19.12.08

Βιβλία για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού

Γράφει η Ελένη Σαραντίτη | Βιβλιοθήκη (Ελευθεροτυπία),
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 »»

Στην πολύ καλή, εξαιρετική ίσως σειρά «Του Κόσμου τα Παραμύθια» κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών ο 28. τόμος, που περιέχει ελληνόφωνα παραμύθια της Κάτω Ιταλίας, κυρίως της Απουλίας και της Καλαβρίας. Ο επιμελητής, μελετητής και ανθολόγος Δημήτρης Προύσαλης συμβάλλει με αυτό τον τρόπο και στους καλούς δεσμούς με τον Ελληνισμό που ζει εκτός Ελλάδος, αλλά και στη διάσωση των παραμυθιών, τα οποία, ως γνωστόν, καθρέφτιζαν το άπαν της ψυχής κάθε λαού.



Εμείς αντί φράσεων και χαρακτηρισμών υμνητικών για τα λαϊκά παραμύθια, όπως κάνουμε κάθε φορά που μιλούμε γι' αυτά, ή επαίνων για τον συλλέκτη και εκπαιδευτικό, και για τις καλές μεταφράστριες, παραθέτουμε αυτούσιο ένα παραμύθι από τα σπανιότερα (διαβάζουμε), το οποίο είναι από την περιοχή Γκρετσία Σαλεντίνα της Απουλίας.

Χαρείτε το: «Ήταν μια φορά μια γυναίκα, που παρακαλούσε πάντα τον Θεό να ’χει ο ρήγας την υγειά του. Κάποιοι άνθρωποι την άκουσαν και πήγαν και το διηγήθηκαν στον ρήγα. Ο ρήγας την εφώναξε και τη ρώτησε: “Γιατί προσεύχεσαι τόσο για μένα;” Εκείνη του αποκρίθηκε: Παρακαλώ τον Θεό να σ’ αφήσει να ζήσεις για πάντα, γιατί εσύ μας έχεις γδάρει· κι αν πεθάνεις εσύ, θα έρθει κάποιος άλλος, που κι αυτός θα πρέπει να χορτάσει την πείνα του».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ
Ελληνόφωνα παραμύθια από την Κάτω Ιταλία
ΜΤΦΡ.: ΛΕΝΑ ΤΑΧΜΑΣΙΔΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΙΝΕΣΗ, ΧΑΡΟΥΛΑ ΒΑΡΔΑΚΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΡΟΛ., ΕΠΙΜ., ΣΗΜ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ
ΣΕΙΡΑ: «ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
«ΑΠΟΠΕΙΡΑ»,
ΣΕΛ. 207, ευρώ 13