6.5.15

Της νύχτας τα βελούδα μελοποιούν Νίκο Καρούζο

Της νύχτας τα βελούδα

Γράφει o Αντώνης Ν. Φράγκος | MusicPaper
Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015 »»

Ο λόγος για το συγκρότημα, Της Νύχτας Τα Βελούδα και την τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά, τον Θρίαμβο χρόνου σε ποίηση Νίκου Καρούζου. Ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά επιτυχημένο, θα λέγαμε, καθώς ντύνει με τις μπλουζ - ροκ μουσικές του τους λιτούς και έντονα συναισθηματικούς στίχους του μεγάλου ποιητή. Καλό θα είναι να αφήσουμε το γκρουπ και τον ιδρυτή του, Σαράντη Κωστάκη, να μας μιλήσει για τα Βελούδα και, κυρίως για τον Θρίαμβο χρόνου.

Ποιες οι μουσικές, οι επιρροές και τα βιώματα του συγκροτήματος & πόσο σας επηρέασε η ατμόσφαιρα των ποιημάτων του Νίκου Καρούζου για να γράψετε τα τραγούδια;

Η ψυχοσύνθεση άρα και η μουσική μας κινείται στο ροκ, με μπλουζ αποχρώσεις και ενίοτε παραδοσιακές διαδρομές. Το κάθε τραγούδι αντλεί την ενορχήστρωσή του από το χαρμάνι όλων των ειδών μουσικής που κατά καιρούς έχουμε ακούσει σαν μονάδες ο καθένας μας. Αυτό φαίνεται καθαρά στο Θρίαμβο χρόνου. Η μπαλάντα, το ροκ, η ψυχεδέλεια και το μπλουζ κάθονται στα σκαμπό του μπαρ, ο καθένας πίνει το ποτό του, συνυπάρχουν στην ατμόσφαιρα του ίδιου χώρου, κουβεντιάζοντας για την ποίηση του Καρούζου ο καθένας με τον τρόπο του. Απλά πράγματα!

Μιλήστε για την ιστορία πίσω από την μελοποίηση των ποιημάτων του Νίκου Καρούζου & δώστε μας, αν μπορείτε, μια εικόνα από την ατμόσφαιρα τότε στο Dada.

Η μικρούλα Μαρία, στην οποία αναφέρεται ο Καρούζος, είναι η κόρη του ηθοποιού Σταύρου Καλάρογλου, συνιδιοκτήτη και μπάρμαν του θρυλικού Dada των Εξαρχείων. Οι θαμώνες της εποχής είναι εκλεκτοί (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, άνθρωποι των γραμμάτων, κλπ ) όπου η αλληλεπίδραση του ενός στον άλλον συνθέτουν τη γενική διάθεση του μπαρ. Οι νύχτες ήταν μεγάλες στο Dada και ως γνωστόν ο Καρούζος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη νύχτα όπως και με κάθε κομμάτι ή σελίδα άγραφου χαρτιού. Σύχναζε εκεί γιατί πρέπει να του «μιλούσε ο χώρος». Είχε επίσης αναπτυχθεί φιλία μεταξύ του Καρούζου και του Σταύρου, ώσπου κάποια στιγμή του ζήτησε την άδεια να γράψει κάτι για εκείνον, και ο δεύτερος τον παρέπεμψε στην κόρη του Μαρία. Κι ο Καρούζος εμπνεύστηκε από μια άγουρη νύμφη, που παρέμεινε άγνωστή του μέχρι το τέλος, κι έγινε ερήμην της ο αποδέκτης της ποιητικής του έκφρασης, μα και της στοργικής του παραίνεσης, γράφοντας συνολικά 17 ποιήματα και 3 σημειώματα με τρόπο ακατανόητο για την τότε οκτάχρονη Μαρία. Της απευθυνόταν με τρόπο που το νόημα θα το έβρισκε στη ζωή μπροστά της, κι ακόμα παραπέρα. Μιλούσε στο παιδί για να ακούν οι μεγάλοι που κάποτε ήταν μικροί και πλέον το έχουν ξεχάσει. Κι όταν η Μαρία μεγάλωσε και έγινε σύντροφός μου, κι αφού ξεμπέρδεψα με το ασημένιο καραβάκι του Καθ’οδόν κι άφησα τον καιρό που χρειάζεται το μυαλό για αγρανάπαυση, ήρθαν τα ποιήματα στην Μαρία να με κυριεύσουν. Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια σου!

Πόσο δύσκολο ήταν να συντροφέψετε με μουσική τους στίχους του Νίκου Καρούζου;

Για να είμαι ειλικρινής, με την πρώτη ανάγνωση τα ποιήματα με απέτρεψαν. Δεν υπήρχε κανένα ορατό, σταθερό πάτημα ή ομοιοκαταληξία. Τελικά φάνηκε πως όλα υπήρχαν… αόρατα.

«Και αν χιονίζει στο πνεύμα / και αν κρυώσουν οι μεγάλες ιδέες / ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει»- μιλήστε μας για αυτούς τους στίχους.

Ωραίο θέμα έκθεσης πανελλαδικών εξετάσεων!

