15.12.11

Χουάν Ραμόν Χιμένεθ • Μικρή ποιητική ανθολογία

ποίηση
Επιλογή, Μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου
σσ. 109, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-137-1
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2011

Ευλογημένο το περίφημο ψεγάδι, που μας σώζει απ’ την απεχθή τελειότητα! […] Και έχω σκεφτεί τόσες φορές πως θα ήθελα το έργο μου όλο να είναι το ψεγάδι ενός Ανδαλουσιανού. — Juan Ramón Jiménez

Χουάν Ραμόν Χιμένεθ • Μικρή ποιητική ανθολογία

Μια επιλογή από ποιήματα που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ποιητή και τα σημαντικά και γνωστά του έργα, μέσα από την οποία ο αναγνώστης μπορεί να ακολουθήσει τη χρονολογική και ποιοτική εξέλιξη της ποίησης του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η ενότητα του χιμενικού έργου.

Με τη μετάφρασή της η Άννα Βερροιοπούλου θέλησε να μοιραστεί με το ελληνόγλωσσο κοινό την ποιητική δύναμη των στίχων ενός μεγάλου δημιουργού τού 20. αιώνα, συντροφεύοντας με τον γέρο ποιητή τον αναγνώστη στην αναζήτηση και λυτρωτική ανακάλυψη της ομορφιάς της ανθρώπινης ψυχής.

Στη δίγλωσση (ισπανικά/ελληνικά) Μικρή ποιητική ανθολογία περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματα του Χουάν Ραμόν. Σκοπός της συλλογής είναι να μεταφέρει στον Έλληνα αναγνώστη και στους λάτρεις και σπουδαστές της ισπανικής λογοτεχνίας τη μεγαλοφυΐα και την ευαισθησία των στίχων που άσκησαν βαθιά επίδραση σε γενιές ποιητών (όπως ο Λόρκα) και προκάλεσαν το θαυμασμό του δικού μας Νίκου Καζαντζάκη. Την έκδοση συμπληρώνει Επίμετρο της μεταφράστριας με τίτλο «Χουάν Ραμόν Χιμένεθ: Ένας ποιητής για τους ποιητές», και Βιβλιογραφία.

Χουάν Ραμόν Χιμένεθ

Δονκιχωτική μορφή της ποίησης, που αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην αναζήτηση της αλήθειας του ανθρώπου, ο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ (Juan Ramón Jiménez) γεννήθηκε στη Μογκέρ της Ανδαλουσίας πριν από 130 χρόνια, το 1881. Πολυγραφότατος και ανανεωτής της ισπανικής ποίησης, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποιητές του 20. αιώνα. Το 1956 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Δύο χρόνια αργότερα (1958) πέθανε στο Πουέρτο Ρίκο, έπειτα από 20 χρόνια αυτοεξορίας στην Αμερική. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι οι ποιητικές συλλογές Αιωνιότητες, Η πλήρης εποχή, Ζώο βάθους, και τα πολυμεταφρασμένα παιδικά λυρικά διηγήματα Ο Πλατέρο κι εγώ.

_______________
Η Άννα Βερροιοπούλου είναι πτυχιούχος Ισπανικής φιλολογίας, με σπουδές στο πρόγραμμα Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και με μακρόχρονη προσωπική ενασχόληση με την ισπανόφωνη κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: