18.1.12

Θεσσαλονίκη: The watchman (τχ. 375)

Γράφει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος | Athens Voice, τχ. 375
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 »»

19274-42603

«Διαβάτες στην πόλη». Το πρώτο βιβλίο του Θεσσαλονικιού, 20 και κάτι χρόνων, Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα και παρουσιάστηκε στον «Ιανό», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Ένα μητροπολιτικό παραμύθι-θρίλερ για παιδιά που αρνούνται να παραδεχτούν πως μεγάλωσαν και αντί για σοκολατούχο γάλα από δω και στο εξής πρέπει να σχεδιάζουν γυάλινα κτίρια ή να βολοδέρνουν σε συναυλίες χωρίς νόημα, να χάνονται από τις σκόνες, αλλά να προσπαθούν πάντα να ανακαλύψουν πώς είναι ή πώς μαθαίνεται να ζεις σαν ενήλικας, χωρίς να προδώσεις ούτε τη φιλία, ούτε το ροκ εν ρολ, ούτε τα βιβλία που σε σημάδεψαν.

14.1.12

Τα «Άγρια Αγόρια» στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Τα «Άγρια Αγόρια» στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Με ανάμικτα αισθήματα μαθαίνουμε από το δισέλιδο αφιέρωμα του BHMagazino της Κυριακής 8 Ιανουαρίου για την παράσταση από το βιβλίο «Άγρια Αγόρια» τού Ουίλιαμ Μπάροουζ.

Από τη μια, αναρωτιόμαστε πόσο σωστό είναι να ανεβάζει κανείς μια παράσταση, χωρίς να ζητήσει την άδεια από τον μεταφραστή-συγγραφέα Βασίλη Κιζήλο ή από τον εκδότη του βιβλίου, χωρίς καν να τους ενημερώσει· από την άλλην, δεν μπορούμε εδώ στην Απόπειρα παρά να χαιρόμαστε που εξαπλώνεται ο ιός του Μπάροουζ…

11.1.12

Ο μισός βέσπα: Η Κατερίνα Έσσλιν σε πρώτο πρόσωπο

Συντάκτης: Γιάννης Φαρσάρης | art.mag,
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2012 »»

Ο μισός βέσπαΗ Κατερίνα Έσσλιν προφανώς γεννήθηκε, αλλά δυστυχώς τη λάθος χρονιά: γεγονός που της δημιουργεί το πρόβλημα να είναι παραπάνω από 20 χρονών (στα χαρτιά). Ο μισός βέσπα είναι το πρώτο της βιβλίο. Στον ύπνο της, βλέπει συχνά ότι είναι ελέφαντας, αλλά δυσκολεύεται να το αποδείξει.

Διατηρεί τα ιστολόγια Έσσλιν Έσσλιν είσαι εδώ  και σελίδα 57  αλλά και σελίδα για το βιβλίο στο Facebook.

Το βιβλίο Ο μισός βέσπα: μυθιστορήματα του ενός λεπτού (111 σελίδες, τιμή: 10 ευρώ) κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες από τις Εκδόσεις Απόπειρα.

Η Κατερίνα Έσσλιν γράφει σε πρώτο πρόσωπο για την ιστορία πίσω από το βιβλίο της:

9.1.12

Μάγδα Νικολαΐδου • Το καθρέφτισμα των αστεριών στις μακρινές λίμνες

ποίηση
σσ. 343, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-141-8
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2011
Ζωγραφιά εξωφύλλου: Κυριάκος Κατζουράκης

Το καθρέφτισμα των αστεριών στις μακρινές λίμνες

γιατί η πίστη στους ανθρώπους
τα όνειρα
διαλύονται εύκολα
και για να προχωρήσεις
πρέπει να μπορείς
να ’σαι πάντα έτοιμη
να πλάσεις καινούρια

Με την τελευταία της ποιητική συλλογή, η Μάγδα Νικολαΐδου μάς μαθαίνει τι είναι η τρυφερότητα, τι είναι η αγάπη, τι είναι η ίδια η ζωή.

Περιδιαβάζοντας την υπαρξιακή αναζήτηση, μέσα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η συγγραφέας ελευθερώνει τη σκέψη της από τις άνισες μάχες της ζωής και, ω! του θαύματος, βγαίνει θριαμβεύτρια.

Και μη λησμονούμε ότι η ποίηση δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι από μόνη της μια Άμαχη.

5.1.12

Διαβάτες στην πόλη @ Ianos

Διαβάτες στην πόλη @ Ianos

Η Απόπειρα και το βιβλιοπωλείο Ιανός σας προσκαλούν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, στις 7 το απόγευμα, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη «Διαβάτες στην πόλη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής του περιοδικού Soul  Στέφανος Τσιτσόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και συγγραφέας Πέτρος Μαρτινίδης.

Facebook: Διαβάτες στην πόλη: Η παρουσίαση

Ιανός, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310/277004.
Απόπειρα, τηλ. 210/3640817, e-mail apopeira@hotmail.com

3.1.12

Ονείρων χρώματα

Γράφει ο Νίκος Κουρμούλης | Αυγή,
Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 »»

Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας 2nd

Λουκία Ρικάκη «Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας»,
εκδ. Απόπειρα, σελ: 206, τιμή: 13.80 ευρώ

«Όποιος μπορεί να φυτέψει ένα δέντρο, ακόμη και αν αισθάνεται ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, ας το κάνει…». Στην Κιβωτό των λέξεων που γεννούν εικόνες και ερωτοτροπούν με τα μύχια της ψυχής, η Λουκία Ρικάκη υπήρξε πλοηγός. Παραμυθίες διονυσιακές, σμιλεμένες στον τροχό της απωλείας και της προσμονής αποτελούν το υλικό του ύστατου τόμου των διηγημάτων της. Μετά τον χαλκέντερο ποιητή Αργύρη Χιόνη, η φυγή της Λουκίας Ρικάκη προσθέτει ένα αγκάθι δυσαναπλήρωτης απουσίας στους χειμάρρους της σκέψης και όχι της έτοιμης τροφής, που επιβάλλεται όλο και πιο έντονα. Τα παιδιά και όσοι αισθάνονται παιδιά, αθώοι ακόμη από τις βουλές των διαβρωτικών επιμελητηρίων της διανόησης, υπήρξαν ο ζωτικός χώρος της σκηνοθέτιδας και συγγραφέως. Ο τίτλος των διηγημάτων της, ειρωνικός φαντάζει σήμερα και ταυτόχρονα απόλυτα συμβατός με την προσωπικότητά της.

2.1.12

Ο Έρωτας θα μας κάνει κομμάτια • video

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια.
Η μουσική που πλαισιώνει το βίντεο είναι το κομμάτι «Dark Paths of Love» του συγκροτήματος Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Βίντεο: drapetis83 (http://www.youtube.com/user/drapetis83)

Η αφήγηση στην αρχή είναι από τη Μήδεια του Ευριπίδη και περιλαμβάνεται στο τραγούδι «Απουσία» του συγκροτήματος Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Έρωτα, βαριά όταν αγγίζεις την καρδιά, λαβώνεις κάθε αρετή
Μα όταν ανάλαφρα περνάς πνοή ειρηνοφόρα,
κανείς Θεός, καμιά Θεά δε φέρνει τέτοια δώρα.

Η Μαρία Χρονιάρη διαβάζει από την τελευταία της συλλογή

Η Μαρία Χρονιάρη διαβάζει στην εκδήλωση για την ανθολογία Τα ποιήματα του 2010, στο κτίριο των εκδ. Γαβριηλίδη, στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Δίπλα της ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, εκδότης της ανθολογίας.

Το ποίημα, που επιγράφεται με τον αριθμό XXX, επελέγη από την ποιητική της συλλογή Εκεί που αλλάζω ζωές, Απόπειρα, 2010.

1.1.12

Γιώργος Κουμεντάκης • Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Μια αρκούδα» του John Berger, από το βιβλίο Παραμύθια από τη λογοτεχνία (μετάφραση: Γιάννης Βαλούρδος).

Ο ήρωας, ένας άνθρωπος που λάτρευε τις αρκούδες, έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθειά τους, για να ανακαλύψει τελικά ότι το ταξίδι προς το «Άλλον», δεν είναι παρά ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Ίδρυμα Ωνάση. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,
Λεωφόρος Συγγρού 107–109, Αθήνα 11745. »»
7 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2012

Μικρή Σκηνή
Απογευματινές παραστάσεις για το κοινό (Σάββατα):
7, 14, 21, 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου,
ώρα έναρξης: 6 το απόγευμα.
Πρωινές παραστάσεις για το κοινό (Κυριακές):
8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου,
ώρα έναρξης: 11 το πρωί.

Εισιτήρια: 210/9005800

Λουκία Ρικάκη, ευαισθησία και γενναιοδωρία

Γράφει ο Κ. Τερζής | Αυγή,
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2011 »»

Λουκία Ρικάκη

Ελάχιστοι άνθρωποι στον ελληνικό κινηματογράφο διέθεταν την ενέργεια, τη διάθεση για δουλειά, την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη γενναιοδωρία της Λουκίας Ρικάκη που αποχαιρετήσαμε την Παρασκευή. Αυτή η ιδιαίτερα δραστήρια γυναίκα, με την περίσσεια ευαισθησίας και ταυτόχρονα με σαφείς κοινωνικές αναφορές, είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να στήσει «εκ του μηδενός» δύο πολύ πετυχημένα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, το Ecofilms στη Ρόδο με ταινίες οικολογικού χαρακτήρα και το μοναδικό στον κόσμο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας «Ιπποκράτης», το οποίο διεξαγόταν στην Κω. Δυστυχώς και τα δύο μένουν μετέωρα μετά τον πρόωρο χαμό της.