Νιώθω ήδη την έκπληξη του δεκαοκτάχρονου στο άκουσμα -και μόνο- αυτού του ποιήματος, πόσο μάλλον στην ανάγκη κατανόησης του. Κι είναι τόσο απλό! …τόσο άμεσο! …χωρίς περιστροφές… Είναι όμως; Καταρχάς, χιονίζει στο πνεύμα ; …μουδιάζει το πνεύμα ; …ναρκώνεται κιόλας ; …μήπως ξεθυμαίνει επίσης ; …και ποιες είναι οι μεγάλες ιδέες ; Πως ορίζεται ο πολιτισμός και πως η μεγάλη ιδέα; Μοιάζουν ή είναι ταυτόσημα; Ισχύει;

Αν ναι, τότε ο Καρούζος μέσα από το λακωνίζειν του μόχθου του, ωθεί το μυαλό του κάθε έφηβου ή έφηβης – κι όχι μόνο- προς αναζήτηση ιδανικών. Χωρίς ιδανικά δεν κατανοείς τον Καρούζο. Ας μην ξεχνάμε πως στην εφηβική καρδιά γεννιέται η επανάσταση, δίδυμη αδελφή της συνειδητοποίησης. Και είναι πρώτα θέμα χαρακτήρα και μετά παιδείας, γιατί κακά τα ψέματα, μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Ο Καρούζος είναι παλαιάς κοπής, αυστηρός κι απόλυτος «κατόπιν αναλύσεως και του τελευταίου κοσκινίσματος. Το πνεύμα και οι μεγάλες ιδέες την εποχή που τα γράφει, μοιάζουν να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

Ο κόσμος προχωράει; …και που πάει; …όπου τον πάμε εμείς. δηλαδή, όπου τον πας κι ΕΣΥ ! γιατί και εσύ είσαι μέρος του κανόνα που εμπεριέχει εξαίρεση. Μέσα είσαι… …ή στον ή στην… και είναι και δικό σου χρέος να μας βγάλεις από αυτήν τη χειμερία νάρκη, όπως και δικό μας. …κι αυτό είναι παντοτινά επίκαιρο…και δεν αναιρείται.

Τι πιστεύετε για την μελοποίηση στίχων γνωστών ποιητών; Για τον τρόπο που έγινε μανιέρα στην Ελλάδα.

Διαφορετικοί συνθέτες ασχολήθηκαν με διαφορετικούς ποιητές κι ο καθένας τους έφερε το ανάλογο αποτέλεσμα. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο μελοποίησης και στην εύστοχη απόδοση της δύναμης του λόγου. Ας μην ξεχνάμε πως Λόγος σημαίνει και Αιτία, και η αιτία ψάχνει το Αποτέλεσμα. Η ουσία δεν είναι μόνο να ρίξεις το σπόρο, μα και να τον κάνεις να πιάσει στις καρδιές του κόσμου, που είναι ο τελικός αποδέκτης. Προορισμός της τέχνης γενικότερα είναι να φτάσει στον άνθρωπο και να τον φορτίσει, αλλιώς να μείνει στο συρτάρι της.

Τι ρόλο παίζουν τα μπλουζ στη μουσική σας, και αν είναι μπλουζ η ποίηση του Καρούζου;

Τα μπλουζ, όπως και το ρεμπέτικο δεν είναι απλά μουσικές. Είναι παρόμοιες στάσεις ζωής που διεκδικούν ολοκληρωτικά τον τρόπο σκέψης σου και ριζώνουν στα βαθύτερα χώματα της ψυχής σου.

Ναι, έχουμε περάσει το μπλουζ στη μουσική μας, αλλά με τον δικό μας τρόπο. Όσο για την ποίηση του Καρούζου και το μπλουζ συχνά συνταξιδεύουν, ειδικά όταν σ’ ένα ποίημα του προσεύχεται στο Θεό από τη θέση του σκουληκιού.

Μια μικρή βιογραφία του συγκροτήματος:

Της νύχτας τα βελούδα δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 από τον τραγουδοποιό, τραγουδιστή και κιθαρίστα Σαράντη Κωστάκη. Η μπάντα στο ξεκίνημά της απαρτίζονταν από τον Φίλιππο Δραγούμη στο μπάσο, την Βασιλική Νικολαΐδου στα φωνητικά, τον Δημήτρη Κοροντζή στη κιθάρα και το Λεωνίδα Τόγκα στα τύμπανα.

Στα μέσα του 2000 το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Της νύχτας τα βελούδα» ολοκληρώνεται με καλεσμένο τον Νίκο Σπυρόπουλο από την Σπυριδούλα να παίζει κιθάρα στο «Χαράματα στους δρόμους» & πιάνο στο «Βροχόκαιρος». Ο Δημήτρης Κοροντζής άφησε την μπάντα και ο ντράμερ Γιάννης Λέκκας αντικαθιστά τον Λεωνίδα Τόγκα. Το δεύτερο άλμπουμ «Μόνο για μας» ηχογραφείται την άνοιξη του 2002.

Με την ολοκλήρωση του άλμπουμ, ο πρώτος που αποχωρεί ήταν ο Φίλιππος Δραγούμης (μπάσο) και αργότερα η Βασιλική Νικολαΐδου (φωνητικά). Ο μπασίστας Δημήτρης Ανδρουλάκης πλαισιώνει την μπάντα που συνεχίζει σαν τρίο.

Τον Ιούλιο του 2007 ένα καινούριο διπλό άλμπουμ με τίτλο «Καθ’ οδόν» είχε ολοκληρωθεί και κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 2010 από το studio Mythos. Το καλοκαίρι του 2014 μελοποιούν την ποιητική συλλογή Θρίαμβος χρόνου του Νίκου Καρούζου και την ηχογραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014 με καλεσμένους τον Γιώργο Μαγκλάρα (βιολί), Έλσα Παπέλη (τσέλο), Βασίλη Πιερρακέα (ακουστική κιθάρα), Σπύρο Μακρή (Hammond), Μαριάννα Παπασάββα & Μπέτυ Αποστόλου (φωνητικά), καθώς και την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Ο Θρίαμβος χρόνου κυκλοφόρησε τον Μάρτη 2015 από τις εκδόσεις Απόπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: