι αυτοί – με τις νύξεις ή την άμεση παρέμβασή τους – σε βιβλία (και όχι μόνο) που έχουν κάτι να μου πουν!

22.1.14

Παρουσίαση του «Εαρινού Εξαμήνου» στον Πολίτη

Παράθυρο | 22 Ιανουαρίου 2014 »»

Εαρινό Εξάμηνο

Στην εφημερίδα Πολίτης θα παρουσιάσει ο Γιώργος Στόγιας το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εαρινό Εξάμηνο» [εκδ. Απόπειρα, 2013] στις 3 Φεβρουαρίου.

21.1.14

Καιρός για μυθιστόρημα στο Polis Cafe

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, στις 12.30 το μεσημέρι

Καιρός για μυθιστόρημα στο Polis Cafe

Παρουσίαση του Καιρός για μυθιστόρημα με την ευκαιρία της δεύτερης έκδοσης (ανατύπωσης). Συμμετέχουν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Καραμανώλης και ο συγγραφέας Πέτρος Πολυμένης.

17.1.14

18. Παζάρι Βιβλίου

18 Παζάρι - Πλ Κοτζιά

Από 17 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.

16.1.14

Οι «ελπίδες» του 2013

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης | Bookpress,
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 »»

Οι ελπίδες του 2013

Ο απολογισμός μιας χρονιάς δεν μπορεί να γίνει χωρίς αξιολόγηση, δεν μπορεί να είναι απλώς μια καταγραφή των συγγραφέων και των βιβλίων, χωρίς κατάταξη, ιεραρχία, κριτική αποτίμηση. Ακόμα περισσότερο, οι νεοεμφανιζόμενοι, αυτοί που ανέβηκαν το πρώτο σκαλί κατά τον καβαφικό Θεόκριτο, δεν μπορούν όλοι να μπουν στο ίδιο τσουβάλι και έτσι η παρουσίασή τους να μετατραπεί σε ισοπέδωση. Το κόσκινο της κριτικής οφείλει να ξεχωρίσει όσους δημιούργησαν ένα άρτιο έργο, όσους άφησαν υποσχέσεις, όσους έπεισαν ότι μπορούν να ανέβουν και τα υπόλοιπα σκαλιά της σκάλας.

14.1.14

«Έχω όλους τους δίσκους τους» στα ευπώλητα

Από το βιβλιοπωλείο «Τσοπελάκος» (Ασκληπιου 15, Τρίκαλα). Ρεπορτάζ Όλγα Σελλά (Καθημερινή). »»

chart

13.1.14

Σπουδάζοντας παραπλεύρως

Ο Απόστολος Λαμπρόπουλος γράφει για το μυθιστόρημα του Γιώργου Στόγια.
Literature.gr | Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 »»

Εαρινό Εξάμηνο

Το Εαρινό εξάμηνο του Γιώργου Στόγια (Απόπειρα, 2013) πλαγιοκόπησε τα ελληνικά εκδοτικά πράγματα μέσω του κυβερνοχώρου: άρχισε να δημοσιεύεται ηλεκτρονικά σε συνέχειες, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο τα επιμέρους κεφάλαια πήραν την τελική τους μορφή και συναπάρτισαν τον έντυπο τόμο συνυπολογίζοντας, μεταξύ άλλων, σχόλια και προτάσεις των διαδικτυακών αναγνωστών του. Επιπλέον, το Εαρινό εξάμηνο παρεκκλίνει δημιουργικά σε σχέση με την τρέχουσα εκδοτική μανιέρα: αφενός συμπεριλαμβάνει μια σειρά από λεπτοδουλεμένα σκίτσα με τα οποία διαλέγεται· αφετέρου συνοδεύεται από έναν ψηφιακό δίσκο με τα μουσικά σπαράγματα της αφήγησης, ενθαρρύνοντας εκ των πραγμάτων μη γραμμικές, συναισθητικές θα έλεγε κανείς, αναγνώσεις.

8.1.14

Το Τ. στον Ιανό

apo-proskl_ianos_15x11_01_02

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014, στις 7 το βράδυ, στον Ιανό (Αριστοτέλους 7).
Μιλούν η δημοσιογράφος Μαριλένα Αστραπέλλου, η ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άρης Δημοκίδης.

Γκράντε βελέντζα!

Ένα μυθιστόρημα από τη Θεσσαλονίκη για την άλλη Θεσσαλονίκη
Γράφει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος | Athens Voice,
8 Ianoyar;ioy 2014 »»

Έχω όλους τους δίσκους τους

Γκράντε βελέντζα! Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό εννοούσε ο Γιάννης Μπουτάρης αποκαλώντας μεγάλη μερίδα των Θεσσαλονικέων «χωριάτες», καμιά σχέση δηλαδή με την «La grande belezza» Ρώμη του Σορεντίνο, παρκάρουν όπου βρουν, μπαζώνουν τους δρόμους με σκουπίδια, κι άλλο θέμα συζήτησης δεν έχουν πέρα από τα ερωτικά του δήμαρχου για το αυστριακό αμόρε. Και η νέα χρονιά ξεκίνησε με καυγάδες, σαν το τραγούδι του Νιόνιου που το παραφράζω, «κάνει ο Γιάννης την αρχή, είμαστε, δεν είμαστε, τίποτα δεν είμαστε βρε, κι ο Μπουτάρης τραγουδεί, άμα είν’ όλα άγραφα κάτι θα βγει»!

5.1.14

Μέσα από την αποδόμηση η αναζήτηση του καινούργιου

Η κριτική του Χρυσόστομου Περικλέους για το Εαρινό Εξάμηνο στην εφημερίδα Καθημερινή (κυπριακή έκδοση). Βρίσκεται στη σελίδα 40, στο φύλλο της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2014. »»

1551716_757026360992973_1685033722_n

Εαρινό Εξάμηνο: Μέσα από την αποδόμηση η αναζήτηση του καινούργιου

Γράφει ο Χρυσόστομος Περικλέους* |
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 »»

Εαρινό ΕξάμηνοΜε αναστάτωσε κυριολεκτικά το μυθιστόρημα του Γιώργου Στόγια, Εαρινό Εξάμηνο (Αθήνα, Απόπειρα, 2013). Ξένο εντελώς στον κόσμο που ζω, ακόμα πιο ξένο στον κόσμο που έζησα στην ηλικία των είκοσι, η ηλικία των φοιτητών στο Ρέθυμνο, που μέσα στην κοινότητά τους διαδραματίζονται τα γεγονότα που εξιστορεί.

Εμείς, στα 20 μας, μόλις βγαίναμε από το ησιόδειο άροτρο κι από την αποικιοκρατία. Βγαίναμε από τον «μεγάλο αγώνα» που μας είχε συνεπάρει με το όραμα της ελευθερίας για να στρατευθούμε, μετά την ανεξαρτησία, στον άλλο «μεγάλο αγώνα» της αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη. Από τη μια ουτοπία στην άλλη!.. Στα σεξουαλικά μας απωθημένα, από τη μια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της τότε συντηρητικής κοινωνίας κι από την άλλη η μαγεία του έρωτα κι ο πλούτος των αισθημάτων.  Τα γεγονότα του ’63 μας έκλεισαν για 40 χρόνια στο καβούκι του Κυπριακού εμποδίζοντάς μας να δούμε άλλες πτυχές της ζωής και της ύπαρξης σε μια περίοδο που άλλαζε το πρόσωπο του κόσμου. Τραγική ειρωνεία, η δεύτερη μεγάλη διάψευση, η οπτική μας στο Κυπριακό, με πιο κραυγαλέα την περίοδο ’60-74, φάνηκε κι αυτή στρεβλή στο τέλος. Είχαμε όμως ένα αίσθημα ευθύνης που, χωρίς να καταργεί το άτομο ως αυτόνομη ύπαρξη, μας ανέβαζε σε μια ψηλότερη σφαίρα. Έστω κι αν, αναστοχαζόμενος τώρα τη ζωή μας, νιώθω πως αδικήσαμε και τους εαυτούς μας και τον τόπο.