20.4.10

Ο ρόλος του κάθε ανθρώπου είναι να βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση

Η γνωστή σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη μιλά στην πρωινή εφημερίδα της Κρήτης Πατρίς για τη δουλειά, τα έργα της και τον πολιτισμό
Γράφει η Κατερίνα Μυλωνά | Πατρίς »»
Λουκία Ρικάκη «Δεν καταλαβαίνουν ότι η μόνη περιουσία της Ελλάδας είναι η φύση, ο πιο μεγάλος της πλούτος»
Η φύση αποτελεί τη μόνη περιουσία στη χώρα μας, τον μεγάλο πλούτο, όμως, οι ιθύνοντες δεν είναι σε θέση να το κατανοήσουν αυτό. Το παραπάνω πρεσβεύει η σκηνοθέτρια, Λουκία Ρικάκη, η οποία θα βρίσκεται στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Απριλίου, τις μέρες που πραγματοποιείται το αφιέρωμα στα έργα της στο Παγοποιείον First Floor Underground.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν, εκτός από το Παγοποιείον, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης. Με την παρουσία της δημιουργού, θα προβληθούν τρεις ταινίες της και θα παρουσιαστεί το τελευταίο της βιβλίο Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα η αρχιτέκτονας, Κάλλια Πλατύραχου, ο αρχιτέκτονας, Οδυσσέας Σγουρός, ο ζωγράφος και σκηνοθέτης, Άγγελος Σπάρταλης, και ο σκηνογράφος, Αντώνης Χαλκιάς.

Την Τρίτη στις 7 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία Συμφωνία Χαρακτήρων και στις 9 το βράδυ η ταινία Κράτησέ με. Την Τετάρτη στις 7μμ θα γίνει η προβολή της ταινίας Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών και στη συνέχεια, στις 8μμ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο.
«Ο ρόλος του κάθε ανθρωπου είναι να βρισκεται σε μια πνευματική εγρηγορση, αλλιως δεν ζει τη ζωή αλλά τον ζει η ζωή, είναι σκλάβος τις αντι να γευεται τα υπεροχα της δώρα», λέει η Λ. Ρικάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π».
Πώς επιλέχθηκαν τα έργα που θα προβληθούν στο Ηράκλειο;
«Σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη αποφασίσαμε να δείξουμε ταινίες που δεν έχουν προβληθεί παρά ελάχιστες φορές στην Κρήτη, «Το Αιγαίο» και η «Συμφωνία Χαρακήρων» εχουν προβληθεί στον Άγιο Νικόλαο».
«Επενδύετε» περισσότερο στις κινήσεις ή τις εκφράσεις ενός ηθοποιού;
«Επενδύω στη συνεργασία με τους ηθοποιούς, επιδιώκω να είναι δημιουργική και να συμπληρώνει ευεργετικά τις ιδέες και την κοινή μας εργασία».
Θεωρείτε πως ο καλλιτέχνης, για να είναι ολοκληρωμένος, πρέπει να έχει μυηθεί τόσο στα μυστικά της 7ης τέχνης, όσο και τη μουσική και άλλες μορφές τέχνης;
«Ο κάθε άνθρωπος είναι καλό να έχει μια σχέση με όλες τις τέχνες καθώς τα ερεθίσματα που δίνει η μία συμπληρώνουν εκείνα της άλλης. Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι ένας καλλιτέχνης είναι ποτέ ολοκληρωμένος είναι ενδεχομένως πιο ώριμος, κατακτά πιο καλά τα εκφραστικά του μέσα, ναι... Στην τέχνη, όπως εξάλλου και στη ζωή, παλεύεις με το ανολοκλήρωτο».
Σε ποια εποχή και ποιο μέρος του κόσμου θα θέλατε να ταξιδέψετε μέσα από το φακό σας;
«Ολες οι εποχές έχουν την χάρη τους, η άνοιξη και το φθινόπωρο, όμως, οι εποχές μεταίχμιο του χρόνου έχουν άλλη φωτογένεια. Όλα τα μέρη του κόσμου για άλλους λόγους έχουν ενδιαφέρον. Με ενδιαφέρει πολύ ο Αραβικός κόσμος και η Ινδία, σε αυτά τα μέρη ταξιδεύω συχνά.
Της μοιάζουν αλλά πιο πολύ απολαμβάνω να φωτογραφίζω την Ελλάδα και κυρίως το Αιγαίο, είναι μια μοναδική θάλασσα με μια μοναδική ενέργεια όπως είναι και όλη η ελληνική φύση. Όλες μου οι ταινίες μυθοπλασίας γυρίζονται σε φυσικά τοπία, ελληνικά που υμνούν την ομορφιά αυτού του τόπου και ανθίστανται όσο είναι δυνατόν στην καταστροφή της ομορφιάς που επιχειρούν οι δυνάμεις του εφήμερου πλουτισμού.
Δεν καταλαβαίνουν ότι η μόνη περιουσία της Ελλάδας είναι ο πιο μεγάλος της πλούτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: